3 overtuigingen die ik moest afleren om gezond en gelukkig te worden

3 overtuigingen die ik moest afleren om gezond en gelukkig te worden

Gedurende bijna 25 jaar ervoer ik mijn leven als “alles of niets” en “er de controle over moeten hebben”. Deze overtuigingen waren mijn eigen kritische, negatieve gedachten. Maar op een dag besefte ik dat deze gedachten me in de weg zaten om een gezond en gelukkig leven te kunnen leiden.

Toen ik ging luisteren naar die kritische en negatieve stemmen in mijn hoofd, begon ik te beseffen dat ze in me waren ‘geprogrammeerd’ sinds mijn kindertijd. En dat ik als volwassene deze stemmen een halt moest toeroepen om zo te kunnen achterhalen wat mijn hart me vertelde.

Met andere woorden, om een gezond en gelukkig leven te kunnen leiden dien je de kritische en negatieve zaken, die in je kindertijd zijn ‘geprogrammeerd’, af te leren.

Misschien is dit niet jouw waarheid. Misschien werd in jouw kindertijd je verteld dat je alles kon wat je wilde doen en ben je onverschrokken, vastberaden, gemotiveerd en ambitieus opgevoed en opgegroeid. Maar dat gaat niet op voor mijn kindertijd. Ik begrijp nu dat mijn ouders het beste dachten te doen, maar hun advies kwam vaak voort uit angst, onzekerheid en trots.

Dus als dit klinkt als je kindertijd voel je vrij om de volgende drie overtuigingen te gebruiken, die ik af moest leren, zodat ik een gezond en gelukkig en zinvol leven kan leiden.

Overtuiging #1 over gezond en gelukkig worden: Voedsel maakt me gelukkig

Toen ik opgroeide waren koekjes, cake, ijs, chips en popcorn de beloning voor…nou ja, bijna alles: ze hadden het kalmerende effect voor kleine en grote verwondingen. Ze stonden centraal bij elk gezellig samenzijn (verjaardagen, feestdagen zoals bijvoorbeeld het kerstdiner, vakanties, etcetera) en waren ze ‘het medicijn’ bij verveling en eenzaamheid.

Dit is mijn nieuwe waarheid!

Voedsel is bedoeld om van te genieten: het geeft me de kracht (energie) om te kunnen leven, maar het is geen vervanging voor liefde of zelfrespect.

Ik leer elke dag nieuwe dingen over hoe belangrijk het is om mijn lichaam te voeden met voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het voeden van mijn lichaam geeft me veel meer voldoening geven dan het eten voor alleen een sensatie, te eten wanneer mijn lichaam daar om vraagt en te stoppen wanneer mijn lichaam dat aangeeft.

Revolutionair, hè?!

Overtuiging #2 over gezond en gelukkig worden: Afzondering is goed voor me

Wanneer iets vervelends of slechts gebeurde op school liet mijn moeder me de volgende dag thuisblijven, zodat ik de personen (kinderen of leerkrachten) die verantwoordelijk waren voor dat voorval, kon vermijden. Natuurlijk dacht ik daardoor dat als ik alleen was ook veilig was.
Zelfs als volwassene, als ik me angstig, boos of verdrietig voel, is mijn instinct om een eigen ruimte te vinden en me daar voor een aantal uren terug te trekken. Maar het probleem met deze benadering is dat ik uiteindelijk me waardelozer ging voelen en het lastiger werd om met mensen om te gaan.

Dit is mijn nieuwe waarheid!

Wat voor mij werkt om die niet-fijne gevoelens van me af te schudden, is tegenstrijdig met bijna alles wat ik heb geleerd: het probleem zo snel mogelijk confronteren, ondersteuning zoeken en praten met een vriendin, productief zijn, naar buiten gaan in de zon, productief zijn, goed eten. Dus, uit mijn eigen schaduw stappen en mijn leven gaan léven.

Overtuiging #3 over gezond en gelukkig worden: Vragen om hulp maakt me behoeftig en vervelend

Of het nu trots of angst was, geen van mijn ouders hebben ooit om hulp of begeleiding gevraagd wanneer zij werden geconfronteerd met een probleem. Als gevolg hiervan werden problemen niet opgelost, vragen niet beantwoord en ondergingen we het onbekende allemaal met witte knokkels.

Dit is mijn nieuwe waarheid!

Het duurde tientallen jaren om te beseffen dat ik het leuk vind als ik mijn kennis, tijd en zaken kan delen met anderen. Anderen zouden me misschien zelfs met iets kunnen helpen. En zo begon ik langzaam mijn arm uit te reiken, die dan misschien wel door een helpende hand zou worden aangepakt.

Als ik het onderwerp van een gesprek niet (helemaal) begrijp, vraag ik het. Of de anderen daar wel of geen oordeel over hebben, ik leer altijd iets nieuws. Als ik iets niet kan repareren of kan omgaan met een rare situatie vraag ik om hulp via een forum of social media of vraag ik een vriend(in) om advies.

Het is belangrijk voor mij om te herinneren dat ik een aantal prachtige dingen in mijn kindertijd heb geleerd, die ik nog steeds van nature heb: elke dag lachen bijvoorbeeld.

Maar soms betekent een gelukkiger en gezonder leven het ongedaan maken van een aantal van de goedbedoelde adviezen die we kregen in onze kindertijd.

Kom erachter wat voor jou werkt

Om er achter te komen wat jou gezonder en gelukkiger maakt, vraagt enige inspanning. En zal je iets moeten doen als je iets wilt veranderen of wilt ‘afleren’.

Op jouw succes!
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down