7 manieren om emotie eten te verbannen
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juli 2016 

7 manieren om emotie eten te verbannen

Laat ik beginnen met je te verzekeren dat iedereen van tijd tot tijd te veel eet. Als het kerst is, als je moeder haar beroemde appeltaart maakt. Als je niet kan kiezen tussen de pizza en de spaghetti bolognese bij jouw favoriete Italiaanse restaurant, zodat je besluit om beide te bestellen.

Maar emotie eten gaat niet over dat je ‘ogen groter zijn dan je maag’ of het gevoel hebben volgepropt te zijn, omdat je je uitgehongerd voelde. Het gaat over het ge- en misbruik van eten om met ongemakkelijke gevoelens om te gaan. Daarna is meestal een schaamte– en schuldgevoel.

Hier zijn zeven tips die ik iedereen aanraad, die uit de vicieuze cirkel van emotie eten wilt stappen.

#1 Emotie eten overwinnen met de hulp van mindfulness

Sla deze stap niet over – het is de belangrijkste!

Mindfulness is je bewust worden van het huidige moment, met acceptatie en zonder oordeel. Zo klinkt het simpel, maar het vergt wel oefening. Immers, de meeste van ons leven op de automatische piloot, zonder ooit aandacht te besteden aan het huidige moment. Jij ook?!

Mindfulness is een voorwaarde voor het onder controle hebben van emotie eten, omdat het noodzakelijk is voor het herkennen van wat je voelt in het moment en daarmee op de juiste manier (leren) omgaan. Het helpt je ook meer bewust te worden van het feit of je lichamelijke òf emotionele honger hebt.

Ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie zijn krachtige manieren tot het verkrijgen van mindfulness vaardigheden.

#2 Emotie eten overwinnen door zelfcompassie

Als je te veel eet, straf je jezelf daar achteraf meestal voor. En je houdt niet van die gevoelens van schaamte, dus je wilt jezelf van hen afleiden. Hoe? Door te blijven eten!

Wanneer je zelfcompassie hebt, heb je veel meer kans om een verandering in je gedrag te maken. Kortom, uit die cirkel van ‘jezelf afstraffen – eten – jezelf afstraffen – eten’ te komen.

Omdat zelfcompassie betekent dat je jezelf behandelt zoals je een vriend(in) of geliefde zou behandelen: als je een uitglijder maakt, ben je ondersteunend en begripvol in plaats van wreed en boos.

Je onderzoekt wat je nodig hebt om een verandering te maken in plaats van jezelf uit te schelden en af te straffen.

#3 Ken je triggers

Denk na over wanneer je de neiging krijgt te veel te eten. Is het altijd nadat je hebt gesproken met een bepaald persoon? De zondagnacht voor een drukke werkweek?

Bekend zijn met jouw eigen triggers kan voorkomen dat je in triggerende situaties belandt. Het zorgt er in ieder geval voor dat je de volgende keer ‘gewapend bent’ wanneer je je kwetsbaar voelt.

Je triggers kennen is ook de eerste stap om ze te verminderen of te elimineren. Als bijvoorbeeld die drukke werkweek jou in de zondagnacht naar de koelkast trekt als een magneet, wordt het tijd om te bekijken hoe je deze trigger kan verhelpen. Bijvoorbeeld door je takenpakket te verkleinen? Taken delegeren? Assistentie? Of wellicht een andere baan?

#4 Vind gezondere manieren om met moeilijke gevoelens om te gaan

Emotie eten kan je in het verleden hebben geholpen met het omgaan met overweldigende gevoelens, maar het dient je niet langer meer.

Bedenk wat je voelde tijdens de momenten die ondraaglijk waren. Verdriet? Angst? Afwijzing? Eenzaamheid? Tekort geschoten? Bedenk wat je op die momenten, toen eten jou troostte, ècht nodig had. Ondersteuning? Geruststelling? Liefde? Gezelschap? Afleiding?

Pijnlijke gevoelens horen bij het leven, en ze komen en gaan gelukkig ook weer. Het is belangrijk om verschillende manieren te leren hoe daarmee om te gaan, zodat je niet zo bang meer voor ze bent. Als je het gevoel hebt dat je voldoende ‘bewapend bent’ om de moeilijke dingen in het leven te ervaren, leef je je leven met meer rust.

Spendeer wat tijd aan het opschrijven van alternatieve manieren om ermee om te gaan, zodat je bent ‘bewapend’ voor de volgende keer dat je de neiging hebt om de koelkast te plunderen in reactie op ongemakkelijke gevoelens. Soms zijn je gevoelens zo sterk dat het kan helpen om jezelf af te leiden door bijvoorbeeld te kijken naar een film of onderneem een activiteit die al je concentratie vergt.

Een andere keer kun je voorzichtig ‘door je gevoelens gaan’. Bijvoorbeeld door je gedachten en gevoelens op, c.q. van je af, te schrijven, een wandeling te maken, te luisteren naar muziek, of een ondersteunende vriend(in) te bellen.

#5 Check ‘BEUH’ voordat je gaat (emotie) eten

Zodra je de gewoonte hebt gecreëerd om gebruik te maken van mindfulness, maak dan gebruik van de acroniem BEUH wanneer je de drang opmerkt om te gaan (emotie) eten. Stel jezelf de vraag: ‘Ben ik Boos, Eenzaam, Uitgeput, of heb ik Honger?’ (Boos en eenzaam kan worden vervangen met vele andere emoties, of het nu pijn, verdriet, angst, verveling, of een schuldgevoel is.)

Als je meer in contact komt met je lichaam, zul je in staat zijn om beter te concluderen of je ècht honger hebt, of hongert naar iets anders.

Als je uitgeput bent, zoek je voedsel met een hoog vetgehalte en rijk aan suiker voor snelle energie. BEUHing kan een goede controle zijn voordat je naar de voorraadkast loopt.

#6 Beperk jezelf niet na te veel of emotie eten

Als je jezelf beperkt door bijvoorbeeld een dieet of te veel sporten, vergroot je de kans dat je te veel gaat eten. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om regelmatig te eten om uit de cyclus van jezelf beperken / te veel eten te komen.

Als je te veel eet, straf jezelf dan niet met een ‘hongersnood’. Stem af op je lichaam en eet weer als je honger hebt.

#7 Ga op zoek naar de juiste voeding

Te veel eten kan soms de manier zijn van je lichaam om te zoeken naar voedingsstoffen waarvan het is beroofd.

Een behoefte aan zoetigheid is vaak een teken dat je bent uitgedroogd of een gebrek hebt aan vitamine C. Een verlangen naar zoute voedingsmiddelen kan betekenen dat je calcium, natrium, magnesium en zink mist. Lage energie in combinatie met onverzadigbare honger zou kunnen betekenen dat je lichaam weinig ijzer of vitamine B12 bezit.

Zorg ervoor dat je genoeg van deze belangrijke micronutriënten binnenkrijgt. Evenals verzadigende macronutriënten zoals vezelrijke koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Niet alleen geven deze vulling, ze voorkomen ook bloedsuiker crashes die op hun beurt vaak leiden tot overeten.

Welke manier(en) ga jij toepassen? Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
J.M.Boots

Door

J.M.Boots

op 13 July 2016

Het lijkt me inderdaad verstandig,om als de lust tot eten ontstaat, jezelf af te vragen, waardoor en wat je dan gaat doen eten of een aktiviteit te doen

Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het duurt slechts 10 dagen en gaat je zóveel geven!