arrow_drop_up arrow_drop_down
20 augustus 2019 

Afvallen is niet onmogelijk, net als 'n 'onmogelijke' bergwand beklimmen

Ik zeg tegen jou: “Afvallen is niet onmogelijk!

Jij denkt nu vast: “Nou, bij mij is afvallen wél onmogelijk, want ik ben al zo vaak op dieet geweest dat ik de tel ben kwijtgeraakt en ik heb nog steeds overgewicht!

En deze gedachte brengt mij terug bij een inspirerende documentaire die ik onlangs zag op Netflix: Valley uprising.

Lees verder om te ontdekken waarom ik bij deze documentaire vond én in ‘zag’ Afvallen is niet onmogelijk!’

De documentaire Valley uprising

Het speelt zich af in het Yosemite National Park.

Dit gebied in Californië werd in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw het epicentrum van een groep avonturiers, die tegen de steile wand van onder andere Half Dome en El Capitan opklommen. Deze bergen zijn qua hoogte niet bijzonder, maar ze zijn absurd steil. Half Dome gaat 600 meter en El Capitan zelfs 900 meter loodrecht omhoog.

El Capitan

El Capitan

De documentaire begint met de twee mannen – Royal Robbins en Warren Harding – die los van elkaar een poging wagen om de top te bereiken.

De tegenstelling tussen deze twee mannen kan niet groter zijn. Robbins is de estheticus en hij ziet het klimmen vooral als een proces. Het gaat bij hem om het klimmen zelf en in die zin minder om het bereiken van de top. Zijn motto is: The goal is not the destination, but it’s the journey. (Vertaling: “Het doel is niet de bestemming, maar het is de reis.”)

Niet in één keer of juist wel in één keer de top bereiken?

Dat hield voor Robbins in dat je op eigen kracht boven moest komen, niet met veel metalen veiligheidspennen (haken) die je in de berg slaat en in één keer naar boven moet klimmen.

Harding had ’t daarentegen niet zo op regels. Het ging er wat hem betreft om dat je uiteindelijk een keer boven komt. Hoe maakt niet uit, en als je tussendoor afdaalde om nieuwe whiskey in te slaan (hij dronk nogal veel) was dat prima.

Robbins beklom als eerste Half Dome en niet lang daarna kwam Harding boven op de top van El Capitan. Vrijwel iedereen dacht dat dit onmogelijk was, maar blijkbaar kon het toch!

Oké, Harding deed er dan wel twee jaar over, maar uiteindelijk was het hem wél gelukt.

Waar het om gaat, en wat ik zo inspirerend vond, was dat deze twee mannen iets deden wat nog nooit iemand gedaan had en dat klimmers ná hen daardoor dachten dát het kon, waardoor de opdracht daarna makkelijker leek te zijn.

De berg blijft even steil en net zo hoog, maar het kán dus wel

Die berg bleef natuurlijk even steil en net zo hoog, maar nadat het Robbins en Harding gelukt was, werd het voor de volgende klimmers veel makkelijker om boven te komen.

Ze hoefden niet meer te twijfelen of het mogelijk was om überhaupt boven te kunnen komen en konden ze experimenteren met manieren om naar boven te gaan.

Ze keken technieken bij elkaar af, leerden van elkaar en uiteindelijk was het Alex Honnold die free solo (dat houdt in zonder touwen en haken!) naar boven klom. Er is een film verschenen over zijn klim, met de titel Free solo, een absolute aanrader!

Afvallen is niet onmogelijk, net als het beklimmen van een ‘onmogelijke’ berg

Je kunt dit vertalen naar het afvallen door te bedenken welke handelingen je nog nooit gedaan hebt en dan te ervaren dat het toch echt wel mogelijk is om ze uit te voeren.

Je kunt je, als je bijvoorbeeld bij een benzinestation steeds iets lekkers koopt, als doel stellen om dat één keer niet te doen. Wat nu als dat je lukt? Dat betekent dat het blijkbaar mogelijk is om te tanken zonder iets erbij te kopen.

Als je dat één keer kunt, kun je dat ook twee keer. En ook tien keer en honderd keer. Al die keren werkt namelijk hetzelfde als die eerste keer. De eerste keer dat je het doet heb je misschien nog wat hulp nodig, maar na een paar keer doe je dat free solo.

Door zo te ervaren dat het je lukt om iets moeilijks uit te voeren, kun je dat ook zo doen in andere, vergelijkbare situaties en experimenteren met de manier waarop je die gaat aanpakken. Dan hoef je bijvoorbeeld ook niet per se taart te nemen op een verjaardag. Of kerststol te kopen in de supermarkt. Of wat dan ook.

Afvallen is niet onmogelijk, maar het kan wel voelen alsof je onder aan zo’n steile wand staat: het eindpunt is amper zichtbaar en je ziet er als een berg tegen op.

Als je nooit ervaart dát het kan (of zelfs vaak het tegenovergestelde hebt meegemaakt, dus dat het niet is gelukt) lijkt het wél onmogelijk. Wanneer je in deze gevoelstoestand zit, dan begin je er niet meer aan. Wat ook, met die state of mind, volkomen begrijpelijk is. Je blijft beneden staan en komt logischerwijs nooit boven.

Met mijn GEEF-programma help ik jou deze state of mind te veranderen in ’n prettige ontspannen relatie met eten, waardoor je stopt met snoepen, snaaien en (vr)eten.

E-book ‘Doorbreek je slechte eetgewoonten’

Met behulp van het e-book ‘Doorbreek Jouw Slechte Eetgewoonten’ neem ik jou aan de hand mee en gaan we samen in slechts 21 dagen goede eetgewoonten – beter gezegd: gewenste eetgewoonten – creëren. Klik hier, of op de cover van het e-book, voor alle info en download.

Doorbreek je slechte eetgewoonten 350 x 450
Net als bij het klimmen is het begin het moeilijkst. Het gaat er ook niet om dat je zo snel mogelijk je doel haalt, maar dat je leert hoe je het haalt. Vertaal dit naar jezelf en bedenk welke eerste stap jij kunt zetten. Zoals de klimmers in Yosemite Valley van elkaar leren, kun jij ook van jezelf leren.

Bedenk een realistisch doel en werk aan je vaardigheden om dat doel te halen. Begin en ontdek op basis van je ervaringen wat de methode is die voor jou het beste werkt. Stil blijven zitten en hopen dat het ooit goed komt levert je niets op. Als je in beweging komt maakt het niet uit waar je begint: zolang je maar begint.

Aan welk realistisch doel ga jij werken? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!