arrow_drop_up arrow_drop_down
7 augustus 2019 

Afvallen lukt niet. Ben jij dan flexibel of star?

Afvallen lukt niet…kies jij dan voor de blauwe, of de rode pil?

Lees snel verder om te ontdekken wat ik hiermee bedoel.

Als afvallen niet lukt, voor welke pil kies jij dan?

In de film The Matrix speelt Keanu Reeves de softwareontwikkelaar Thomas, die onder de naam Neo in zijn vrije tijd computers hackt. Hij dreigt van zijn bed gelicht te worden door de politie, maar wordt net op tijd gered door een groep rebellen en hun leider Morpheus. Zij nemen Neo onder hun hoede en op een rustige plek vraagt Morpheus aan Neo of hij wil weten hoe de wereld in elkaar zit.

Hij geeft hem de keuze tussen twee pillen: als hij de blauwe pil kiest, blijft hij in de Matrix, een computersimulatie, waarin mensen onwetend zijn en dienen als energie voor machines.
Als hij de rode pil kiest, kan hij ontsnappen naar de echte wereld.

In de film wordt het zo gezegd:

You take the blue pill, the story ends. You wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.

Vertaling:

Wanneer je kiest voor de blauwe pil eindigt het verhaal. Je wordt wakker in je bed en gelooft wat je wilt geloven. Wanneer je kiest voor de rode pil blijf je in Wonderland en ik laat je zien hoe ver het gaat.

Deze twee opties kun je vergelijken met de manier waarop je naar het proces van afvallen kijkt.

“Afvallen lukt niet!” als je kiest voor de blauwe pil

(Valt je het uitroepteken op?)

De blauwe pil betekent dat je het afvallen op een vaste manier bekijkt, met een niet-flexibele mindset. Je bekijkt de ‘taak’ dan op een zwart-witmanier: alsof het iets is wat je wel of niet kunt.

Je gelooft bijvoorbeeld dat jij niet kunt sporten, omdat jij degene was die met gym altijd als laatste werd gekozen. Of je hebt geen vertrouwen dat het jou ooit zal lukken om een gezond patroon vol te houden, omdat je hoort van mensen om je heen dat het zo moeilijk is.

Uiteindelijk houd je op deze manier de uitvoering van een gezonde levensstijl tegen. Als je dan wel een keer iets gezonds doet, word je door deze mindset vaak te streng voor jezelf. Je schiet dan door in regels en dan moet het bijvoorbeeld precies gaan zoals dieet X voorschrijft. Dan ben je niet flexibel als het toch een keertje anders loopt.

Een bekende gedachte is: “Deze dag is nu toch al verpest“, als je je had voorgenomen om niets te nemen maar ’s middags toch een koekje hebt genomen. Het plan is mislukt, dus kun je die dag net zo goed als verloren beschouwen en nog meer eten. Er is geen verschil tussen één koekje of een heel pak: het is allebei niet goed.

“Afvallen lukt niet?” als je kiest voor de rode pil

(Valt je het vraagteken op?)

Als je de rode pil neemt, kies je voor een mindset van groei. Dan richt je je op groei en ontwikkeling en ga je onderzoeken wat op dit moment de functie van eten in je leven is.

Je ziet het afvallen als iets wat je kunt leren. Het gaat erom dat jij het beste uit jezelf probeert te halen en op zoek gaat naar de beste versie van jezelf. Soms maak je fouten, zit het tegen en kun je iets gewoon minder goed of zelfs helemaal niet.

Dat is niet erg, want dat zijn vaak de momenten waar je het meest van leert!

Juist de situaties waarin het niet meteen lukt, geeft je inzichten waardoor je jezelf beter leert kennen. Door te accepteren dat het niet vanzelf gaat, leer je hoe je het de volgende keer anders en beter kunt doen.

Afvallen lukt niet als je geen persoonlijk plan hebt

Wat jij nodig hebt om af te vallen is niet met een one size fits all-methode aan te geven.

Jouw nieuwe ‘strijdplan’ zal gericht moeten zijn op jouw individuele behoeften en mogelijkheden.

De niet-flexibele mindset (de blauwe pil) helpt je in ieder geval niet, omdat die ervan uitgaat dat het allemaal vaststaat en je het gewoon moet doen.

Als je een blijvend resultaat wilt, is het nodig om je te richten op hoe jij je kunt ontwikkelen. Op die manier krijg je een realistisch idee van hoe afvallen voor jou haalbaar is.

Creëer daarom een persoonlijk plan van aanpak!

Klik op de e-bookcover voor alle info en download

Het gaat dus om het ontwikkelen van een nuchtere kijk. Dat jij goed weet op welk moment jij je plan wel en niet kunt uitvoeren.

Het gaat vooral om zelfvertrouwen

Daarbij gaat het vooral om het verbeteren van je zelfvertrouwen. Dat je bijvoorbeeld uit eten gaat en weet dat je je aan je eigen afspraken kunt houden, omdat dat de laatste tien keer ook is gelukt. Of dat je boodschappen kunt doen en koopt wat op je lijstje staat zonder dat er per ongeluk allerlei ongezonde artikelen in je karretje belanden.

Het is belangrijk dat je zelf gaat geloven dat je het kunt. Anderen kunnen wel in je geloven en tegen je zeggen dat je het kunt, maar het gaat erom dat je dat ook tegen jezelf vertelt.

Geloof dat jezelf ‘the one’ bent

In The Matrix komt dit ook terug. Er was altijd gezegd dat er op een dag een verlosser zou komen die het hele systeem omver zou werpen en iedereen zou bevrijden. Morpheus en zijn groep wachten al tijden op deze persoon, die ze ‘the one’ noemen.

Morpheus gelooft al snel dat Neo het is, alleen gelooft Neo dat zelf nog niet. Aan het eind van de film (spoiler alert!) gaat hij er wel in geloven. Morpheus zegt dan:

“He’s starting to believe”.

Vertaling:

“Hij begint te geloven”

Dan wordt Neo sneller, sterker en zo scherp dat tijd geen vat meer op hem heeft. Hij plukt een kogel die werd afgeschoten door een agent met zijn vingers uit de lucht.

Om af te vallen heb je niet zulke supersonische krachten nodig, wél vertrouwen dat het je gaat lukken. Dat krijg je door concrete, haalbare plannen te maken, deze zo goed mogelijk uit te voeren en te evalueren hoe het is gegaan is. Vervolgens bekijk je hoe je het plan bij kunt stellen om jezelf te blijven ontwikkelen.

Dus creëer jouw persoonlijk plan van aanpak!

Klik op de e-book cover voor alle info en download

Kies jij voor de blauwe, of de rode pil? Kortom, ga jij op ’n flexibele of starre manier kijken naar jouw afvalproces? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!