arrow_drop_up arrow_drop_down
Afvallen zonder dieet bestaat echt!
23 december 2015 

Afvallen zonder dieet bestaat echt!

Eigenlijk heeft ‘gewichtsverlies’ weinig tot niets met ‘diëten‘ te maken. Als het zo simpel zou zijn als calorie in, calorie uit, zou de meerderheid van ons niet worstelen met het ene na het andere dieet.

Ook weten we allemaal heus wel wat gezond is en wat niet. We weten dat groente, fruit en volkoren granen boordevol zitten met voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. En we weten ook dat ijs, chips en koekjes vol zitten met lege calorieën en bewerkte ingrediënten.

Ondanks het feit dat we zoveel weten over voeding worstelen we met ons gewicht. Toch is afvallen zonder dieet zeker meer dan mogelijk!

Ik heb talloze boeken gelezen over voeding en kon ik de ingrediënten zo opnoemen van wel de helft van het voedsel in de supermarkt, maar toch zat ik op m’n bank te vechten tegen de drang om te duiken in de koelkast.

Tussen mijn twaalfde en vierendertigste
was ik gemiddeld
10 tot 11 per jaar op dieet.
Dat is wel 220 tot 242 keer!

Ik was een expert en een seriële diëter. En het was pas nadat ik was gestopt met diëten dat ik succesvol en bovenal blijvend gewicht verloor. Hier is hoe ik mijn gewicht verloor zonder dieet:

Afvallen zonder dieet betekent stoppen met calorieën tellen en luisteren naar je lichaam

Na bijna de helft van mijn leven op dieet te zijn geweest, die was gevuld met regels rondom voedsel en met mezelf straffen om dunner te worden, was luisteren naar mijn lichaam een angstaanjagende gedachte.

Ik had geen idee hoe ik naar mijn lichaam moest luisteren, maar was ik gevangen in de eeuwigdurende strijd van ‘dun moeten zijn’. Maar omdat ik wel uit die gevangenis wilde ontsnappen, besloot ik om het toch te proberen.

Ik beloofde mezelf in contact te komen met mijn lichaam, te luisteren naar zijn behoeften en zijn ‘aanwijzingen’ te volgen. Zelfs als dat betekende dat ik koekjes als ontbijt, pizza als lunch en een cheeseburger als avondeten moest eten. Ik kon geen minuut van mijn tijd meer besteden aan het vermijden van bepaald soort voedsel, het beperken of tellen van calorieën of mezelf neerhalen vanwege mijn kledingmaat of weegschaalcijfer.

De resultaten verbaasde me. Ja, in eerste instantie wilde ik veel van mijn ‘verboden’ voedsel en gaf ik mezelf ook toestemming om ze te eten. Maar na een tijdje was mijn lichaam klaar met dat voedsel. En wilde het verse gegrilde kip, rijpe tomaten en een knapperige salade. Mijn smaak en voorkeuren begonnen te verschuiven.

Het heeft even geduurd, maar toen ik eenmaal had besloten om te stoppen met nog langer bezig te zijn met (het tellen van) calorieën en mijn behoeften begon af te stemmen op de behoeften van mijn lichaam, was ik verbaasd over wat hij me vertelde.

Afvallen zonder dieet is je emoties afstemmen

Het is nooit echt het eten. Tuurlijk, het maken van goede voedingskeuzes is belangrijk. Maar uiteindelijk, als je niet weet waarom je eet, kun je nooit je probleem met eten oplossen.

Jezelf af- en bestraffen om
proberen gewicht te verliezen
zal nooit blijvende resultaten geven

In plaats van mezelf te haten als ik weer te veel had gegeten, begon ik nieuwsgierig te worden naar de reden waarom ik dat deed. Waarom wil ik te veel eten? Waarom had ik een obsessie voor ‘dun zijn’? Welke emoties vermeed ik? Waar wilde ik aan ontsnappen? Waar was ik voor op de vlucht?

Toen ik begon te kijken naar wat er achter mijn patronen en gedrag zat, gingen dingen verschuiven. Jezelf af- en bestraffen zal je nooit blijvende resultaten geven. Maar als je je aandacht kan verschuiven naar nieuwsgierigheid kunnen er grote positieve veranderingen optreden.

Ik kwam tot het besef dat er meer was in het leven dan het cijfertje op de schaal

Toen ik niet meer op elk moment van mijn dag nadacht over wat ik zou gaan eten, wat ik er af kon trainen op de sportschool, of waar ik kan ‘smokkelen’ veranderde mijn leven enorm :)

Ik begon te geven om andere dingen naast opgesloten zijn in mijn eigen gevangenis van voedsel. En kreeg ik behoefte om te onderzoeken waar ik enthousiast van/over werd. Ik ging musea bezoeken en andere dingen doen die ik nooit deed. Eigenlijk begon ik mijn leven TE LEVEN in plaats van geobsedeerd te zijn over hoe dun of dik ik was :)

En toen ik enthousiast werd over mijn leven, viel mijn (obsessieve en vrijwel enige) interesse in voedsel, als mijn enkele bron van genot, weg.

Op jouw succes
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!