Altijd honger? Met deze trucjes niet meer!
29 juni 2016 

Altijd honger? Met deze trucjes niet meer!

Heb je voortdurend zin om te snacken? Loop je op je werk wel vijf keer op een dag langs de pot met snoepjes en is je rommelende maag ook later op de avond niet stil te krijgen?

Als je op dit moment niet hoogzwanger bent of intensief sport, is het niet de bedoeling dat een hongerig gevoel altijd op de achtergrond ligt. Maar hoe kan het dan dat je toch continue een soort bodemloos vat lijkt te zijn? En vooral: wat kun je eraan doen?

Deze trucjes helpen je eeuwige honger te stillen.

#1 Minder honger door je slaaproutine

Wanneer je niet voldoende of erg onrustig slaapt, wordt het niveau van ghreline in je lichaam automatisch verhoogd. Dit is een hormoon dat voedselinname stimuleert.

Kijk, dat is natuurlijk precies wat je niet wilt hebben!

Zorg er daarom voor dat je voldoende nachtrust pakt en je aan vaste tijden houdt. Ga niet de ene avond vroeg slapen, om vervolgens de volgende nacht bijna door te halen.

Ook in het weekend is het verstandig om je ritme zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Vol hoofd? Doe dan wat yogaoefeningen of lees een hoofdstuk uit je favoriete boek voor het slapengaan. Dit werkt vele malen rustgevender dan het felle licht van je laptop – of telefoonscherm.

#2 Minder honger door te stoppen met het eten van kauwgom

Veel mensen eten kauwgom om een gevoel van honger tegen te gaan. Je zou denken dat je je lichaam wijsmaakt dat het eet, zonder dat je echt eten binnenkrijgt. Toch gebeurd er iets heel anders als je kauwgom eet.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer kauwgom eten wel minder maaltijden eten, maar ze vaker kiezen voor ongezond eten.

Het lijkt er dus op dat het eten van kauwgom ervoor zorgt dat je minder vaak honger hebt, maar dat je daarentegen sneller trek krijgt in ongezonde voeding. Vooral als deze ongezonde voeding veel suikers bevat, krijg je daaropvolgend weer snel honger. Stop daarom liever met het eten van kauwgom als je vaak honger hebt.

#3 Kalmeer je drukke hoofd

Een van de momenten waarop we geneigd zijn om meer (en vooral onnodig) te eten, is als we gestrest zijn. Misschien heb je op je werk te maken met deadlines, is een familielid ziek of heb je geldzorgen. Stuk voor stuk gegronde redenen om je druk te maken, maar het doet je lichaam en daarmee je voedingspatroon geen goed.

Blijf goed voor jezelf zorgen en probeer je drukke hoofd te kalmeren. Maak tijdens je lunchpauze een wandeling, lees 's avonds een boek in plaats van uren te Netflixen, ga in het weekend de natuur in of probeer voor je werk of 's avonds een uurtje yoga te pakken.

#4 Eet langzamer

Als je eet, pas er dan voor op dat je je maaltijd niet als een gek naar binnen schrokt. Wanneer je namelijk erg snel eet, hebben je hersenen niet de tijd om te registreren wanneer je daadwerkelijk vol zit. Hierdoor heb je vaak na een uur alweer trek. Zonde!

Kauw daarom goed en neem de tijd voor elk keer dat je opschept. Vind je het lastig om rustiger te eten?

Leer jezelf aan om mindful te eten en echt van je eten te genieten, echt te proeven en erbij stil te staan dat je aan het eten bent. Het helpt ook om tijdens het eten niet iets anders te doen, zoals tv kijken, de krant lezen, je mail checken, enzovoorts. Wees en eet bewust!

Ons eetgedrag wordt gestuurd door veel verschillende factoren en soorten honger!

Voordat je je bewust kan worden van wat jou ertoe aanzet om te gaan eten, dien je te beseffen dat er verschillende soorten honger zijn.
Die soorten honger zijn zowel lichamelijk als mentaal, oftewel tussen de oortjes.

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het gevoel van ‘honger'. Misschien heb je niet voldoende gegeten, of ben je moe, bezorgd, eenzaam, of heb je eigenlijk dorst.

Sommige hongergevoelens gaan niet om honger naar voedsel, maar als je ze voelt maak je de vergissing dat je ze probeert te verlichten door (te) eten.

In het e-book ‘Ontdek de 7 soorten honger' ga je oefenen met de verschillende soorten honger; je leert ze te onderscheiden en ben je in staat om op een betere manier op elke soort te reageren.

Klik hier voor alle info, of klik op de afbeelding van het e-book.

ontdek-de-7-soorten-honger

Welke trucjes ga jij toepassen? Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Susan Wesseling
Door

Susan Wesseling

op 19 March 2017

Grappig jouw item over kauwgom eten. Ik moest er altijd zo van boeren of erger nog dat ik voelde dat ik moest boeren maar dat niet lukte. Was een pijnlijk gevoel. Verder zijn jouw tips mij wel bekend. Die pas ik toe. Groetjes Susan Wesseling

Naomi
Door

Naomi

op 15 May 2017

Bijzonder, dat we eigenlijk vergeten dat we aan het eten zijn en eten om het eten. Heel veel mensen nemen inderdaad niet de tijd om het eten echt te proeven en te genieten.

Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down