Ben jij blij met je lijf?
04 oktober 2016 

Ben jij blij met je lijf?

Ben jij blij met je lijf? Het blijkt namelijk dat de helft (!) van de vrouwen ontevreden is over hun uiterlijk.

Dit is zo jammer, want een positief lichaamsbeeld is goed voor je zelfvertrouwen, relaties en seksleven.

Wat is het geheim van de vrouwen die zich wél lekker voelen in hun lichaam?

En hoe word jij blij met je lijf, zonder dieet en zonder getob voor de spiegel?

Klopt jouw lichaamsbeeld met de werkelijkheid?

Je lichaamsbeeld is het niet objectieve beeld dat je van je eigen lichaam hebt.

Het is niet objectief, omdat dit beeld niet per se hoeft te kloppen met de werkelijkheid. Veel vrouwen overschatten bijvoorbeeld de breedte van hun lichaam. Ze denken dat hun billen, benen en buik dikker zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

“Je lichaamsbeeld bestaat uit verschillende onderdelen. Het is niet alleen hoe je over je lichaam denkt en wat je daarbij voelt. Maar ook hoe je je gedraagt, vaak op dieet bent, veel in de spiegel kijkt. Of strakke of juist  verhullende kleding draagt.”

Dit zegt klinisch psychologe Jessica Alleva, die verbonden is  aan de universiteit van Maastricht.

Het is lastig om exact te zeggen hoeveel mensen een negatief lichaamsbeeld hebben, maar dat het er een hoop zijn is wel duidelijk.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen een negatief lichaamsbeeld heeft. Hiervan weer de helft zó ontevreden is dat ze er echt last van heeft. Cijfers die volgens Alleva ook op Nederlandse vrouwen van toepassing zijn. Mannen zijn meer blij met hun lijf. “Bij hen heeft zo’n 30 procent een negatief lichaamsbeeld en zou graag gespierder zijn.”

Enquête: Ben jij blij met je lijf

Hoe ver de ontevredenheid met ons uiterlijk kan gaan, be­wijst een opmerkelijke enquête die een paar jaar geleden werd gedaan door een stichting tegen eetstoornissen en een Britse universiteit. Ze vroegen studentes op campussen door het hele land wat zij zouden overhebben voor het perfecte uiterlijk.

Drie op de tien studentes waren bereid een aantal jaar van hun leven te geven voor het perfecte lichaam. Anderen zouden in ruil voor een prachtig lijf een paar duizend pond salaris inleveren of een pro­motie aan hun neus laten voorbijgaan.

Wat we overhebben voor een mooie buitenkant laten ook de jongste cijfers zien van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery. Wereldwijd werden er afgelopen jaar zo’n 20 miljoen cosmetische en plastische ingrepen uitgevoerd. Hierbij waren onder andere 5 miljoen botox behandelingen, 2,7 miljoen behandelingen met fillers en bijna 1,5 miljoen borstvergrotingen.

Het is sowieso al akelig om ongelukkig te zijn met je lichaam, maar het heeft ook nog allerlei onprettige en soms zelfs verstrekkende consequenties. Alleva somt moeiteloos een lijst van za­ken op die gerelateerd zijn aan een negatief  lichaamsbeeld , zoals weinig zelfvertrouwen, eetstoornissen en depressies.

Onvrede met je  lichaam werkt bovendien demotiverend. “Veel mensen denken dat wie niet blij is met z’n lichaam gemotiveerder is om bijvoorbeeld  te gaan sporten of gezond te eten. Maar het tegenovergestelde is waar. “Wie slecht over zijn lichaam denkt zorgt er minder goed voor en blijft eerder op de bank zitten.”

Nog onzekerder

Een negatief lichaamsbeeld beïnvloedt ook je sociale leven.

Wie slecht over zijn of haar uiterlijk denkt, denkt ten onrechte dat anderen dat óók doen. In haar promotieonderzoek bewees Alleva dit met een ingenieus experiment.

Daarin kre­gen de deelneemsters op de computer foto’s van zichzelf of van een onbekende vrouw te zien. Na elke foto kwam er een matrix met verschillende gezichten in beeld: sommige keken goedkeurend, andere afkeurend of neutraal. Achteraf moesten de deelneemsters schatten hoeveel van de gezichten afkeurend hadden gekeken. Wat bleek. Hoe negatiever de vrouwen over hun eigen lichaam dachten, hoe meer ze de hoeveelheid afkeurende gezichten overschatten nadat hun eigen foto te zien was geweest. Ging het om de foto van de onbekende vrouw, dan overschatten ze de negatieve feedback niet.

Wat de gevolgen zijn van die neiging tot overschatten heeft Alleva niet onderzocht, maar ze heeft er wel een idee over.
“Als je denkt dat anderen je uiterlijk afkeuren, ben je wellicht minder geneigd om andere mensen te benaderen”. Ook kan er een self-fullfilling prophecy ontstaan. “Omdat je er minder gelukkig uitziet, stappen anderen minder snel op je af en daardoor word je nog onzekerder.”

Zeven keer blij met je lijf

Vrouwen die blij zijn met hun lichaam hebben de volgende eigenschappen,  ontdekte de Amerikaanse  psy­chologe Tracy Tylka:

  1. Ze waarderen hun lichaam om wat ze ermee kunnen, zoals liefhebben, lopen en slapen, in plaats van hoe het eruit ziet.
  2. Ze accepteren hun lichaam inclusief de imperfecties en richten zich op de dingen die ze mooi vinden in plaats van op de minder sterke punten.
  3. Ze hebben een ruime opvatting van wat ‘mooi’ is. Ook vinden ze dat iemand mooi is dankzij bepaalde eigenschappen en niet dankzij uiterlijke kenmerken.
  4. Ze zijn mediawijs en kijken met een kritisch oog naar perfecte plaatjes in bladen, op internet en televisie.
  5. De belangrijke mensen in hun leven waarderen hen om wie ze zijn, niet om hoe ze eruitzien. Als ze complimenten krijgen over hun uiterlijk, is dat over dingen die veranderbaar zijn, zoals haarstijl of kleding.
  6. Ze hebben mensen om zich heen verzameld die óók positief over hun lichaam denken. Uit onderzoek blijkt dat wie deel uitmaakt van dezelfde vriendenclub, zich vaak in dezelfde mate zorgen maakt over haar uiterlijk en even vaak op dieet is.
  7. Ze zorgen goed voor hun lichaam door te ontspannen, te sporten en gezond te eten.

Zijn er überhaupt nog wel mensen die wél blij zijn met hun lichaam?

Wie het wetenschappelijk onderzoek leest, zou bijna vergeten dat er gelukkig ook nog mensen zijn die wel blij zijn met hun lichaam. Volgens psychologe Tracy Tylka, verbonden aan de Ohio State-universiteit, is er tot nu toe dan ook vooral gekeken naar wat je kunt doen om een negatief lichaamsbeeld  te verminderen. Weinig onderzoek is er gedaan naar hoe je een positief lichaamsbeeld krijgt.

Dat is een belangrijk verschil, benadrukt Tylka, want de afwezigheid van een negatief lichaamsbeeld hoeft niet per se te betekenen dat je een positief lichaamsbeeld hebt. En inderdaad lijken er drie groepen mensen te bestaan: degenen met een negatief, een neutraal en een positief lichaamsbeeld.

Wat is het geheim van deze laatste groep? Wat kunnen we van hen leren?

Tylka nam de literatuur door en ontdek­te dat deze vrouwen een aantal dingen met elkaar gemeen hebben. Sommige overeenkomsten zijn vrij voor de hand liggend.

  • Zo richten deze vrouwen als ze in de spiegel kijken hun aandacht op de dingen die hun bevallen, niet op de minpunten.
  • Ook zijn ze ervan overtuigd dat wat iemand mooi maakt bepaalde eigenschappen zijn, zoals enthousiasme of vriendelijkheid, en niet hun lichamelijke kenmerken.
  • Bovendien zorgen ze goed voor hun lijf, door te sporten, zichzelf af en toe te verwennen met een dagje naar de sauna en hebben ze een gezond eetpatroon.

Alleva: “Deze vrouwen eten intuïtief: ze eten wanneer ze honger hebben – niet als reactie op stress of emoties – en ze stoppen als ze genoeg hebben.” Dit kan jij ook leren 🙂

Wat je lichaam allemaal kán

Nog meer verrassend is de constatering dat deze vrouwen met een heel andere blik naar hun lichaam kijken: ze richten zich niet op hun uiterlijk, maar op de func­tionaliteit van hun lichaam. Ze waar­deren hun lijf om wat het doet en niet om hoe het eruitziet.

Naar deze strategie deed ook Alleva onderzoek. Ze gaf vrouwen met een negatief lichaamsbeeld een aantal keren de opdracht om op te schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en waarom ze daar zo blij mee waren.

Ter inspiratie kregen de vrouwen een lange lijst met voorbeelden, zoals praten, kussen, rennen, knuffelen, eten, slapen, schrijven, tekenen en voedsel verteren. Alleva: “Dat deden we omdat eerder bleek dat het voor veel vrouwen lastig is om in dit soort termen over hun lijf te denken. Puur omdat ze het niet gewend zijn. Terwijl ze zó kunnen opsommen wat ze niet mooi vinden aan zichzelf.”

De ene keer schreven de vrouwen over hun gezondheid, de andere keer wat hun lichaam betekende in relatie tot anderen, of welke creatieve dingen hun lichaam kon. “Eén vrouw schreef bijvoorbeeld dat ze met haar lichaam kon dansen en dat dit belangrijk voor haar was. omdat het een manier was om plezier te maken en zichzelf te uiten.”

“Al na drie keer schrijven voel­den de vrouwen zich beter over hun lichaam”, zegt Alleva . “Een krachtig middel dat een week later nog steeds effect had”.

Focus je niet te veel op je lichaam

Wat het erg lastig maakt om niet te veel te focussen op hoe je lichaam eruitziet, is dat je dagelijks een stort­vloed aan perfecte beelden over je heen krijgt . Plus de boodschap dat je gelukkiger zou zijn als je pluishaar zou zijn getemd, je benen permanent onthaard en rimpels weggesmeerd.

Als je alle onderzoeken bij elkaar neemt, wordt duidelijk dat we door al die boodschappen minder tevreden zijn met ons uiterlijk. Vooral als we daar toch al onzeker over zijn.

Was het vroeger alleen in bladen en op tv, nu zien we ook op Facebook en Instagram de mooiste foto’s voorbij­ schieten. Onbekende bloggers laten hun wasbordjes zien en onze vrienden posten precies die foto’s waarop ze het beste voor de dag komen – dat doen we zelf natuurlijk ook.

In een onderzoek werd gekeken hoeveel tijd jonge vrouwen besteden aan Facebook. Hoe meer tijd ze daar doorbrachten, hoe ongelukkiger ze waren met hun uiterlijke verschijning. Ook hier valt te leren van de deelneemsters uit Tylka’s onderzoek die een positief lichaamsbeeld hebben. Ze zijn – in de woorden van de psychologe – ‘mediawijs’: ze beseffen dat zulke foto’s bewerkt zijn of niet de hele waarheid laten zien en staan er kritisch tegenover.

Ben jij blij met je lijf? Goed zo! Deel het hieronder in het reactieveld.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Lia de Rooij
Door

Lia de Rooij

op 05 Oct 2016

Ik ben te oud geworden om me druk te maken over mijnuiterlijk. De test was ook: een positief beeld over mijn uiterlijk. Nu heb ik wel het geluk niet makkelijk aan te komen en ben ik geen emotie eter.

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down