arrow_drop_up arrow_drop_down

Bepaal je doel van het leven

Een vraag die we onszelf weleens – of misschien jij wel vaak – stellen is: “Hoe kan ik mijn doel in het leven vinden?” Het korte antwoord is door ‘het pad van plezier’  te volgen.

Wat dat betekent? Je vindt jouw ‘pad van plezier’ door te achterhalen wat jou gelukkig maakt, wat voor het gevoel zorgt dat je lééft en wat je ongedwongen vreugde geeft. En dat dan volgen.

Je hoeft niet het uiteindelijke doel van je leven te kennen. Je hoeft alleen maar de volgende stap te weten. Neem één stap tegelijk en de volgende stap toont zich als vanzelf aan.

Als je probeert om je doel van het leven te vinden, doe dan een stap terug. Start vanaf het begin en je zal een aantal dingen over jezelf leren, die je je eerder niet realiseerde. Hier zijn vijf vragen om je vooruit te helpen op je ‘pad van plezier’ naar je uiteindelijke doel van het leven.

#1 Wat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je je nu tevreden en ‘alive’ voelt?

Stel jezelf de volgende vragen: ‘Waar ben jij gepassioneerd in of over? Wat vind je leuk om te doen? Wat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt leeft?’ en visualiseer je antwoorden.

Zie je jezelf schilderen in een atelier? Ben je buiten in de natuur met de mensen van je houdt? Lig je opgerold, het door jou geschreven, geweldig nieuwe boek te lezen? Deze uitingen zijn kleine weerspiegelingen van jouw ideale leven.

Op die manier vond ik mijn doel van het leven en dat is jou helpen van het krijgen van een gezonde emotionele relatie met voeding. Vraag aan jezelf: “Wat doe ik graag? Wat voelt natuurlijk voor mij? Wat kan ik het beste als geen ander?”

#2 Wat kan je wel en wat niet aan?

Laten we hier geen misverstand over hebben: het leven bestaat niet altijd uit alleen maar plezier en blijdschap. Je zal zeker nog je handen uit je mouwen moeten schudden en ‘bloed, zweet en tranen’ laten. De vraag is: welke obstakels kan jij aan?

Het maakt niet uit hoe jouw ‘pad van plezier’ loopt; er zal een overgangsperiode zijn van waar je nu bent naar dat ideale leven dat je voor ogen hebt. En zelfs als je al een tijdje op je ‘pad van plezier’ bent, zal je obstakels tegenkomen. Het heet ‘leven’.

Misschien wil je een professionele zangeres zijn, maar als je niet bereid bent om je liedjes in het openbaar te zingen, dan kan je net zo goed de gitaar nu al ophangen. Wil je een bekende advocaat zijn, maar zie je de 60-plus-uur werkweken niet zitten, dan heb je een probleem.

Het vinden van je doel van het leven is om jezelf te vragen welke obstakels je aan zal kunnen – en welke uitkomsten/resultaten het de investering waard is.

Het gaat altijd om het brengen van offers. Elke droom komt met een soort van investering. Niets is aangenaam of geeft blijdschap voor 100 procent van de tijd. Welke strijd of opoffering ben jij bereid aan te gaan c.q. te brengen?

#3 Wanneer heeft je jongere zelf de tijd uit het oog verloren?

De kans is groot dat je als kind dingen deed, puur omdat het je plezier gaf. Op een bepaald moment kreeg je in je leven verantwoordelijkheden, zoals je baan en kinderen, en je stopte met de dingen die je als kind deed en je plezier en blijdschap gaf.

We hebben de neiging om het contact met ons gevoel van verwondering te verliezen wanneer we overweldigd worden door ‘moeten’ en ‘nog dit en dat doen’. Door sociale en professionele druk kan ‘het leven’  uit ons vrolijke, nieuwsgierige innerlijke kind worden geperst. Denk na over wanneer je het gelukkigst was als een kind en vind je weg terug naar dat.

#4 Waar drijven je gedachten naartoe wanneer het vrij is van zorgen?

We maken ons vaak veel zorgen over zaken die we wel kunnen en zaken die we niet kunnen controleren. We maken ons vaak veel zorgen over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren en wat er al is gebeurd, hoewel we geen van die dingen kunnen veranderen.

Angst werkt verlammend; het houdt ons tegen om vooruit te komen door nieuwe inzichten en vreugde. Af en toe, als we onze hersenen hebben uitgeput met zorgen maken over van alles, geeft het ons geen andere keuze dan te stoppen: je gedachten nemen een kleine vakantie.

Als dat gebeurt, drijven je gedachten af naar plezier, fantasieën en mogelijkheden. De volgende keer dat je deze ervaring hebt, probeer zo goed mogelijk te ervaren/beseffen waar je gedachten naartoe afdrijven. Droom je om de wereld rond te reizen en het schrijven over je ervaringen? Droom je over het helpen van anderen om beter te eten middels recepten of kookboek ideeën? Deze inzichten zijn inspiraties uit je hart. Vertrouw op hen!

#5 Wat is jouw grootste angst?

Ik heb het niet over je angst voor spinnen of spreken in het openbaar. Ik bedoel die diepgewortelde vrees dat invloed heeft op elke beslissing die je maakt (zelfs de onbewuste). De meesten van ons zijn bang voor het onbekende, maar als we de lagen van deze angst afschillen, komen we tot het besef dat “het onbekende” eigenlijk hetzelfde is als ‘niet het leven ten volle leven.’

Vind je grootste angst en pak ’t aan – wat dat ook is! Als je dat niet doet, zal je grootste angst juist uitkomen.

Wat is jouw doel van het leven? Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!