arrow_drop_up arrow_drop_down
Binge eten gaat niet over de hoeveelheid voedsel
30 oktober 2018 

Binge eten gaat niet over de hoeveelheid voedsel

Je weet wat binge eten is, toch? Nee? Dat is geen probleem.

Omdat ik werk in de gezondheid- en welzijnsbranche dacht ik dat iedereen dat wel wist. Totdat ik mensen begon te vertellen dat ik eetrelatie coach ben en een online cursus aan het maken was. En toen besefte ik dat veel mensen NIET weten wat binge eten is.

Voor sommigen brengt dit label van ‘binge eter’ misschien zijn eigen strijd met zich mee en voor anderen helpt het om te weten wat dit is.

Je bent in ieder geval niet alleen en we kunnen eraan werken.

Wat is binge eten?

Oké, ik heb dus op deze vraag gegoogeld om te zien wat er opduikt. Google vertelt me dat het is:

‘Binge eating disorder’ (BED) wordt ook wel eetbuistoornis genoemd. Het is een eetstoornis waarbij je last hebt van regelmatig terugkerende periodes van eetbuien. Je eet dan sneller dan normaal en grote hoeveelheden, zonder dat je echt honger hebt. Bij binge eating disorder overheerst eten je hele leven.’

Andere bronnen noemen allemaal de ‘enorme hoeveelheden voedsel’-hoek en voegen er ook woorden als ‘dwang‘, ‘uit controle‘ en ‘machteloos‘ aan toe.

Sommigen noemen het hebben van eetbuien een geestelijke (eet)stoornis. Het heet ‘Binge Eating Disorder’, en het is een psychiatrische stoornis, volgens de DSM, een handboek met een opsomming van de geestelijke gezondheidstoestand. Dit handboek noemt specifieke criteria waaraan moet worden voldaan voordat je het ‘hebt’.

Oké…dus wat is binge eten?

Binge eten bestaat op een continuüm, met aan het eind een volledig diagnostische eetbuistoornis en incidentele schuld-op-gang-brengende binge-sessies aan de andere kant. Ik definieer het als volgt:

Enig eetgedrag dat regelmatig voorkomt en waarvan je voelt dat je het niet meer onder controle hebt en resulteert in gevoelens van schuld, schaamte, machteloosheid en je wilt stoppen, maar kunt het niet.

Laten we dat ontrafelen

‘Enig eetgedrag dat regelmatig voorkomt…’: 

Ik denk niet dat het noodzakelijkerwijs om de hoeveelheid voedsel gaat. Dat is zoiets subjectiefs! Mijn enorme maaltijd kan de normale maaltijd van iemand anders zijn.

Ik heb een coachee die haar éne broodje als een ‘binge’ bestempelt. Maar ze doet het een paar avonden per week, en het is tegen haar wil. Het moet dus meer dan een of twee keer per jaar zijn, maar het is niet zozeer de hoeveelheid, maar hoe het je voelt. Wat ons leidt naar:

‘…waarvan je voelt dat je het niet meer onder controle hebt en resulteert in gevoelens van schuld, schaamte, machteloosheid…’:

Deze emoties zijn belangrijk en krachtig in de context van binge eten. Ja, je kunt veel eten met Kerstmis, of een bak ijs na een relatiebreuk, maar als je er geen slecht gevoel over hebt, is het geen binge.

Het is ook geen eetbui als je een koekje eet, gewoon stopt en je je schuldig voelt. Als je het eten onder controle hebt en kunt stoppen, dan is het geen binging. Als je een dwang tot eten voelt en je jezelf niet meer onder controle hebt terwijl je het doet, dan is DAT misschien een eetbui. Wat ons brengt tot:

‘…je wilt stoppen, maar kunt het niet’:

Binge eten heb je niet onder controle. Je vindt het niet leuk wat je doet, tijdens of erna, maar je lijkt er niet mee te kunnen stoppen.

Dus:

Binge eten is enig eetgedrag dat regelmatig voorkomt en waarover je niet de controle voelt te hebben en resulteert in schuldgevoelens, schaamte, machteloosheid en je wilt ermee stoppen, maar kan dat niet.

Dit is belangrijk

Het definiëren van binge eten op deze manier is belangrijk, omdat het begrijpelijk maakt dat de ervaring over jou gaat, en niet over een of andere geaccepteerde richtlijn in een of ander handboek.

Jouw eetervaringen zijn uniek, net als je angsten, hoop en oordelen rondom dat eten. Het is dus belangrijk om een definitie te hebben die is gebaseerd op de subjectiviteit van die ervaring.

Wat is binge eten NIET?

Er zijn een paar mythes rond binge eten die ik graag wil ophelderen:

Binge eten…

  • is niet hetzelfde als emotie eten.
  • betekent niet dat je een gebrek hebt aan wilskracht. Je kunt alleen gewoon niet stoppen.
  • is niet hetzelfde als regelmatig grote maaltijden nuttigen of teveel eten bij speciale gelegenheden.
  • gaat niet over gewicht. Alle mensen die binge eten zijn niet dik, en alle mensen die dik zijn binge eten niet.

Dus daar hebben we het

Binge eten is enig eetgedrag dat regelmatig voorkomt en waarover je niet de controle voelt te hebben en resulteert in schuldgevoelens, schaamte, machteloosheid en je wilt ermee stoppen, maar kan dat niet.

Door deze definitie in je achterhoofd te houden, kunnen we hier verder praten over dat eetbuien iets over jouw gevoelens zeggen.

Vertel me in het reactieveld hieronder: Wat vind jij van deze definitie? Omdat jouw stem belangrijk is.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!