arrow_drop_up arrow_drop_down
Dé reden waarom een dieet plan maken niet werkt
3 juli 2018 
in Dieet

Dé reden waarom een dieet plan maken niet werkt

Hoe ervaar jij tijd?

Als je in een westerse cultuur bent opgegroeid, zie je de tijd als een rechte lijn: horizontaal, met het verleden aan de linkerkant, het heden in het midden, en de toekomst aan de rechterkant.

Maak jij zo jouw dieet plan? Verleden, heden, toekomst. Oftewel alles gebeurt apart.

Denk nu even na over hoe je dit concept van tijd gebruikt om je dieet plan te maken. De meesten van ons weten verstandelijk dat de enige keer dat we écht actie kunnen ondernemen, nu is, maar we worden steeds verleid naar het verleden te kijken en de toekomst te plannen. Daarmee doen we net alsof dat ons op de een of andere manier helpt betere beslissingen te nemen en effectiever te plannen.

Ik heb een theorie over het plannen van je dieet: een dieet plan leidt altijd en alleen tot lijden.

Lees verder om te ontdekken waarom dit zo is.

Is je dieet plan speculatie?

We kunnen erkennen dat het verleden voorbij is en de toekomst is nog niet gebeurd, maar we besteden zoveel tijd aan piekeren en het verleden herbeleven dat we onszelf de kans ontnemen om volledig in het nu te zijn.

Dit wordt speculatie genoemd en het is een megaverspilling van je kostbare tijd. “Wat zal er gebeuren? Wat zal er niet gebeuren? Waarom zal het gebeuren? Als ik dit doe, zal dit misschien gebeuren, als ik dit doe en DAN dit, misschien zal dit gebeuren.”

Hoe stop je met de speculatie van je dieet plan?

Dus hoe stoppen we met speculatie? Door je bewust te zijn van het feit dat het huidige moment de toekomst in wording is.

Als we nu bezig zijn met het planten van gestreste, speculatieve zaadjes over wat er in de toekomst wel of niet mogelijk zou kunnen gebeuren, wat denk je dat er zal groeien? Als je ontspannen, intuïtieve zaadjes plant en ze water geeft met mindfulness en vriendelijkheid, wat denk je dat er dan zal groeien?

In plaats van zo hard te proberen de toekomst te beheersen, willen we ervoor zorgen dat we nu zaadjes van hoge kwaliteit planten.

Wel of niet een dieet plan maken?

Toch maakt dit alles een dieet plan niet irrelevant. Zoals Eisenhower heeft gezegd: “Plannen zijn nutteloos, maar planning is onmisbaar.”

Het leven zal nooit volgens plan verlopen. Je kunt er zoveel over speculeren als je wilt, maar één ding weten we zeker: het leven zal nooit precies verlopen zoals we ons voorstellen. Bovendien zou dat ook heel saai zijn, toch?

Plannen maken is niet irrelevant, omdat we daarmee helder krijgen over wat we willen in het leven en waarom we het willen. En de kunst is om je over te geven, te accepteren en te vertrouwen op de natuur.

De woorden acceptatie, vertrouwen en overgave kunnen gemakkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd als opgeven, stoppen of luiheid. Maar niets is minder waar! Er is zelfs moed voor nodig om je over te geven.

Echte meesterschap is te weten wanneer je de parachute moet pakken en uit het vliegtuig moet springen. Als je wilt gaan plannen, plan. Richt al je aandacht op het maken van de meest elegante blauwdruk.

Pak dat dieet plan en gooi het dan het raam uit!

Als je nu helemaal in de war bent, blijf bij me.

Het doel van het metaforisch vernielen van ons dieet plan is niet om al je harde werk weg te gooien, maar om je over te geven en te accepteren dat de dingen die in ons leven gebeuren, plaatsvinden op het moment dat ze dienen te gebeuren.

Maak dus mooie plannen 🙂

We kunnen niet zoveel als de natuur dat kan. De natuur is het collectieve bewustzijn van alles wat is, want het wordt niet gehinderd door de beperkingen van het individuele menselijke brein.

We moeten dus openstaan voor het idee dat de natuur misschien beter in staat is om de timing aan te kunnen dan dat wij kunnen. Simpelweg omdat het meer informatie heeft. We maken dus het plan en dan vertrouwen we erop dat de natuur op een manier zal verschijnen die eleganter is dan we kunnen bedenken met ons beperkte menselijke bewustzijn.

Dus maak mooie plannen. Krijg helder over wat je met je dieet plan wilt bereiken en waarom. Gooi vervolgens je verwachtingen uit het raam en kom in actie met veel ruimte voor improvisatie.

Ga je slechte eetgewoonten doorbreken

Door een plan van aanpak kan jij elke slechte gewoonte, van nagelbijten tot niet een film kunnen kijken zonder popcorn, in 21 dagen doorbreken.

Klik hier of op de afbeelding van het e-book hieronder.

e-book ‘Programma: Doorbreek Slechte Eetgewoonten’

e-book ‘Programma: Doorbreek Slechte Eetgewoonten’

Gooi jij nu je dieet plan het raam uit? Deel het gerust via het reactieveld onderaan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!