arrow_drop_up arrow_drop_down
16 april 2014 

Dieet versus gezonde levensstijl

Oh….ik moet maandag weer op dieet en dat moet ik volhouden totdat ik x kilo weeg, dan mag ik weer lekker eten”, denk jij zo over een dieet?

Jij volgt/bent op dieet totdat je jouw gewenste streefgewicht hebt bereikt en dan stop je er weer mee.

Hele grote kans…….NEE, EEN GARANTIE…..dat jij dan een paar maanden, na het stoppen met je dieet, jouw verloren kilo’s er weer aanzitten + (hoogst waarschijnlijk) een paar extra. Oftewel, het bekende jojo-effect.

Maar er zitten grote verschillen tussen een tijdelijk dieet of een permanente gezonde levensstijl.

Dieet versus gezonde levensstijl

Er zijn talloze diëten en theorieën over voeding, wat jij vast wel weet.

In theorie is het heel eenvoudig en weet eigenlijk iedereen, dus jij ook, wel wat je moet doen om gewicht te verliezen: minder eten en meer bewegen. En TADAAA je bent kilo’s lichter!

Was het maar zo eenvoudig…toch?

Dieet, mijn definitie (en die van jou waarschijnlijk ook)

Een dieet is een voedingspatroon dat je gedurende een afgesproken periode volgt met als enig doel gewichtsverlies.

Omdat het een afgesproken periode betreft, heeft het géén blijvend effect.

Daarnaast is een dieet ook praktisch altijd zwaar, moeilijk en frustrerend, omdat het standaardregels zijn die jij moet volgen. Regels die jouw gezins-, werk-, en sociale leven direct en bijna altijd negatief beïnvloeden.

Ook geeft een dieet, vooral als dit dieet bepaalde stoffen uitsluit, zoals vetten of koolhydraten, tekorten aan essentiële voedingsstoffen, wat resulteert in een negatief effect op je gezondheid.

Gezonde levensstijl, mijn definitie (en die van jou hopelijk ook)

Het werken aan een gezonde leefstijl zou een dagelijkse routine voor je moeten worden.

Door elke dag gezonde keuzes te maken, zowel fysiek als mentaal, verlies je gewicht en zal je blijvende resultaten hebben.

Werken aan een gezonde leefstijl beïnvloedt je gezin-, werk- en sociale leven vrijwel altijd positief, want je mag bij een gezonde levensstijl, met mate, wel genieten van de lekkere en leuke dingen in het leven, in tegenstelling tot bij een dieet.

Werken aan een gezonde leefstijl begint met een verandering en enige inspanning en zal uiteindelijk je tweede natuur worden.

dieet versus gezonde levensstijl; een huis bestaat uit bakstenen, elke dag 1 vormt uiteindelijk het huisDoe kleine stapjes richting een gezonde levensstijl en je komt er uiteindelijk wel.

Een huis is ook niet in 1 dag gebouwd en bestaat uit vele bakstenen. Wanneer je elke dag 1 baksteen neerlegt, bouw je uiteindelijk ook een huis.

Ter ondersteuning…lees mijn artikel Grip op je eetpatroon.

Dieet versus Gezonde Levensstijl, zie jij nu de verschillen?

De wezenlijke verschillen tussen een dieet en een gezonde levensstijl zijn:

  • een dieet wordt alleen gevolgd gedurende een afgesproken periode; een gezonde levensstijl is blijvend en kan zonder frustratie en vrij eenvoudig worden volgehouden
  • een dieet is puur gericht op gewichtsverlies; een gezonde levensstijl heeft, naast gewichtsverlies, ook als doel verbetering van je gezondheid
  • een dieet heeft bijna altijd een negatieve invloed op je gezins-, werk-, en sociale leven; een gezonde levensstijl heeft daarentegen bijna altijd een positieve invloed daarop
  • het gewichtsverlies bij een dieet is tijdelijk door het jojo-effect; het gewichtsverlies bij een gezonde levensstijl is blijvend
  • een dieet heeft vaak een negatief effect op je gezondheid; een gezonde levensstijl heeft daarentegen eigenlijk altijd een positief effect op je gezondheid

Dus, waar kies jij voor: een dieet of een gezonde levensstijl?

Heb jij al een gezonde levensstijl?

Laat me weten in het commentaarveld hieronder of jij al een gezonde levensstijl hebt en hoe je dat dan doet. Wellicht kunnen anderen nog wat van jou leren?

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!