arrow_drop_up arrow_drop_down
6 maart 2019 

Geld besparen op je boodschappen

Geld besparen op je boodschappen is een kwestie van slim inkopen

Eenvoudiger en korter kan ik het niet zeggen 🙂

Graag geef ik je in dit blogartikel 13 tips waarmee direct geld besparen een eitje is.

Geld besparen tip #1: Maak een boodschappenlijstje

Dit lijkt een tip die nogal voor de hand ligt, maar een boodschappenlijstje helpt je om alleen de producten aan te schaffen die je nodig hebt. Zo hé…dat bespaart gelijk serieus geld, want hoe vaak kom jij met spullen thuis die je niet van plan was te kopen?!

Maak het lijstje op basis van de producten die op zijn en bedenk daarbij wat je de komende week wilt eten en schrijf de ingrediënten op het lijstje. Zo ben je verzekerd van verantwoorde, gezonde(re) maaltijden en verklein je de kans op impulsaankopen.

Controleer vervolgens aan de hand van de folders (dit kan via papieren folders, maar ook online) welke producten van je lijstje in de aanbieding zijn. Groenten en fruit kun je bijvoorbeeld het beste uit het seizoen kopen, dan zijn ze het voordeligst.

Geld besparen tip #2: Bekijk winkels

De ene winkel heeft de naam duur te zijn, terwijl de andere bekend staat om de lage prijzen. Toch kan het lonen om niet op deze imago’s af te gaan, maar de winkels zelf eens goed te bekijken.

Waarschijnlijk doe je boodschappen vrijwel op de automatische piloot en weet je alles feilloos te vinden. Maar het is een feit dat geen één supermarkt MET ALLES DE GOEDKOOPSTE is.

Wat wel het geval is dat het ene product bij de ene supermarkt goedkoper is dan bij de ander en vice versa. Bijvoorbeeld: het pakje schouderham van 200 gram kost bij de Lidl € 0,99 en bij Dirk van de Broek € 0,79. Maar een pakje jonge kaas in plakken van 400 gram is bij Dirk van de Broek weer duurder dan bij de Lidl.

Liggen deze twee winkels op loop- of fietsafstand van elkaar vandaan dan loont dit zeker de moeite. Helemaal wanneer je een product vaak consumeert. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je kokos voor je kokostaart niet alleen bij de bakproducten kunt vinden, maar – vaak goedkoper – ook bij de Oosterse producten?

Bezoek de winkels eens zonder boodschappen te doen en bekijk de schappen goed. Wat staat waar? En zijn er merken die goedkoper zijn dan de huismerken? Zie je goedkopere alternatieven voor producten die je regelmatig gebruikt? Gebruik je inzichten tijdens je volgende boodschappentrip.

Geld besparen tip #3: Winkel slim

geld besparen door slim te winkelen

Wanneer je nu weet waar je het goedkoopst kunt slagen, kun je op pad. Doe dit op een slimme manier. Zijn er meerdere winkels bij elkaar in de buurt? Haal dan overal de items die op die plek het goedkoopst zijn. Zoals hierboven is dat geen enkel probleem of je nu naar Appie gaat of naar (Hallo) Jumbo. Moet je 5 km omrijden om een paar cent te besparen? Dan ben je meer geld kwijt aan benzine.

Ook in de winkel moet je slim zijn. Kijk goed waar de goedkoopste artikelen staan. Huismerken en andere goedkope(re) merken kun je veilig gebruiken: alle producten in de winkel moeten voldoen aan de eisen in de Warenwet. De goedkopere producten staan vaak onderin of helemaal bovenin de schappen en niet op ooghoogte.

Grote verpakkingen zijn (vaak, maar niet altijd, dus altijd goed opletten!) voordeliger dan kleine of per portie verpakte producten. Grotere verpakkingen kun je ook kopen als je alleen bent of maar met zijn tweetjes, pas dan gewoon even je weekmenu aan, zodat wat overblijft nog bij een ander gerecht kan worden gebruikt. Zie je wel dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is!

Geld besparen tip #4: Vergelijk kilo- en literprijzen

Tref je het ook weleens dat je jouw favoriete product niet meer kunt vinden en er later achterkomt dat de verpakking is gewijzigd?

In negen van de tien gevallen is er dan niet alleen sprake van een andere verpakking, maar ook van een wijziging van de inhoud. Dan kost je potje pindakaas misschien nog steeds € 1,20 maar zit er in plaats van 750 gram ineens nog maar 700 gram in.

Om te voorkomen dat je op deze manier onnodig duur uit bent, is het altijd goed om kilo- en literprijzen te vergelijken.

Gelukkig hoef je niet met je rekenmachine op stap; op het prijskaartje voor het schap staat in hele kleine letters hoeveel het product per kilo of liter kost. Dus geen rekenmachine, maar misschien wel je leesbril 🙂

Zo kun je snel zien wat het goedkoopst is. Meestal zijn grote(re) verpakkingen voordeliger.

Let op: Koop grote(re) verpakkingen echter alleen als je ze ook op kunt maken. Eten of drinken weggooien is uiteindelijk veel duurder. Gelukkig kun je ‘droge’ producten zoals rijst, past en zakjes groentemixen ontzettend lang bewaren, wel járen! Die kun je dus gerust in grotere verpakking kopen.

Geld besparen tip #5: Leg een prijzenboek aan

Deze tip ligt duidelijk in het verlengde van tips 2, 3 en 4.

Waar je boodschappen doet, heeft veel invloed op de hoogte van het bedrag op het kassabonnetje. Verzamel daarom je kassabonnetjes en leg een prijzenboek aan.

In zo’n prijzenboek noteer je van de producten die je het vaakst koopt wat ze in welke winkel kosten. Zo kun je voor je gaat winkelen eerst het lijstje naast het prijzenboek leggen en zo bepalen waar je het best je inkopen kunt gaan doen.

Geld besparen tip #6: Ga ná het eten boodschappen doen

Honger maakt rauwe bonen zoet”. Alles is dus lekker als je met een lege maag boodschappen gaat doen.

Doe je boodschappen het liefst na het eten én met een boodschappenlijstje. Als je honger hebt, wordt namelijk alles in een winkel lekker en koop je vaak impulsief lekkere, maar (vaak ook) ongezonde dingen.

Snoepjes, koekjes en chips zijn dan vaak de eerste dingen die je dan in je mandje gooit. Zonde! En als je het eenmaal in huis hebt, is de drempel om het ook op te eten heel laag. Zonde van je geld én je lijn én gezondheid!

Met een verzadigd gevoel boodschappen doen, ben je beter bestand tegen de verleidingen die overal op de loer liggen.

Geld besparen tip #7: Lees de etiketten

De voedingsindustrie is vooral erop gericht om zo snel en zo goedkoop mogelijk te produceren. Helaas gaat dit ten koste van de kwaliteit van de producten. Kijk daarom goed naar het etiket.

Producten met geur-, kleur- en smaakstoffen en E-nummers kun je beter vermijden. Koop liever producten met verse ingrediënten, waardoor je fitter wordt en er beter uitziet.

Vermijd dus producten met de volgende ingrediënten:

 • E-nummers;
 • Toegevoegde suiker;
 • Aspartaam en andere kunstmatige voedstoffen;
 • Gemodificeerd (mais en tarwe) zetmeel;
 • Tarwebloem;
 • Plantaardig vet, gedeeltelijk gehard vet, gehydrogeneerd vet;
 • Toegevoegde, kunstmatige vitaminen en mineralen

In het begin is het even wennen, maar op een gegeven moment vind je kunstmatig bewerkte producten ook niet meer lekker. Net als het wennen aan koffie en/of thee zonder suiker.

Geld besparen tip #8: Koop meer groenten en fruit

Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen, mineralen, sporenelementen, vezels en water.

Alle voedingsstoffen die een lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Om waardevolle voedingsstoffen binnen te krijgen kan je een lekkere fruitsalade of smoothie maken.

Geld besparen tip #9: Doe meer zelf

Basisproducten zijn in de meeste supermarkten niet duur. Wat wel aantikt, zijn de kosten voor bewerkte producten.

Voor een taart betaal je meer dan voor de ingrediënten apart. Voor gesneden worteltjes betaal je meer dan voor een bos wortelen die zo uit de grond komen. Als je meer zelf doet, kun je veel geld besparen.

Een paar tips:

 • Koop geen voorgesneden groenten/fruit.
 • Bak zelf koekjes, taarten, cakes, pizza’s; is nog leuk om te doen ook! Vooral kinderen vinden het hartstikke leuk om bijvoorbeeld op een zondagmiddag koekjes te bakken.
 • Maak je eigen kruidenmixen; op internet zijn genoeg recepten te vinden.
 • Koop geen kant-en-klaar vlees, maar maak zelf gehaktballen, soepballetjes, slavinken, hamburgers, falafel, enzovoorts.

Dit vraagt wat tijd; de meeste mensen weten niet zo goed meer wat er allemaal zelf te maken is. Maar pak gewoon eens je boodschappenlijstje en kijk via Google wat je zelf kunt maken, door ‘XXX’ + ‘zelf maken’ in te tikken.

Je hoeft niet direct alles zelf te fabriceren en niet alles dat je zelf maakt is automatisch goedkoper, maar het kan je wel helpen om creatiever te worden met eten en zo de kosten van jouw boodschappen te verlagen.

Geld besparen tip #10: Leg een eigen moestuin aan

Een eigen moestuin vraagt om een kleine investering, maar kan je daarna wel onbeperkt groenten en fruit opleveren. Als je extra veel hebt, kun je het zelfs verkopen.

Begin alleen aan een moestuin als je hier ook tijd voor en zin in hebt; anders is het zonde van de moeite en het geld dat je erin steekt.

Geld besparen tip #11: Sla een keer over

Koop je regelmatig (eigenlijk) te veel? Sla dan eens een keer boodschappen doen over, of stel het een week uit.

Vaak kun je zonder moeite nog minimaal een week eten van de producten die je in de kast hebt staan. Dat is goed voor je portemonnee, want je houdt een week boodschappengeld in je zak én je voorkomt dat eerder aangeschafte producten ongebruikt over datum gaan.

Geld besparen tip #12: Let op de THT-datum

Koop je vaak in bulk? Neem dan een paar keer per jaar de tijd om de uiterste houdbaarheidsdata van je voorraad te bekijken en maak op wat bijna tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt. Staan er dingen in je kast die al over datum zijn?

Wacht even! Gooi ze niet zomaar weg. Ruik eerst eens even aan het product, kijk of het niet verkleurd is en proef het eventueel. In veel gevallen kan het nog prima gebruikt worden. Dit geldt ook voor verse producten: een pak melk kan vaak ook na de uiterste houdbaarheidsdatum bruikbaar zijn. Bewaar je de melk te warm, dan kan het echter ook gebeuren dat deze al voor het verstrijken van de houdbaarheidstermijn niet goed meer is.

Vertrouw op je instinct en gooi niet zomaar dingen weg. Lees hier meer over bij het hoofdstuk ‘Voedsel belandt onnodig in de vuilnisbak’ in het gratis te downloaden e-book aan het eind van dit blogartikel.

Geld besparen tip #13: Sla in met aanbiedingen (Hamstereeeeen…)

Zijn producten die je vaak gebruikt in de aanbieding? Sla dan extra veel in, vooral als ze nog langere tijd houdbaar zijn. Pas de hoeveelheid die je inslaat aan op de aanbieding; vanaf 50 procent korting kun je zoveel nemen als je wilt.

De kans dat het dan nog goedkoper wordt is behoorlijk klein. Acties waarbij je het derde of vierde product gratis krijgt zijn minder interessant. Sla hiervan in wat je nodig denkt te hebben voor de aanbieding weer terugkomt.

Heb je geen idee wanneer een aanbieding weer terugkomt? Blijf dan je lijstje maken met behulp van de folders (zie tip 1); je zult dan langzaam maar zeker patronen ontdekken.

Vertel me welke tip jij vanaf morgen gaat toepassen. Deel het met mij in het commentaarveld hieronder. Of eigenlijk nog beter…deel dit artikel in je netwerk, want wie kan/wil er nu geen geld besparen op iets wat je elke dag nodig hebt en gebruikt?

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Wil
Door

Wil

op 6 March 2019

Door vegetarisch te eten kun je veel geld besparen

Klaziena Waerts
Door

Klaziena Waerts

op 6 March 2019

Hoi beste Wil, Bedankt voor je reactie! Inderdaad is het duurste deel op je bord vlees...daar is geen ontkennen aan ;) Hoewel ikzelf geen grote vleeseter ben en ook niet élke dag vlees hoef, zal ik een stukje vlees wel missen. Ik denk vele met mij, maar dat neemt niet weg dat een vegetarisch dieet geld besparend is en gezond kan zijn, mits je goed oplet dat je geen belangrijke voedingsstoffen gaat missen die vlees wel leveren, zoals bijvoorbeeld ijzer. Gelukkig kun je op vlees ook flink besparen als je goed let op aanbiedingen en een goede aanbieding groter inkoopt. In dit geval kan een goedkoop tafelmodel vriezertje zich snel terugverdienen. Met een warme groet, Klaziena Waerts

Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!