gratis app Mindful Eetdagboek
arrow_drop_up arrow_drop_down

De gratis app Mindful Eetdagboek is echt een must have als jij last hebt van 'ongewenst eetgedrag'

Je bent je niet altijd bewust van de aanleiding van je eetgedrag.

Een belangrijke hulpbron om je opmerkzaamheid te vergroten is om tijdelijk een ‘mindful eetdagboek’ bij te houden.  

Kort en bondig schrijf je hierin je eetgedrag op. Daarvoor is deze gratis app Mindful Eetdagboek perfect  🙂

Gedurende de periode van het bijhouden van dit dagboek probeer je niets te veranderen. 


Om onevenwichtig eetgedrag los te laten, zul je eerst moeten opmerken wat er allemaal aan voorafgaat.  

Als je niets opmerkt, handel je vanuit automatisme: je blijft doen wat je altijd hebt gedaan en blijft jou overkomen wat je altijd overkomt.

De app Mindful Eetdagboek is een hulpbron om je bewust te worden van de reden waarom jij bijvoorbeeld op een bepaald moment meer at dan je had gewild.

Zo ziet de app in jouw store

Wanneer je de app Mindful Eetdagboek gratis wilt installeren, zoek dan in jouw store (androïd of ios) op 'Mindful Eetdagboek'

Stel mij al je vragen/problemen via de app,

via de link 'Jouw Eetrelatie coach'

Met behulp van deze gratis app Mindful Eetdagboek kan je, middels de link 'Jouw eetrelatie coach', mij - Klaziena Waerts - van wwww.plezierigafvallen.nl al je vragen/problemen rond ongewenst eetgedrag voorleggen.

 Ik help je graag!

Of wil je liever 'op papier' aan de slag?

Het mindful eetdagboek bestaat uit 2 delen

Deel 1 van het mindful eetdagboek is EHBE. Deze afkorting staat voor Eerste Hulp Bij Eetbuien.

In het eerste deel laat ik je zien wat de 8 meest voorkomende oorzaken zijn van eetbuien en wat écht achter jouw eetgedrag zit. Daarna leer ik je EHBE, Eerste Hulp Bij Eetbuien. Het is belangrijk om een eetbui te stoppen voordat deze begint. Want als je eenmaal een eetbui hebt, is het ontzettend moeilijk om ermee te stoppen.

Eerste Hulp Bij Eetbuien zijn 4 eenvoudige stappen om te stoppen met eetbuien, voordat ze beginnen.

In het tweede deel ga je Jouw Mindful Eetdagboek bijhouden gedurende 4 doordeweekse dagen en 2 weekenddagen. Welke dagen dat precies zijn, is aan jou.

Na het invullen van al deze dagen gaan we samen conclusies eraan verbinden en bekijken of je iets kan/wil veranderen aan je eetgedrag.

Kom op! Samen gaan we ervoor.

Wat is een mindful eetdagboek?

Je hebt vast weleens van een ‘eetdagboek’ gehoord, of zelfs er een bijgehouden toen je met een of ander dieet bezig was.

Het wordt geadviseerd om een eetdagboek tot een paar dagen tot maximaal 2 weken bij te houden. In die periode noteer je dan alles wat je eet en drinkt. Dit noteer je in een tabel, in een schriftje of gewoon op een stuk papier. Daarbij noteer je zo nauwkeurig mogelijk ook de hoeveelheden erbij. Om te bepalen hoeveel je binnenkrijgt gebruik je een keukenweegschaal, maar je kunt ook werken met huishoudelijke maten (kom, glas, mok, opscheplepel, eetlepel enzovoorts).

Gelukkig wordt bij menig eetdagboek al geadviseerd om een extra kolom toe te voegen voor hoe jij je voelt tijdens jouw eetmoment. Daarin schrijf je of je écht trek had, of dat je verdrietig was, je verveelde, iets te vieren had of misschien een ander gevoel had.

Maar alleen zo’n extra kolom is, in mijn ogen, niet voldoende!

Voor- en nadelen van het bijhouden van een ‘normaal’ eetdagboek

Er zitten behoorlijk wat aantal voordelen aan het op deze manier bijhouden van je voeding.

  • Bewuster worden van wat je per dag naar binnen krijgt.
  • Denkt beter na voordat je iets in je mond steekt
  • Met de extra kolom: Beoordelen waarom je eet en erachter komen wat jouw moeilijke momenten zijn.
  • Als automatisch ga je gezondere keuzes maken als je je voeding moet opschrijven. Bovendien eet je minder grote porties ongezonde producten.

Kortom, je wordt bewuster van wat je eet. Hierdoor is het makkelijker om je eigen aandachtspunten duidelijk te krijgen. Je ziet bijvoorbeeld in één oogopslag dat je te weinig fruit eet. Of je komt erachter dat je vaak of zelfs áltijd rond 16 uur gaat snaaien. Het bedenken van oplossingen is dan ook eenvoudiger.

Toch zijn er niet alleen voordelen aan het bijhouden van een eetdagboek.

Hieronder zie je een aantal (mogelijke) nadelen.

  • Het kost tijd en aandacht. Toch kan dit ook heel positief zijn, want je denkt na over je voeding, maar voor sommige mensen voelt het als een belasting.
  • Je durft niets meer ongezonds te eten, want dat ‘verpest’ je eetdagboek.
  • Het wordt een sport om zo weinig mogelijk te eten.

Kortom, het kan ervoor zorgen dat je te obsessief gezond wilt eten, of zelfs té weinig gaat eten. Als jij weet dat je hier gevoelig voor bent, dan is het bijhouden van een eetdagboek niet geschikt voor jou.

De voordelen van een mindful eetdagboek ten opzichte van een ‘normaal’ eetdagboek

Het grootste nadeel van een ‘normaal’ eetdagboek vind ik dat je teveel focus gaat leggen op wát je eet en niet of nauwelijks op het waaróm. Kortom, de básis van je eetgedrag verander je dus niet.

Bij het mindful eetdagboek houd je gedurende 4 doordeweekse dagen en 2 weekenddagen bij waaróm je iets at en wat je daarbij voelde. En het belangrijkste? Samen verbinden we er daarna conclusies aan.

Zo verander je de basis van je eetgedrag permanent!

Maar je vraagt je vast wel af: “

Ja, een ‘eetdagboek’ ken en begrijp ik wel, maar wat nou eigenlijk ‘mindful’ is, is me niet echt duidelijk. Weleens van gehoord, maar daar houdt het wel zo ongeveer op."
Mindful is afkomstig van mindfulness en is een stroming in de psychologie. Maar wat is mindfulness nu precies? Graag leg ik je hierna uit wat mindfulness is  

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. De meeste mensen leven continue in hun hoofd, in hun gedachten. Meestal gaan deze gedachten over de toekomst: “Ik moet morgen even langs m’n moeder”, “Morgen moet dat rapport af”, “Straks ga ik schoonmaken, en daarna even dat telefoontje plegen”.

Met mindfulness ga je je aandacht richten op het heden, op het nu. Je laat al je gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ even voor wat het is en houd je je bezig met wat je nú aan het doen bent.

Mindfulness is dus genieten van én in het ‘nu’

Stel, je zit in de auto en rijdt vanuit je werk naar huis. “Straks moet ik eerst nog wat boodschappen doen, eten maken, de vaat doen en de kinderen naar bed brengen. En o ja, vanavond moet ik niet vergeten die mooie film op te nemen, want ik wil nog even langs Karin.”

Dit is een normale manier van denken. Maar wat als je met mindfulness bezig gaat?

Dan luister je naar het gebrom van de auto, de klanken die uit de speakers van je radio komen. Het plakkerige rubber van je autostuur voel je in je handen. De warmte van de autokachel stroomt langs je gezicht en handen. Echt zien wat er gebeurt op de weg. De andere auto’s, omgeving en op de weg. En voelen wat er gebeurt onderweg. Je bent je bewust van de hobbels in de weg, de weerstand van het pedaal en ga zo maar door. Je bent je volledig in de beleving van het ‘nu’.

Dat is mindfulness!

Waarom heb ik dan een mindful eetdagboek gecreëerd?

Zoals al eerder gezegd ben ik van mening dat het grootste nadeel van een ‘normaal’ eetdagboek is, is dat je de focus dan teveel gaat leggen op het wát en niet op het waaróm je eet.

Maar ook zeker vind ik het een groot nadeel dat je in menig eetdagboek alleen de hoeveelheden noteert en vervolgens moet je het maar uitzoeken hoe je er conclusies aan verbindt.

In het mindful eetdagboek neem ik jou mee aan de hand, tot en met het trekken van conclusies.

Bekijk hiernaast de inhoudsopgave van het Mindful Eetdagboek