arrow_drop_up arrow_drop_down

Vandaag heb ik een aantal tips voor je die je kunnen helpen grip te krijgen op je eetpatroon.

Jij weet ook wel dat je beter een appel kunt eten in plaats van een gevulde koek. En natuurlijk wil je dat ook graag doen, want je wilt van die vervelende kilo’s af.

Toch lukt het je niet. Wanneer je een gevulde koek ziet, loopt het water al in je mond. “Nee, niet doen! Je bent op dieet.” klinkt er in je hoofd. Heel verstandig richt jij je aandacht op iets anders, maar het is zo lekker…. De gedachte aan die heerlijke gevulde koek komt steeds weer naar boven. Hoe harder je die gedachte probeert weg te drukken, hoe harder hij terugkomt. Na een half uur hou je het niet meer en eet je een gevulde koek.

Voor veel afvallers is dit een bekend scenario. We weten wel wat gezond eten is, maar hoe doe je dat dan? Hoe houd je grip op je eetpatroon?

# 1 Grip op je eetpatroon: stop met snoepen

Het is heel belangrijk om jezelf soms toe te staan wel te snoepen.

Je kunt met jezelf afspreken wat voor jou het beste moment is. Bijvoorbeeld, je kan met jezelf afspreken dat je wel op feestjes mag snoepen. Daarbij kies je dan wel voor de slankste dingen die je lekker vindt.

Joke eet bijvoorbeeld graag witte chocolade. Zij sprak met zichzelf af dat ze in het weekend een paar stukjes neemt. Ze ging er echt voor zitten en at met volle aandacht. Omdat ze er veel aandacht voor had, vervulde die paar stukjes al haar snoepbehoeften. Daarna kon ze zich echt op andere dingen richten.

Joke zwichtte ook snel voor verleidingen. Als ze gevulde koeken zag, kreeg ze trek en ging ze uiteindelijk voor de bijl. Ze loste dit op door te oefenen: wel naar snoep kijken en het niet opeten. In het begin kostte dit veel moeite. Later werd het makkelijker, want het automatisme: het  ‘zien = eten’ verdween.

Daarnaast maakte ze slimme strategieën voor moeilijke momenten. Toen ze een feestje organiseerde, werd ze omringt door schalen vol met lekkers. Voorheen had ze tijdens de voorbereidingen al gesnoept. Maar ze kon zich beheersen doordat ze zich had voorbereid op dit moeilijke moment: “Straks als de gasten er zijn, neem ik van elke snack één. En ik ga er lekker voor zitten en ervan genieten.” Doordat ze vooraf had bedacht wat ze wilde eten, kon ze zich én beheersen, én genieten van de lekkere hapjes.

# 2 Grip op je eetpatroon:  Stap voor stap

Iedereen (ik in het verleden ook, hoor ;)) trapt af en toe weleens in deze valkuil: een dieethype, zoals die van Sonja Bakker of Dr. Frank.

4 hele grote nadelen van dergelijke crashdiëten:

  1. Werkt alleen voor de korte termijn. In de eerste weken van een crashdieet verlies je vaak veel gewicht.
  2. Dit snelle gewichtsverlies is echter niet alleen vet, maar bestaat voor een groot deel slechts uit water.
  3. Wanneer het gewichtsverlies na een paar weken stagneert, ben je niet meer gemotiveerd en geef je op.
  4. En nog veel erger: je lichaam wil de ‘schade’ inhalen met als gevolg dat de verloren kilo’s zo weer terug zijn (lees: jojo-effect)

Om blijvend resultaat te zien, raad ik, en vele andere deskundigen met mij, aan om stap voor stap kleine veranderingen door te voeren.

# 3 Grip op je eetpatroon:  Zelfbeheersing

Afvallen zit voor een groot deel ook tussen je oren.

Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn essentieel
voor degene die willen afvallen.

Zo is uit onderzoek gebleken dat zelfbeheersing als het ware ‘opraakt’ bij personen die denken dat zelfcontrole eindig is.

Maar dit blijkt niet te gelden voor degenen die denken dat zelfbeheersing geen limiet heeft. Dus wees er echt van overtuigd dat je alle zelfbeheersing van de wereld hebt!

# 4 Grip op je eetpatroon: Niet teveel sporten

Dit klinkt hoogst waarschijnlijk heel tegenstrijdig, maar het is echt zo: wie wil afvallen, moet niet te veel sporten.

Deense wetenschappers hebben onlangs achterhaald dat een half uur per dag genoeg is.

Hun onderzoek wees uit dat te zware mannen (maar zonder obesitas) die dagelijks een half uur per dag matige inspanning hadden,  zoals joggen of fietsen, meer gewicht verliezen dan mannen die een uur per dag trainen.

# 5 Grip op je eetpatroon: Omgang met voedsel

Deze, eigenlijk vrij eenvoudige, tips geven je meer houvast voor je omgang met voeding.

#1 Kies voor een vaste eetplaats

Probeer zoveel mogelijk op dezelfde plek te eten. Dat geldt ook voor de tussendoortjes.

De plek waar je vaak eet, zorgt nog wel eens voor automatisch eten. Iedereen kent dat wel: zin krijgen in chips wanneer je televisie kijkt.

Als je jezelf aanleert om altijd aan de eettafel te gaan zitten wanneer je iets eet, heb je minder last van trek in ‘iets’ op andere plekken. We zijn namelijk nogal gewoontedieren!

Ook zorgt op een vaste eetplaats eten voor meer bewust eten. Hoe vaak schuiven we niet stukjes kaas naar binnen zonder er echt bij na te denken? Probeer dit te voorkomen en geniet bewust van hetgeen je eet.

#2 Geen andere bezigheid om handen

Dit geldt ook voor andere bezigheden tijdens het eten. Niet even je e-mail of Facebook checken tijdens de lunch. Neem de tijd om bewust te eten. Je lichaam krijgt zo ook de gelegenheid om het seintje ‘VOL’ aan je door te geven.

# 3 Laat je laatste hap liggen

‘Je laatste hap laten liggen’, klinkt wel  flauw, maar probeer dit maar eens 2 weken uit!

Het is dus maar voor tijdelijk. Het doel is om jezelf leren te beheersen, terwijl er nog eten voor je neus ligt.

We zijn vaak opgevoed met een moeder die verwachtte dat je je bordje leeg at, hoe dan ook! Dit gedrag hebben we dus stevig onder de knie. Maar het gevolg is wel dat we vaak dooreten terwijl we al vol zijn. Dat is niet de bedoeling. Dus laat het maar eens een tijdje liggen, die laatste hap. Het geeft je meteen een gevoel van controle! :)

#4 Het beëindigen van de maaltijd

Gezellig is het natuurlijk niet, zeker als je gewend bent om lang na te tafelen. Maar ruim toch maar gelijk op, nadat je klaar bent met eten!

Hoe langer je aan tafel blijft zitten, des te meer kom je in de verleiding om toch weer te gaan eten. Natuurlijk kun je dan nog heerlijk napraten, maar doe dat dan  met een lege tafel zonder allerlei etenswaren die voor je neus uitgestald zijn.

#5 Berg eten op

Zorg voor een vaste plek, in de kelderkast, keukenkast. Het liefst op een plek waar je niet altijd komt. Ook hier geldt: ‘Uit het oog, uit het hart’.

Dus geen koektrommel meer op tafel. Het lijkt niet zo belangrijk, maar gebleken is dat het volgen van deze stap al tot afvallen kan leiden!

Wat ga jij doen of heb jij een tip toe te voegen?

Laat me weten in het commentaarveld hieronder welke tip jij gaat toepassen of heb jij nog een hele goede tip toe te voegen. 

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het duurt slechts 10 dagen en gaat je zóveel geven!