arrow_drop_up arrow_drop_down
3 juli 2019 

Hoe breng je je eetmomenten in kaart?

Als je hebt besloten om te gaan afvallen, is het van belang om eerst iets te ‘berekenen’, te achterhalen. Je moet namelijk eerst achterhalen wélke gebeurtenissen voor jou relevant zijn en bij jou jouw eetmomenten triggeren. Dit doe je door te zoeken naar signalen of aanknopingspunten in de gebeurtenissen voorafgaand aan je eetmomenten.

Sun-Tzu zei:

“De generaal die de strijd wint, maakt in zijn tempel voorafgaand aan de strijd veel berekeningen. De generaal die de strijd verliest, maakt maar een paar berekeningen. Dus als veel berekeningen leiden tot een overwinning en weinig berekeningen tot verlies: wat dan als je niets berekent! Het is de aandacht voor dit punt op basis waarvan ik kan voorspellen wie er wint of verliest.”

Dus…ga de strijd aan met je eetgedrag door te achterhalen wélke situaties jou aanzetten tot eten. Kortom, jouw eetmomenten bepalen.

Hoe begin je jouw eetmomenten te achterhalen?

Begin met iedere dag één eetmoment uit te pluizen, waarvan je pas achteraf doorhad dat je te veel had gegeten, of dat je iets had genomen wat niet zo’n verstandige keuze was. Dit zijn je verkeerde eetmomenten.

Schrijf op wat er allemaal van tevoren gebeurde. Doe dat in het begin zo uitgebreid mogelijk door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat was de gebeurtenis?
  • Waar was je?
  • Met wie was je?
  • Hadden anderen invloed op jouw eetgedrag, bijvoorbeeld omdat ze bleven aandringen om ook iets te nemen?
  • Welke externe factoren speelden mee? Had het al drie dagen achter elkaar geregend en was je daar helemaal klaar mee? Was het al dagen heel warm en sliep je daardoor veel slechter dan normaal?
  • Hoe voelde je je vooraf?
  • Waar was je mee bezig in je hoofd?
  • Hoeveel energie had je?
  • Waar had je op dat moment behoefte aan?

Waar had je op dat moment behoefte aan?

Als je deze laatste vraag moeilijk vindt om te beantwoorden, bedenk dan wat het verschil was tussen voor en na het eten. Bijvoorbeeld: ‘Voorafgaand had ik veel zin in chocolade en maakte dat me onrustig. Naderhand was die trek verdwenen en kon ik weer ontspannen.
Dan was het rust waar je behoefte aan had.

Nu je dit weet, kun je de volgende keer – als je behoefte hebt aan bijvoorbeeld rust – op een andere manier deze behoefte vervullen in plaats van eten daarvoor te gebruiken. Misschien kun je de volgende keer je mobiel uitzetten? Of een korte meditatie doen? Of een korte wandeling maken in een rustige omgeving?

Of levert het eten voordelen?

Het kan ook zijn dat het eten zelf iets opleverde, bijvoorbeeld dat je tijdens het eten even nergens aan hoefde te denken en dat dit een kalmerend effect op je had.

Hoe meer details je beschrijft en hoe vaker je dit doet, hoe sneller je kunt reageren wanneer een bepaalde gebeurtenis de volgende keer op je pad komt.

Hoelang is het best om je eetmomenten bij te houden?

Houd dit net zo lang bij totdat je merkt dat je relevante signalen gaat herkennen. Momenten waarop je iets te veel neemt, zullen dan steeds minder vaak zomaar plotseling gebeuren, je overkomen. Het moment vooraf wordt duidelijker, en dat biedt je de kans om op dat moment andere, betere (gezondere) keuzes te maken.

Het kan gebeuren dat je door er alleen al zo mee bezig te zijn, vaker het verstandige doet; dat je zin kreeg om iets te nemen, maar dat toch niet gedaan hebt. Die situaties zijn goed om uit te schrijven, want dan pas je strategieën toe die blijkbaar goed werken. Bedenk welke dat zijn, houd die vast en pas die vaker toe!

Het moment dat je doorhebt wat er gebeurt, zal steeds een beetje eerder optreden

Als je weet waar je op moet letten, zijn er in iedere gebeurtenis allerlei alarmbellen en rode vlaggen die je waarschuwen dat een gebeurtenis eraan zit te komen. Dán heb je even goed je aandacht erbij nodig. Dus concentreer je wanneer dat nodig is, blijf oefenen en je zult merken dat het maken van andere, betere, verstandige (gezondere) beslissingen steeds een beetje makkelijker gaat.

Of zoals Sun-Tzu zei:

“Hij die deze dingen weet en deze kennis tijdens het vechten ten uitvoer brengt, zal zijn gevechten winnen. Hij die ze niet weet, of ze niet oefent, zal zeker verslagen worden.”

Krijg grip op je eetmomenten m.b.h.v. de gratis app Mindful Eetdagboek

Klik op de afbeelding hieronder voor alle info over mijn gratis app, of download de gratis app direct 🙂

app mindful eetdagboek

Wat heb jij geleerd in dit artikel? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!