Hoe jezelf accepteren?

Wist je dat jezelf accepteren een enorm rustgevend effect heeft? Maar het is niet bepaald het makkelijkste om te doen.

Jezelf accepteren voelt als een wandeltocht door een moeras. Met iedere stap die je zet word je vastgezogen in zelftwijfel. En langzaam maar zeker kun je jezelf loswringen, je voet uit het moeras trekken en die specifieke plek achter je laten. Om vervolgens een meter verder weer vastgezogen te worden.

Lees verder om te ontdekken hoe jezelf te accepteren zoals je bent.

Jezelf accepteren betekent de realiteit accepteren

Het is natuurlijk waar dat de meeste mensen het moeilijk vinden om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Wat eigenlijk waanzin is als je erover nadenkt, want we zijn nu eenmaal wie en wat we zijn. En we kunnen eindeloos wensen, hopen en onszelf voor de gek houden. Maar het verandert niets aan de realiteit.

Het is wat het is.

Maar het onder ogen zien van die realiteit is niet zo makkelijk, toch?

Gelukkig heb ik ook goed nieuws voor je, na deze wat negatieve start. Het wordt namelijk makkelijker als je al eindje op weg bent! 🙂

Blijf vooruit kijken

Achter je ligt het verwarrende woud van zelfdeceptie, schaamte en zelftwijfel. En in de verte zie je een prachtig groen bos liggen. Vol met fladderende vogels, vlinders en heerlijk ruikende prachtige bloemen. Het goede leven. Zonder onnodige stress, zonder schaamte. Een leven dat is gebaseerd op kalmte, liefde, acceptatie en vertrouwen.

Je komt er vanzelf. Je moet gewoon nog even doorstappen 🙂

Over mijn te grote billen

Ik zal een goed voorbeeld erbij pakken: ik heb redelijk grote billen. Zelfs nu ik maar 60 kilo weeg. Het is meer geweest, véél meer.

De meeste mensen om me heen zijn het overigens niet met me eens. Maar ik zag het nooit zo. Ik zag vooral wat er weg moest.

Ik schaamde me voor m’n grote billen. Want ik vond dat ik dat niet mocht hebben. Ik coach immers anderen over plezierig afvallen. En hoewel ik redelijk gezond leef, heb ik geen strak of afgetraind lichaam.

Nu weet ik ook wel dat de twee niet hetzelfde zijn. Als je ’n gezonde relatie met eten krijgt, krijg je het lichaam dat bij jou past. Ik heb nu geen overgewicht meer en ben volgens alle meetstandaarden slank. Maar het lichaam dat bij me past is niet per definitie het lichaam dat ik ambieer.

Ik schaamde me voor m’n lijf en dat is onzin. Dus daar ben ik maar mee gestopt. Want weet je, wel of geen dikke billen: het is wat het is.

Ik kan ertegen vechten maar ik kan het ook accepteren. Misschien ga ik ooit specifiek mijn bilspieren trainen, misschien ook niet. Maar nu is het zoals het is, en mag het zijn zoals het is.

Fijn is dat!

Ben ik imperfect?

Ik las al jaren geleden boeken over de kracht van imperfectie, fouten durven maken en kwetsbaarheid. Wanneer je dergelijke boeken leest denk je: logisch. En dan gaat het leven verder, en lijkt er weinig te veranderen. Want zo’n boek lezen is niet hetzelfde als je complete kijk op jezelf veranderen.

Dat kost tijd, aandacht, moed en vooral zelfliefde. En dat zijn geen dingen waarvan we doorgaans veel van hebben.  Stukje bij beetje gooi je de verhalen die je jezelf vertelt overboord, en leer je de realiteit te omarmen.

Bijvoorbeeld door te schrijven in een dagboek. Door te lezen, te leven en te reflecteren.

Ik denk dat ze dit bedoelen met volwassen worden. Jezelf steeds beter leren kennen, accepteren en omarmen wat je tegenkomt. En ik begrijp waarom veel mensen ergens gaandeweg blijven hangen, want Netflix is een stuk aantrekkelijker 😉

Toch leer je gaandeweg…

Jij en ik zijn imperfect. Heerlijk imperfect. En tegelijkertijd helemaal goed zoals we zijn. Want terwijl we worstelen met het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’, realiseren we ons steeds meer dat onze onzekerheden en schaamtes oké zijn. Niets om ons voor te schamen, zeg maar.

We hoeven ze niet weg te drukken of te veranderen. We kunnen ze gewoon accepteren. En het is juist de acceptatie die ervoor zorgt dat ze wegsmelten.

De simpele realisatie dat je goed genoeg bent
– precies zoals je bent – verandert alles!

Loslaten en accepteren – het is goed zoals het is

Zoals een boom in de herfst zachtjes haar bladeren één voor één loslaat, zo neem jij afscheidt van je oude wensen, verhalen en dromen over jezelf. Je hoeft niet anders te zijn, of te veranderen om goedkeuring te krijgen van wie dan ook.

Je hoeft, dat je het waard bent, niet te bewijzen,
en mág je beseffen dat je al waardevol bent!

Ook als je niet slank, perfect, succesvol en fantastisch bent.
Je bent goed zoals je bent! Omarm jezelf en heb jezelf lief.
Je bent het zó waard!

In alles wat jou bijzonder en bijzonder normaal maakt. Het is wat het is, en weerstand bieden heeft geen zin. Dat kost je alleen maar energie en is het ontzettend zonde om dáárin je kostbare energie te steken, aan te verspillen.

Zie jezelf niet als een huis dat je helemaal zelf kan ontwerpen. Maar als een boom die groeit naar volwassenheid. Het zaadje heeft allang bepaald wat voor boom er komt. Het is nu afwachten hoe de vruchten eruit zullen zien.

Jezelf accepteren zoals je bent…

is één van de moeilijkste, maar mooiste projecten die jij de komende tijd gaat ondernemen!
Het maakt alles beter. Het maakt je leven dieper, kalmer en liefdevoller.

Want als je ontdekt dat je groeit als een perenboom, heeft het geen zin om je druk te maken over recepten voor de beste appeltaart. Hoe graag je ook zou willen dat er appels komen…er komen peren. Dat kun je ontkennen, je kunt je best doen om de peren als appels te laten smaken. Maar je kunt het ook omarmen, die appeltaart achter je laten en gewoon perentaart gaan bakken.

Je bent er nog niet. Je voelt dat je halverwege bent, maar toch kom je vooruit. En hoe meer ballast en ellende je overboord gooit, des te sneller je vooruit komt.

Wat ik je wil meegeven is dit:

Je bent goed zoals je bent. Dat ben je altijd al geweest. Kijk naar wat je bent, niet naar wat je niet bent, en omarm het met liefde. Zelfacceptatie zal je helpen te worden wie je van binnen al bent. En dat is belangrijk, want het leven is doodvermoeiend als je niet durft te zijn wie je bent.

Wil jij hulp bij je lichaam te accepteren?

Dan is het e-book ‘Laat Vroeger én Toekomstig Lichaam Los’ er voor jou!

In dit e-book vertel jij jouw onbewuste, met de hulp van 2 krachtige oefeningen, dat jij jouw lichaam mág accepteren en met respect mág behandelen. Daardoor zal je minder stress ervaren en ook minder de neiging hebben om te eten als je geen honger hebt.

Met die 2 krachtige oefeningen breng je dit omhoog in je bewuste.

Klik hier voor alle info, of op de afbeelding van het e-book.

accepteer jezelf - laat vroeger en toekomstig lichaam los

Ik heb mijn, nog steeds, iets te dikke billen geaccepteerd.
Wat ga jij van jezelf accepteren? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!