arrow_drop_up arrow_drop_down
30 april 2015 

Is jouw gezonde levensstijl écht wel zo gezond?

Onze mening wat we een ‘gezonde levensstijl‘ vinden is zo divers. Hoe kan één enkele manier van eten de enige juiste zijn?

Ik daag je uit om te bedenken wat een gezonde levensstijl is.

Zal het eten van bepaalde voeding – of het juist vermijden er van – jou echt helpen een optimale gezondheid te bereiken?
En is het nou echt nodig om anderen ‘af te keuren’, wanneer ze misschien andere keuzes maken met betrekking tot hun levensstijl?

Want uiteindelijk zijn en willen we allemaal hetzelfde. Eten op een manier die ons een goed gevoel geeft, zodat we een gelukkiger en een gezonder leven kunnen leven.

Dit was wat stof om over na te denken.

Er zijn 3 signalen die je gezondheid kunnen saboteren en de kans is groot dat jij dat doet met je eigen gezonde levensstijl.

#1 Je beschouwt jouw gezonde levensstijl als een religie

Dieet trends winnen elk jaar populariteit.

In 2013 werd het meest gegoogeld op het Paleo dieet, meer dan ‘Atkins’, ‘veganistisch’, of ‘mediterrane diëten‘.

Het aantal mensen die vegetariër zijn geworden is meer dan verdubbeld tussen 2008 en 2015. Het doet me goed te zien dat steeds meer mensen het belang (in)zien van hun gezondheid.

Maar waar ik mij wel zorgen over maak is de inflexibele trouw dat mensen hebben in hun keuzes met betrekking tot hun gezonde levensstijl. We maken dan strenge regels voor onszelf en alles wat daarmee in strijd komt, is dan direct bullsh*t.

Veganisten willen niet horen dat het incidenteel eten van dierlijke producten een goede zaak kan zijn in een gezonde levensstijl. Onze vleesetende vrienden willen niet horen dat je kunt leven en gedijen op een meer plantaardig dieet en dat je niet elke dag vlees nodig hebt om de juiste hoeveelheden eiwitten binnen te krijgen.

Door zo eenzijdig te denken, zitten we de bevordering van onze eigen gezondheid in de weg.

Uiteindelijk moet de prioriteit van ons allemaal het volgende zijn.

Ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te overleven.
Dus…wat flexibeler omgaan in onze zelfverzonnen regeltjes met betrekking
tot onze gezonde levensstijl is een goede zaak!

#2 Voedsel beheerst jouw gezonde levensstijl

Steek je hand op als je wel eens een etentje hebt geannuleerd met een vriendin, omdat je bang was dat je niets kon vinden op de menukaart dat je kon eten, dóór je eigen regels.

Of je werd veganist omdat iedereen bij je yoga studio dat werd. Of je sloeg een leuk familie diner over met al je favoriete dingen, omdat je op dat moment een sap reinigingskuur volgde.

Als je dergelijke situaties bekend klinkt, beïnvloed jouw gezonde levensstijl je relaties én je leven op een negatieve manier. Dat is niet leuk, toch?!

De manier waarop we kiezen om te eten hoeft niet altijd lastig te zijn. Eigenlijk is het een kans om creatief te worden, zelf te kiezen en de mensen te ontmoeten die het meest belangrijk zijn in je leven.

Voedsel is brandstof voor ons lichaam. Het is iets dat ons energiek, levend én in leven houdt. En het is bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, want een maaltijd delen met anderen is een ervaring die is bedoeld om echt van te genieten.

#3 Binnen jouw gezonde levensstijl leef je voor smokkeldagen

Ik heb veel mensen gezien die tijdens hun dieet niet konden wachten tot het zondag was, zodat ze zich konden uitleven op hun ‘smokkeldag’.

Werkt dat? Mentale spelletjes spelen en je lichaam 85% van de week voeding ontzeggen waarnaar het smacht? Nee, dat werkt averechts!

Want op zondag werk je dan een familiepizza, een grote bak ijs en nog véél meer weg, dat op die andere zes dagen verboden was. Geloof me, je hebt de hoeveelheid calorieën die je in de afgelopen 6 dagen niet hebt binnengekregen ruimschoots ingehaald. En … daarna voel je je verschrikkelijk!

Wanneer ontbering en gewichtsverlies je focus zijn,
verwacht dan mislukking. Punt!

Natuurlijk, passen in de spijkerbroek die je droeg toen je 25 jaar was zou mooi zijn, maar is een lichaam dat vrij is van ziekte, ontsteking en andere ziektegerelateerde kwesties niet een beter doel?

Je focus leggen op een gezond en een goede behandeling van je lichaam (hoe onsexy dit dan ook mag klinken) leidt (vrijwel altijd) tot het afstoten van overgewicht en meer.

Dus… zorg ervoor dat ‘smokkeldagen’ een ding van het verleden wordt en stop met eetbuien (ook op die ene geplande dag!). Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Als we gaan eten om ons goed te voelen, valt alles
op zijn plaats. Vertrouw me!

Echt, je lichaam liegt nooit!

En het is onze plicht om daar aandacht aan te besteden. Wanneer we merken dat er iets is dat niet zo hoort te zijn, zouden we aanpassingen moeten maken, totdat we ons weer gelukkig en op ons gemak voelen. Eigenlijk is het echt zó eenvoudig!

En…is jouw gezonde levensstijl echt gezond? Deel het met mij in het commentaarveld hieronder.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!