arrow_drop_up arrow_drop_down

Krijg motivatie om af te vallen in 3 stappen

Als we willen afvallen, en dan vooral het vinden van de motivatie om af te vallen,  zeggen we vaak: “Die knop in mijn hun hoofd om“. Ik stel me dan voor dat ze voorafgaand aan een poging om af te vallen een schakelaar in hun hoofd omzetten en daarna doen wat ze moeten doen.

In je hoofd zit natuurlijk geen knop, maar bij degenen die beweren dat die er wel zit, schiet hij blijkbaar vaak ook weer terug naar de beginstand. Daarnaast heeft deze ‘knopvergelijking’ als nadeel dat gedragsverandering op deze manier té simpel wordt bekeken. Het is alsof er twee standen zijn: ‘aan’ wanneer je gezond eet en dat volhoudt, en ‘uit’ als je dit niet doet.

Zo wordt er ook gekeken naar de motivatie om af te vallen. Klik…motivatie is aan. Klik…motivatie is uit.
Toch geeft dit een verkeerd beeld van verandering. Verandering gaat namelijk niet alleen om wát je wilt. Ik kan namelijk zo’n aantal dingen opnoemen die, hoe graag je ze ook wilt, niet zomaar kunnen. Vliegen als een vogel, héél de zomer lekker weer of beschuit met muisjes zonder te knoeien 🙂

Die dingen echt heel graag willen zorgt er niet magisch voor dat ze opeens ook kunnen. Zo werkt het ook met afvallen: wat je wilt, moet wel mogelijk zijn.

Graag geef ik je daarom meer aanknopingspunten om verandering te zien als een dynamisch proces in drie stappen: het willen-kunnen-doen proces.

Motivatie om af te vallen: de eerste stap ‘willen’

De eerste stap gaat over wat je wilt bereiken en noemen we deze stap ‘willen’. Deze stap begint met het opstellen van wat voor jou belangrijk is, en aan de hand daarvan stel je je doelen.

Als je doelen stelt, is het vooral belangrijk dat deze concreet en realistisch zijn. Stel je namelijk te hoge doelen, dan lukt het niet om ze te halen, en dat is uiteindelijk niet goed voor je zelfvertrouwen.

Bijvoorbeeld, je gaat naar een feestje en je neemt je voor om helemaal niets te eten. Dit is (zeker in het begin) een te hoog doel. Je neemt hoogst waarschijnlijk (zonder dat je misschien precies weet waarom) toch iets en dat zou betekenen dat je je doel niet hebt gehaald. 

Een haalbaar doel is om in te plannen dat je wel iets neemt en concreet te maken wat en hoeveel dat is.

Omdat het dan zeer waarschijnlijk wel lukt om je aan zo’n plan te houden, creëren haalbare plannen uiteindelijk zelfvertrouwen: het wordt mogelijk om je aan je eigen afspraken te houden. Iedere keer als het gelukt is, neemt je vertrouwen toe dat je het de volgende keer ook weer zo kunt doen. En zo wordt het volhouden makkelijker.

Motivatie om af te vallen: de tweede stap ‘kunnen’

Na het opstellen van je doelen bekijk je of ze mogelijk zijn én of de omstandigheden, die je nodig hebt om je doel te halen, er zijn. Dit is de tweede stap ‘kunnen’, waarin je controleert of dat wát je wilt ook echt kán.

Of iets mogelijk is werkt als een soort brug tussen wat je wilt en wat je gaat doen. Een voorbeeld: als je wilt fietsen, zullen je banden opgepompt moeten zijn. Met een lekke band kun je immers niet fietsen, en zal je het ook niet kunnen doen. Zo werkt het ook bij afvallen: als je wilt afvallen, ga je dat alleen doen als het kan.

De praktische zaken en benodigde vaardigheden zullen dus in orde moeten zijn. Als je bijvoorbeeld op je werk gezond wilt lunchen, zul je daarvoor, op een eerder moment, de juiste boodschappen voor in huis moeten halen.

Motivatie om af te vallen: de derde stap ‘doen’

In de derde stap ga je het plan, die je hebt gemaakt, uitvoeren. Dit is dus de stap ‘doen’ en klinkt misschien nog als de moeilijkste stap, maar je zult merken dat het dat niet hoeft te zijn.

Als je je goed voorbereidt door de eerste twee stappen goed te doorlopen, en je dus een realistisch plan hebt én de praktische zaken hebt geregeld, is het meeste werk gebeurd. De rest is oefening, het verbeteren van je vaardigheden, geduld en positief denken.

Motivatie om af te vallen: de motivatieknoop

Je kunt de stappen zien als de lus van een knoop

Zo’n knoop staat symbool voor iets wat steeds maar doorgaat. Er komt geen einde aan de knoop en dat is met gedragsverandering ook zo: je kunt jezelf altijd blijven verbeteren.

Uiteindelijk wil je dat je gezonde gedrag iets vanzelfsprekends wordt, dat je het blijft uitvoeren, zonder dat het veel moeite kost.

‘Blijven doen’ is het laatste onderdeel bij je motivatie om af te vallen

Je kunt alleen niet altijd precies hetzelfde blijven doen. Er zullen namelijk onverwachte situaties op je pad komen die je nog nooit eerder hebt meegemaakt en zelf verander je ook.

Als je die nieuwe situaties tegenkomt zul je moeten bepalen wat je daarmee wilt. Vervolgens check je of dat mogelijk is en voer je uit wat je hebt bedacht.

Het ‘blijven doen’ is dus het steeds herhalen van het willen-kunnen-doen proces

Door deze drie stappen te doorlopen wordt duidelijk waar het hapert en hoe je dat kunt aanpakken.

Maar is het mogelijk dat je in een stap blijft vastzitten.

Je kunt in de eerste stap ‘willen’ vastzitten.

Bijvoorbeeld wanneer je wel het resultaat van gezond gedrag wilt, maar het tegelijk nog moeilijk vindt om afstand te nemen van je ongezonde gedrag. Gezonder eten voelt in zo’n situatie als een verplichting, waar je dan eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Het is in zo’n geval nodig om de voor- en nadelen van gezond eten voor jezelf op een rijtje te zetten. Je kunt voor jezelf bepalen wat gezonder eten je kan opleveren en of je dát het waard vindt om je daarvoor in te zetten.

Je kunt ook blijven steken in de stap ‘kunnen’.

Dat je wel een gezonde avondmaaltijd had willen koken, maar zo gehaast boodschappen hebt gedaan dat je de helft vergeten bent, en toch maar weer een pizza laat bezorgen. De oplossing is praktisch: de volgende keer boodschappen doen op een rustig moment en van tevoren een boodschappenlijstje maken.

Je kunt ook blijven hangen in de stap ‘doen’.

Als het misloopt bij de uitvoering, de stap ‘doen’, kun je onderzoeken welke vaardigheden je zou kunnen verbeteren. Wanneer je graag gezond wilt koken en alle ingrediënten in huis hebt, blijft het nog steeds nodig om de maaltijd ook echt klaar te maken. Als je dat toch niet doet, kun je weer onderzoeken wat er misgaat: is er misschien toch nog weerstand?

Door op deze manier belangrijke activiteiten, zoals boodschappen doen of ’s avonds een gezonde maaltijd koken, op te delen in losse stappen, wordt het duidelijker wat je kunt leren en verbeteren. Het heeft dus vooral praktisch zin om de knoop te volgen en het afvallen als een leerproces te zien.

Het nadeel van de uitdrukking van ‘de knop omzetten’ is dat het lijkt alsof je het gelijk in één keer moet kunnen. Dat belemmert het leerproces om jouw vaardigheden te verbeteren.

Knop en knoop: ze verschillen maar één letter, maar voor het resultaat maakt het veel uit!

Vertel me in het reactieveld hieronder welke stap jij het meest lastig vindt.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!