arrow_drop_up arrow_drop_down

Heb jij (ook) last van schaamte voor je lichaam?

Er heerst een epidemie in ons midden, in directiekamers, parken, klaslokalen, fitnesslessen, spa’s, en woonkamers, waar dan ook. Het is de oorzaak van depressies, een laag zelfbeeld en gevoelens van eenzaamheid. Met name vrouwen zijn hier bijzonder gevoelig voor.

Ik zag het gebeuren tijdens de koffiepauze en lunch van een training waaraan ik onlangs deelnam. Ik was in een ruimte vol met slimme, mooie vrouwen. Alle gesprekken waren niet gericht op wat er die ochtend was besproken tijdens de training, maar op zelfspot, onzekerheid, frustratie en schaamte.

Een vrouw die een broodje pakte zei: “Er zijn zoveel koolhydraten hier. Voor de rest van het weekend zal ik alleen eiwitten moeten eten om dit te compenseren.”

Een andere vrouw pakte – rollend met haar ogen – een tweede koekje en zei: “Ik zou er eigenlijk niet nog een mogen nemen. Ik zal dan nog langer moeten sporten om het te verbranden.” Een andere vrouw vertelde trots hoeveel gewicht ze had verloren met haar nieuwe dieet.

Ik zat daar en vroeg me af hoe dit alles zo is gekomen en vraag ik me dat nog steeds af!

De laatste 5 jaar streefde ik zelf-liefde na en probeer ik mezelf te accepteren zoals ik ben. Hoe meer ik van mezelf hou, hoe minder ik het gevoel heb dat ik moet veranderen.

Ik wil niet meer deelnemen aan dergelijke gesprekken! Waarom ervaren we schaamte voor onszelf, om mens te zijn? Waarom laten we onszelf slecht voelen voor het eten dat we werkelijk willen? Eten is energie; het voedt je lichaam en geeft je de brandstof om warm en in leven te blijven en de dingen te kunnen doen die je wilt doen. Dus waarom etiketteren we ons eten met negatieve emoties, zoals schuld en schaamte?

Het probleem is niet het eten. Het probleem is dat we hebben geleerd, dat de manier waarop we ernaar kijken belangrijker is dan wie we zijn of zelfs wat we doen.

Met name vrouwen

Vooral vrouwen lijken er een obsessie voor te hebben; ze praten over eten, diëten, en de regels rond wat ze kunnen, zou moeten, en niet moeten doen. De natuurlijke volkstaal is: “Ik moet mezelf veranderen om okay te zijn.”

Sommige vrouwen hebben het punt bereikt dat ze het gevoel hebben geen vooruitgang te boeken, tenzij ze actief proberen om gewicht te verliezen. We verliezen ons gevoel van het hebben van een doel (waarom sta je ’s ochtends op?) als we niet proberen onszelf lichamelijk te veranderen.

We bepalen onze eigenwaarde door de manier waarop we naar onszelf kijken. Maar zelf-liefde heeft niets te maken met negatieve gedachten en al helemaal niet om er tijd aan te verspillen. Zelf-liefde is de wetenschap dat je (meer dan!) goed genoeg bent, precies zoals je bent.

We proberen een intern probleem op te lossen met een externe oplossing. Dat is onmogelijk! We kunnen alleen maar het probleem van afkeer voor onszelf verhelpen door te werken aan het probleem zelf – niet door het vaststellen van de symptomen. De oplossing zit intern!

Schaamte door moeders?

Ik werk met vrouwen die problemen hebben met hun lichaam en voedsel. Ik vraag altijd: “Wat was de relatie van je moeder met eten en haar lichaam? ‘En zonder enige aarzeling vertelt ze me dat ze is opgegroeid met een ongezond rolmodel.

Ze hebben allemaal moeders die altijd op dieet waren of zeiden: “Dit kan ik niet eten. Dat maakt me dik. Het zal direct naar mijn heupen gaan.” Hun moeders zouden hebben geklaagd dat papa kan eten wat hij wil, terwijl mama het toetje moet overslaan. Deze moeders geven per ongeluk aan hun dochters de overtuiging door dat ze alleen zo waardevol, als ze mooi zijn.

Natuurlijk zouden onze moeders ons ook vertellen dat we mooi zijn en dat we alles kunnen doen of worden, maar hun acties spreken dit tegen. Ouders die niet gelukkig zijn met hun lichaam sturen een boodschap naar hun kinderen dat ze altijd op dieet moeten zijn om een goed gevoel over zichzelf te hebben.

Vrouwen in deze tijd zijn minder tevreden dan vrouwen in de jaren ’70 (die minder kansen en minder vrijheid hadden) en er wordt geschat dat 95 procent van de vrouwen niet tevreden zijn met (een deel van) hun leven.

Moeders, stop met praten over wat je wel en niet kan eten. Eten is voeding èn liefde!

Schaamte door vaders?

Zonder het te beseffen leveren vaders ook een bijdrage aan de problemen over schaamte rond eten versus het lichaam. Toen ik 12 was noemde mijn vader me ‘Donder Dijen’. Ik groeide op met de gedachte dat mijn lichaam niet okay was, want ik had brede heupen en dikke bovenbenen.

Vaders, stop met het maken van opmerkingen over het lichaam van je dochters. Hou gewoon van ze zoals ze zijn!

Schaamte over hoe we eruit zien?

We leren onze kinderen dat hun eigenwaarde afhankelijk is van hun uiterlijk. Onze moeders en vaders hebben dit gedrag geleerd van hun moeders en vaders, maar wij kunnen de keten doorbreken.

We zijn geconditioneerd om te focussen op wat er mis is met ons lichaam en onszelf. Zoals we denken dat we niet goed genoeg te zijn, omdat we er anders uitzien dan de (gefotoshopte!) vrouwen in tijdschriften en we proberen ons te passen in een onmogelijke vorm. Stop hiermee en wees wie je werkelijk bent!

Stop met het beoordelen van jezelf als je iets bent aangekomen in gewicht. Je bent mens, en wat jij waard bent is niet afhankelijk van het nummer dat je ziet op de weegschaal.

Stop met jezelf slecht te voelen voor het eten van voedsel en stop alsjeblieft met jezelf te veroordelen over hoe je eruit ziet!

En jij, beste lezer, stop met jezelf mentaal af te breken. Kijk in de spiegel en vier jouw uniciteit. Je bent mooi genoeg, precies zoals je bent.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!