Vetpercentage neemt toe door stress van afvallen
31 juli 2018 
in Gewicht

Vetpercentage neemt toe door stress van afvallen

Al begin 2016 hebben wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) iets groots ontdekt over ons vetpercentage. Ze ontdekten dat als je té snel gewicht verliest, je vetpercentage weer toeneemt na het afvallen.

De wetenschappers deden onderzoek naar een mogelijk verband tussen stress, je vetpercentage en de kans om opnieuw aan te komen na afvallen.

Lees snel verder wat de resultaten van dit onderzoek waren.

Vetpercentage neemt weer toe door stress

Uit een eerder onderzoek, in 2010 uitgevoerd door de UM en de Universteit Hasselt, bleek dat vetcellen hun vet niet graag afstaan. Na dit onderzoek kregen de onderzoekers het vermoeden dat vetcellen na flink afvallen stress ondervinden. En door die stress gaan je vetcellen opnieuw een vetvoorraad aanleggen, want je vetcellen denken: ‘Je weet niet weer die barre tijden kunnen aanbreken‘.

Het onderzoek begin 2016 bevestigt het vermoeden van de onderzoekers. Dit tweede onderzoek, uitgevoerd door Drs. Nadia Roumans, richtte zich op de samenstelling van de buitenkant van vetcellen. Het vermoeden is dat deze buitenkant een cruciale factor speelt bij het ontstaan van gewichtstoename na het afvallen als gevolg van stress in vetcellen.

Gewichtblijvers en gewichtstijgers

Aan dit onderzoek van ‘vetcelstress’ hebben 18 gezonde proefpersonen meegedaan en werden zij verdeeld in 2 groepen. Beide groepen volgden 8 weken lang een dieet.

De eerste groep bestond uit mensen die na het afvallen op gewicht bleven, de zogenaamde gewichtblijvers. De tweede groep bestond uit mensen die na afvallen weer in gewicht toenamen, de zogenaamde gewichtstijgers.

Resultaten eerste onderzoek

De gewichtstijgers verloren 14,3 procent van hun lichaamsgewicht en kwamen in tien maanden weer 8,2 procent aan.

De gewichtblijvers verloren 14,4 procent en kwamen slechts 0,9 procent aan.

Het vetweefsel werd onderzocht om te ontdekken waardoor het gewicht weer toenam. Het bleek dat stress in de vetcellen tijdens het afvallen bij de gewichtstijgers duidelijk meer was toegenomen dan bij de gewichtblijvers.

Resultaten tweede onderzoek

In het tweede onderzoek zijn in totaal 496 proefpersonen met overgewicht en obesitas onderzocht. Alle proefpersonen volgden 8 weken een caloriearm dieet, waarbij ze 6 maanden later nog een keer werden gescreend.

Door dit onderzoek werd aangetoond dat hoe de buitenkant van de vetcel is opgebouwd van invloed is op de kans om na afvallen weer aan te komen.

Beide onderzoeken bevestigen het vermoeden dat bij een deel van de mensen tijdens het afvalproces er stress ontstaat in de vetcellen. Volgens de onderzoekers verklaart dit de stress van vetcellen en daarmee het welbekende jojo-effect.

Mijn advies

Natuurlijk kun je gewicht verliezen als je dat wilt, maar doe dat op een heel rustig tempo. Het geeft je de volgende voordelen:

  • Je houdt het mentaal vol, want je hoeft jezelf niet van alles te ontzeggen. Gewoon wat minder van alles en je valt in een rustig tempo af.
  • De vetcellen schieten niet in de stress, want ze ervaren niet direct schaarste.
  • Je stofwisseling schiet niet in de spaarstand.

Wil jij jouw eigen persoonlijk plan van aanpak maken om op ’n rustig tempo gewicht te verliezen?

Ik ga je geen eetschema geven, of zeggen wat je wel of niet moet eten; het gaat namelijk niet over calorieën tellen. En, als je eerlijk bent, weet jij heus wel wat wel ‘gezond’ is of niet.

Wat je nodig hebt is een plan van aanpak, die is toegespitst op jou en op jouw eetgedrag.

Die kan jij zelf eenvoudig opstellen met de hulp van mijn e-book ‘Plan van Aanpak om Ongewenst Eetgedrag te Doorbreken’.

Klik hier voor alle info, of op de afbeelding van het e-book.

doorbreek ongewenst eetgedrag

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!