arrow_drop_up arrow_drop_down
12 juli 2017 

Waarom eet je als geen honger hebt?

Het geeft bevrediging om na een dag hard werken, of gewoon een lange dag, de tv aan te zetten. Op de bank neer te ploffen en de ergste honger te stillen met een zak chips.

Snacken voor de tv is een populair voorbeeld van hoe we eten. Het is niet een reactie op werkelijke lichamelijke honger, maar een geconditioneerde gewoonte. Ik noem dit gewoonte-honger.

Eetgewoonten, zoals iedereen die ooit heeft geprobeerd om gewicht te verliezen of gezond(er) te eten wel weet, zijn moeilijk te doorbreken.

Om met succes je eetpatronen en -gewoonten te veranderen, dien je eerst te herkennen waarom je eet. Vervolgens verander je de manier waarop je eet. Lijkt dit moeilijk, of misschien wel zelfs ingewikkeld? Dat hoeft het niet te zijn 🙂

Hierna volgt een stap-voor-stap methode om slechte eetgewoonten te doorbreken.

Stap #1 Identificeer je associatie met honger

Zoals bij elk probleem is bewustwording de eerste stap.

Ik hoop dat je met dit artikel gaat beseffen dat eten vaak een reactie is op een complex aantal factoren en niet altijd een reactie op lichamelijke honger.

Echte lichamelijke honger komt wanneer je lichaam aangeeft dat het tijd is voor aanvulling van brandstof. Het probleem is dat velen van ons vrijwel nooit onze lichamen laten leeglopen. We komen nooit tot het punt dat onze maag gaat knorren, rommelen, waarmee ons lichaam aangeeft klaar te zijn voor een nieuwe maaltijd.

Waarom eet ik?

Vraag jezelf de volgende keer af – en elke keer – als je op zoek bent naar iets te eten: waarom eet ik?

Houd een mindful eetdagboek bij met de gratis app Mindful Eetdagboek, dat je hierbij helpt om dat te identificeren. Houd niet alleen bij wanneer en wat je eet, maar vooral waarom je eet. Ik verwacht dat je dan wat patronen begint te zien.

Stap #2 Breek de associatie met honger

Zodra je jouw negatieve associaties hebt geïdentificeerd, is het doel om elke trigger apart te veranderen. Dit kun je op een aantal manieren doen.

Bijvoorbeeld als de tv voor jou een trigger is:

Vermijd de trigger voor een tijdje

Dit vermindert de kracht van de associatie. Bijvoorbeeld: vermijd voor een tijdje de tv en kies een actieve avondactiviteit zoals yoga, wandelen, lezen, luisteren naar een podcast, enzovoorts.

Wat is voor jou een alternatieve avondactiviteit?

Vervang de reactie met een gezondere

In plaats van het pakken van een ongezonde traktatie (haal ze niet in huis) vind in plaats daarvan een gezonder alternatief. Bijvoorbeeld: knabbel op rauwe groenten, rijstwafels, zout- en suikerloze popcorn, yoghurt en/of kwark met suikervrije muesli.

Als het gaat om het bezighouden of gevuld houden van je mond probeer dan op pepermuntjes of andere harde snoepjes te sabbelen.

Als het meer gaat om je handen bezig te houden, speel een kaartspel met je partner, speel patience op je laptop, tablet of smartphone, leer breien, doe een kruiswoordraadsel, maak een puzzel, ga kleuren voor volwassenen, leer origami, enzovoorts.

Waarmee kun jij je handen bezighouden?

Vind een betere beloning

Als je eten en het kijken naar tv beschouwd als een beloning (“ik deed het goed vandaag, ik verdient iets lekkers!“), probeer dan een gezonde(re) beloning te vinden. Een kopje thee, een lang bad, een douche, je favoriete tijdschrift, enzovoorts – dit zijn allemaal belonende, plezierige en gezonde eind-van-de-dag-‘prijzen’.

Wat zijn jouw gezonde eind-van-de-dag-‘prijzen’?

Breng bewustwording terug in je keuzes

Een gewoonte is een manier voor je hersenen om energie te besparen. Als je elke dag dezelfde shirt draagt, is dat een kleine beslissing voor je hersenen om elke ochtend te maken.

Voelt het elimineren van een gewoonte saai en als vermindering van je levensplezier? Beperk dan de tijd van de gewoonte, zodat het minder de gelegenheid krijgt aan de oppervlakte te kunnen komen. In het voorbeeld van ’s avonds eten voor de tv kun je alleen op zaterdagavond een film kijken combineren met je ongezonde snack. Dat kan!

Probeer je snack vooraf bewust te plannen, houd de portie onder controle en daag jezelf uit om gezond en lekker te snacken voor de rest van de week.

Op deze manier ga je het grotere plaatje zien, dat veel meer bevrediging geeft dan de hele week ’s avonds ongezond snacken.

Geplande ongezonde eetgewoonten geeft je
eerder een gevoel van balans dan schuld.

Gefeliciteerd! Je hebt nieuwe, bevredigende gewoonten gecreëerd

Tijdens je proces van het doorbreken van ongezonde gewoonten is de kans groot dat je nieuwe bevredigende gewoonten hebt geïdentificeerd die jou op betere manieren helpen.

Gewoonten hoeven niet slecht te zijn. Maar als het over honger gaat, is het beter om te eten als reactie op lichamelijke signalen, in plaats van als reactie op de situaties in je omgeving of emoties.

Welke manier(en) ga jij toepassen om jouw associatie(s) met honger te breken (zie stap 2)? Zet het in het commentaarveld hieronder. Ik ben benieuwd!

Ik verneem graag van je 🙂

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!