Waarom werkt online coaching?

Waarom Online coaching en niet face to face?

Persoonlijk coaching vindt meestal plaats als face to face gesprek. Dat komt omdat er nog steeds een heilig vertrouwen bestaat in non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. 


Toch kunnen we zo langzamerhand wel dé vraag stellen of elkaar zien een vereiste is om iemand te kunnen helpen. Uiteindelijk moet jij het toch zélf doen. 

Online hulp werkt beter!

Niet alleen wordt er op coach- en therapiegebied steeds meer online gewerkt, omdat de mensen niet zouden willen of durven praten of om andere redenen geen persoonlijk gesprek verkiezen. Online hulpverlening is ook in een stroomversnelling geraakt omdat het goed werkt. Beter zelfs!


Je bent in je eentje achter de computer aan het werk en hebt er baat bij, en dat vaak binnen het tijdsbestek van enkele maanden of minder. Hoe komt dat?


Een aantal antwoorden is al vaak genoemd in artikelen en onderzoeken en deze liggen eigenlijk ook wel voor de hand: 

  • Het is veilig omdat er geen ander is die je direct beoordeelt.
  • De anonimiteit biedt meer gelegenheid tot openheid.
  • Je kunt het in je eigen tijd en omgeving doen. 
  • De structuur is overzichtelijk en effectief: je weet altijd waar je zit in het proces.

Online coaching via e-mail: less is more?

Ik werk uitsluitend via e-mail. Waarom alleen per e-mail? Omdat chatten, contact via de webcam of per telefoon een directe reactie vereisen en geen ruimte geeft voor een bepaald soort diepgang die nu eenmaal tijd kost.


Bovendien komt het gebruik van de webcam of de telefoon dichtbij een normale face to face setting en daardoor bereik je niet het effect van het contact via e-mail.  

Is online coaching een vorm van meditatie?

Onze internetwereld zorgt ervoor dat veel mensen van alles en nog wat direct willen. Snel informatie, snel reisjes boeken, snel goede raad en snel kopen. 


Meditatie doet denken aan traagheid, stilte en rust. Het tegengestelde van de drukte van alledag. Daardoor draagt juist de concentratie, die bij online coaching centraal staat, direct bij tot een beter, minder gefragmenteerd en minder chaotisch leven.


Het is de technologie die deze combinatie mogelijk maakt. Rustig en alleen achter je computer kun je goed nadenken. Je ziet je eigen woorden en zinnen op het scherm verschijnen. Niet alleen je beoordelingsvermogen, maar ook je intuïtie kan ongestoord aan het werk. En als je nergens naartoe hoeft, gewoon kunt blijven zitten en alles goed bij jezelf kunt checken, dan werkt het snel. Helemaal als de online coach zijn werk ook goed doet, je aan het denken en voelen zet, maar op afstand en met respect jou wel in je waarde laat. 

Het zelfgeschreven zelfhulpboek

Een schrijfproces – want daar komt het in coaching via e-mail toch op neer – heeft op zichzelf al een ordenende en zelfs therapeutische werking op een overbelaste geest, door elkaar lopende emoties, wensen en verwachtingen.


De zelfreflectie, formulering en herstructurering van gebeurtenissen, gevoelens en gedachten is per definitie verhelderend en verduidelijkend. Dat kunnen niet alleen dagboekschrijvers beamen, maar ook brievenschrijvers, pamfletschrijvers, dichters en romanschrijvers. Schrijven brengt orde in de chaos in je hoofd, met daarvan de weerslag op papier, of in dit geval op het scherm. 


Nu gaat het bij online coaching niet per sé over het beoefenen van schrijfkunst of het creëren van literaire hoogstandjes, zeker niet bij korte uitwisselingen.


Alhoewel het zeker die indruk zou kunnen wekken, is online coaching niet afstandelijk. De fysieke afstand kan zo groot zijn als de omtrek van de aarde, maar zodra jij en ik (jouw coach) elkaars teksten ontvangen, openen en lezen, is er geen afstand. Er is tekst, vlak voor je neus, en die is door de ander geschreven. De ander met wie je samen in een gestructureerd coachingstraject bevindt.


Je moet even aan elkaar wennen, dat wel. Maar na een paar mailtjes ken je elkaars schrijfstijl en taalgebruik al enigszins. Ik (jouw coach) zal zich, waar mogelijk, aanpassen aan jouw taalgebruik. In ieder geval vermijdt ik het gebruik van vakjargon en moeilijke woorden. Tenzij jij met jouw taalgebruik laat zien dat juist wel op prijs te stellen. 

Veiligheid en vrijheid

Het verschil tussen face to face coaching enerzijds, en online werken anderzijds is vooral in het belang van jouw veiligheid en vrijheid. 


Wat betreft de veiligheid: jij hoeft je geen zorgen te maken over hoe je overkomt en hoe jouw reacties worden geïnterpreteerd. Schuld en schaamte zullen je minder snel overvallen en angst om gevoelens te uiten is niet aan de orde, want er is niemand aanwezig behalve jijzelf. 


Bovendien is er niet de dreiging van een mogelijk gevoel van afkeuring dat kan ontstaan wanneer ik (jouw coach) iets te veel non-verbaal benadrukt. Non-verbale communicatie vindt online namelijk niet plaats 

Kan jij nu nog een reden bedenken waarom online coaching niet zou werken voor jou?

Wacht nog even voordat je weggaat!

Je bent al zover gekomen met lezen

en krijg je daarvoor een cadeau van mij :)