arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom Online coaching en niet face to face?

Persoonlijk coaching vindt meestal plaats als face to face gesprek. Dat komt omdat er nog steeds een heilig vertrouwen bestaat in non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. 


Toch kunnen we zo langzamerhand wel dé vraag stellen of elkaar zien een vereiste is om iemand te kunnen helpen. Uiteindelijk moet jij het toch zélf doen. 

Online hulp werkt beter!

Niet alleen wordt er op coach- en therapiegebied steeds meer online gewerkt, omdat de mensen niet zouden willen of durven praten of om andere redenen geen persoonlijk gesprek verkiezen. Online hulpverlening is ook in een stroomversnelling geraakt omdat het goed werkt. Beter zelfs!


Je bent in je eentje achter de computer aan het werk en hebt er baat bij, en dat vaak binnen het tijdsbestek van enkele maanden of minder. Hoe komt dat?


Een aantal antwoorden is al vaak genoemd in artikelen en onderzoeken en deze liggen eigenlijk ook wel voor de hand: 

  • Het is veilig omdat er geen ander is die je direct beoordeelt.
  • De anonimiteit biedt meer gelegenheid tot openheid.
  • Je kunt het in je eigen tijd en omgeving doen. 
  • De structuur is overzichtelijk en effectief: je weet altijd waar je zit in het proces.

Online coaching via e-mail: less is more?

Ik werk uitsluitend via e-mail. Waarom alleen per e-mail? Omdat chatten, contact via de webcam of per telefoon een directe reactie vereisen en geen ruimte geeft voor een bepaald soort diepgang die nu eenmaal tijd kost.


Bovendien komt het gebruik van de webcam of de telefoon dichtbij een normale face to face setting en daardoor bereik je niet het effect van het contact via e-mail.  

Wat anderen zeggen over mijn online coaching

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Online coaching was voor mij de uitkomst

Mijn ‘onvermogen’ om me face to face verbaal te uiten deed me zoeken naar een andere manier om toch hulp te kunnen krijgen. 

De afgelopen paar maanden heb ik de inzichten gekregen die ik zo nodig heb op dit moment. Regelmatig online contact hebben met een coach was mentaal niet altijd even makkelijk, maar zeker heel vruchtbaar. Ik kon elke minuut van de dag mailen, dat gaf me het gevoel dat ze er altijd was. Ik kon meteen reageren op mijn gevoel, meteen van me afschrijven wat op dat moment belangrijk voor me was.

De oefeningen die ik kreeg lieten me diep in mezelf graven, waardoor inzichten geboren werden waarvan ik geen weet had dat ze er waren.

Juist omdat je elke minuut van de dag kunt mailen, kun je ook ’s avonds rustig achter de pc gaan zitten en denken, voelen. Het tempo bepaal je min of meer zelf, zonder dat je weer een afspraak hoeft te maken voor de volgende sessie. Wil je vandaag even rust en alles laten bezinken, dan ga je morgen gewoon weer verder.

Deze manier van coaching heeft me ontzettend geholpen en ik wil ook Klaziena hartelijk bedanken voor alle hulp die ze me heeft gegeven. 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Je krijgt een 'exclusief' gevoel

Dat de coach iedere dag direct is te benaderen, is echt he-le-maal geweldig!

Je krijgt er een heel ‘exclusief’ gevoel van. De coach is er helemaal voor jou. Je kunt er echt voor gaan zitten om te gaan schrijven. Wil je ergens langer over nadenken, dan pauzeer je even en ga je daarna weer verder.

Je krijgt met deze manier van werken het gevoel dat de coach helemaal voor jou alleen ‘bezig’ is; je hoeft niet telkens een nieuwe afspraak te maken en te denken: "Wanneer heeft de coach tijd voor me?". 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Je uitgebreide feedback raakt me, 
en helpt me echt verder! 

Beste Klaziena

Wat ben ik ontzettend blij dat ik me heb aangemeld bij jou voor het GEEF Programma.

Je uitgebreide feedback raakt me, en helpt me echt verder! Zoveel inzichten en goede tips. Super veel dank voor je steun. Het doet me zo goed om dit met jou te kunnen delen en hieraan te gaan werken.

Ook het stukje over liefde... en eten...  Veel om over na te denken.

Ik heb nu al veel om te verwerken na deze eerste opdracht!

Het is heel veel info waar ik mee aan de slag kan.

Ms. Nameless
Add Your Stars
Dank voor je supersteun! Je helpt me echt om structuur en prioriteiten te stellen

Goedemorgen Klaziena, bedankt voor je hulp bij mijn doelstellingen! Heel fijn en duidelijk. 

Hier kan ik nu elke dag aandacht aan geven en mee bezig zijn. Ik merk dat dat heel belangrijk is om steeds bewust te zijn van mijn uitvlucht in eten, want ik val snel terug in mijn ongezonde gewoonte. Goed om te weten dat ik je altijd mag mailen.

Ik ga er zeker van genieten volgende week, maar ook op vakantie loop ik tegen mezelf aan, dus daarom wil ik ook daar de zwakke momenten aandacht geven, 

wat me aanzet tot eventuele ' vreetbui' . maar gisteravond voor het eerst afleiding gezocht en tv uitgehouden en niks meer gesnaaid na het avondeten en ik 

merkte dat ik mijn automatische gedachten kon weerstaan en ombuigen en andere keuze kon maken. 

Dank voor je supersteun! Je helpt me echt om structuur en prioriteiten te stellen in deze eerste fase. Fijne week en op naar de vakantie. 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Jij en jouw coaching geven me het vertrouwen dat ik het kan!

Goedemorgen Klaziena,

Jij en jouw coaching geven me het vertrouwen dat ik het kan!


Gisteravond geen eetbui gehad en eerst tv uitgelaten en dagboek geschreven mijn verleidende gedachten opgeschreven en ook mijn wijze raadgever merkte ik op.


Ik merk echt dat ik mezelf meer rust moet geven soms kwartiertje even" ademen" en dan zakt de stress en onrust weg. En word ik rustiger in mijn hoofd. Zo fijn. De vragen in het geef programma helpen mij ook echt!!


Wat leuk is om te melden.. Sinds ik met jouw programma bezig ben, en steun krijg ben ik weinig aangekomen.  Ik lees in weight app terug dat ik 15 februari 2019, 98 kg woog. En steeds tussen de 97 en 98,5 heb geschommeld . Op woensdag weeg ik. Vanmorgen 98,3

Ik merk wel dat er op de weegschaal ook gedachten ontstaan. Dus mijn focus ligt niet op het gewicht hoor. Groetjes Patricia 

Ms. Nameless
Add Your Stars

Is online coaching een vorm van meditatie?

Onze internetwereld zorgt ervoor dat veel mensen van alles en nog wat direct willen. Snel informatie, snel reisjes boeken, snel goede raad en snel kopen. 


Meditatie doet denken aan traagheid, stilte en rust. Het tegengestelde van de drukte van alledag. Daardoor draagt juist de concentratie, die bij online coaching centraal staat, direct bij tot een beter, minder gefragmenteerd en minder chaotisch leven.


Het is de technologie die deze combinatie mogelijk maakt. Rustig en alleen achter je computer kun je goed nadenken. Je ziet je eigen woorden en zinnen op het scherm verschijnen. Niet alleen je beoordelingsvermogen, maar ook je intuïtie kan ongestoord aan het werk. En als je nergens naartoe hoeft, gewoon kunt blijven zitten en alles goed bij jezelf kunt checken, dan werkt het snel. Helemaal als de online coach zijn werk ook goed doet, je aan het denken en voelen zet, maar op afstand en met respect jou wel in je waarde laat. 

Het zelfgeschreven zelfhulpboek

Een schrijfproces – want daar komt het in coaching via e-mail toch op neer – heeft op zichzelf al een ordenende en zelfs therapeutische werking op een overbelaste geest, door elkaar lopende emoties, wensen en verwachtingen.


De zelfreflectie, formulering en herstructurering van gebeurtenissen, gevoelens en gedachten is per definitie verhelderend en verduidelijkend. Dat kunnen niet alleen dagboekschrijvers beamen, maar ook brievenschrijvers, pamfletschrijvers, dichters en romanschrijvers. Schrijven brengt orde in de chaos in je hoofd, met daarvan de weerslag op papier, of in dit geval op het scherm. 


Nu gaat het bij online coaching niet per sé over het beoefenen van schrijfkunst of het creëren van literaire hoogstandjes, zeker niet bij korte uitwisselingen.


Alhoewel het zeker die indruk zou kunnen wekken, is online coaching niet afstandelijk. De fysieke afstand kan zo groot zijn als de omtrek van de aarde, maar zodra jij en ik (jouw coach) elkaars teksten ontvangen, openen en lezen, is er geen afstand. Er is tekst, vlak voor je neus, en die is door de ander geschreven. De ander met wie je samen in een gestructureerd coachingstraject bevindt.


Je moet even aan elkaar wennen, dat wel. Maar na een paar mailtjes ken je elkaars schrijfstijl en taalgebruik al enigszins. Ik (jouw coach) zal zich, waar mogelijk, aanpassen aan jouw taalgebruik. In ieder geval vermijdt ik het gebruik van vakjargon en moeilijke woorden. Tenzij jij met jouw taalgebruik laat zien dat juist wel op prijs te stellen. 

Veiligheid en vrijheid

Het verschil tussen face to face coaching enerzijds, en online werken anderzijds is vooral in het belang van jouw veiligheid en vrijheid. 


Wat betreft de veiligheid: jij hoeft je geen zorgen te maken over hoe je overkomt en hoe jouw reacties worden geïnterpreteerd. Schuld en schaamte zullen je minder snel overvallen en angst om gevoelens te uiten is niet aan de orde, want er is niemand aanwezig behalve jijzelf. 


Bovendien is er niet de dreiging van een mogelijk gevoel van afkeuring dat kan ontstaan wanneer ik (jouw coach) iets te veel non-verbaal benadrukt. Non-verbale communicatie vindt online namelijk niet plaats