arrow_drop_up arrow_drop_down

Bij de start van een nieuw kalenderjaar denken we vaak over wat we willen bereiken in het komende jaar.

Heel vaak is dat “Het bereiken van ons ideaal gewicht“.

We creëren een obsessie over het getal die de weegschaal aangeeft, alsof het al onze problemen zal oplossen. We stellen ons voor dat ons leven zal verbeteren, als we ‘daar’ komen (lees: ons ideaal gewicht hebben bereikt).

Ondanks alle goede dingen die we doen voor ons lichaam zijn die laatste paar kilo’s het moeilijkst kwijt te raken. Bovendien leveren ze de meeste pijn, zelfkritiek en drama.

5 kilo afvallen?

Maar wat als je al die pijn, lijden, (crash)diëten en frustratie jezelf kan besparen?

Wat als je dat getal van de weegschaal laat voor wat het is en je lichaam zichzelf laat richten op z’n natuurlijk, gezond en gelukkig gewicht? Dat lichaamsgewicht bereik je als je goed zorgt voor jezelf, zowel emotioneel als fysiek!

Het feit is en blijft, dat magische getal op die weegschaal is alleen dat… een getal.

Heb jij een ideaal gewicht?

Op een bepaald punt in je leven heb jij een ideaal gewicht in je hoofd.

Maar als het echt een ideaal zou zijn, denk je echt dat je dan zo hard zou moeten werken om dat ideaal te bereiken (en te behouden)?

Je ware ideale gewicht voelt gemakkelijk en moeiteloos. Je ware ideale gewicht is dat je lichaam van nature bereikt wanneer je gewoon en gezond leeft zonder extreme dingen te doen.

‘Verkoop’ jezelf niet voor een ideaal gewicht!

Zodanig te leven om jouw ideale gewicht te bereiken en te behouden, vereist opoffering, toewijding en ontbering.

Misschien heb je hier geen problemen mee, maar verwacht niet dat het gemakkelijk is en/of om niet gefrustreerd te raken als je lichaam zich verzet (dat het ook onvermijdelijk zal doen).

De vraag die je moet beantwoorden voor jezelf is waarom? Wat ben je bereid om op te geven om daar te komen? Wil je echt die dingen opgeven? Wat voor leven zou je dan leiden?

Gevoel van eigenwaarde versus ideaal gewicht

Wanneer we onze gevoelens van eigenwaarde koppelen aan ons gewicht, vallen we ten prooi aan een gevaarlijk patroon van nooit goed genoeg zijn.

We doen onszelf dan tekort in ons leven, werk en relaties. We verspillen onze tijd aan ons dik en lelijk te voelen in plaats van te genieten van ons leven en lichaam.

Hoeveel mooie, gezonde vrouwen lopen er rond vol kritiek en frustratie over hun lichaam en met een missie om een magisch getal te bereiken, waarbij ze dan denken dat al hun problemen dan zijn opgelost?

In plaats van in de spiegel te kijken en te zien dat ze prachtige vrouwen zijn, zien ze vet en onvolkomenheden, iemand die het niet waard is lief te hebben of het leven te vieren.

Zorgt een ideaal gewicht voor een ideaal leven?

De waarheid is dat een gewicht zeer weinig te maken heeft met het leven zelf.

Veel van deze vrouwen bereiken uiteindelijk hun ideale gewicht, maar worden ze nog steeds geplaagd door de onzekerheden en pijn, waarvan ze zeker waren dat die zouden wegsmelten als ze hun ideale gewicht hadden bereikt.

Weet je waarom? Omdat het gewicht uiteindelijk maar een getal is. Je leven zal niet veranderen en jijzelf zal ook niet veranderen als dat getal daalt. En jezelf martelen is onnodig en gewoonweg niet leuk.

Dus, als je dit jaar van plan bent om de dingen die je wilt doen en te zijn wie je wilt zijn, laat dan dat getal je hoopt te zien op de weegschaal los. Richt je in plaats daarvan op hoe je je wilt voelen in je leven.

Het getal op de weegschaal zal je niet mooi(er), slim(mer) of meer succesvol laten voelen. Het bereiken van een ideaal gewicht zal niet zorgen voor een nieuwe vriend of een betere baan. Maar elke dag echt liefdevol en goed voor jezelf zorgen zowel fysiek als emotioneel misschien wel.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Leendert

Door

Leendert

op 11 August 2015

Tsja, wat is een ideaal gewicht? Ik ben er van overtuigd dat dat door allerlei persoonlijke omstandigheden niet in 1 cijfer is te vatten. Is een spierbundel te zwaar ondanks een laag vetpercentage? Op ideaalgewicht.com staan ranges waar je gewicht idealiter tussen zou moeten zitten.

Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het duurt slechts 10 dagen en gaat je zóveel geven!