arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is jouw excuus om jouw doel niet te bereiken?

Als je een rationeel persoon bent, dan heb je waarschijnlijk een klein stemmetje in je hoofd die je vertelt waarom bepaalde dingen mogelijk zijn en andere dingen niet. Meestal is dit een goede stem die jou beschermt. “Nee, je kan niet vliegen als je springt van deze richel.”

Toch kan deze stem vaak te ver gaan. Eigenlijk houden deze stemmen ons opgesloten in een saai bestaan!

Gelukkig voor jou ga ik elk excuus die deze stem in je hoofd zou kunnen hebben systematisch en grondig vernietigen, zodat jij de focus kan verschuiven van “Ik kan niet, want …” in de richting van “Okay, dit is mijn huidige situatie…laat ik dat oplossen. ”

Excuus “Ik heb geen tijd”

Het meest voorkomende excuus, die ik vaak hoor, waarom je niet de volgende stap zet in het bereiken van je doel is “Ik heb geen tijd.”

We zeggen het allemaal weleens en is het waarschijnlijk het luidste excuus dat de stem in ons hoofd kan maken. Als we zeggen: “Ik heb geen tijd” wanneer we het druk hebben of wanneer we ons niet schuldig willen voelen over het overslaan van iets, zoals bijvoorbeeld je uurtje aerobics op de sportschool.

“Ik zou graag een uurtje aerobics willen doen, maar ik heb geen tijd” wordt “Sporten heeft geen prioriteit.” Als je dat laatste zegt en sporten heeft wèl prioriteit in jouw leven dan is het nu zeker mogelijk dat je dan wel gaat. Als je had gezegd “Ik heb geen tijd” was je hoogst waarschijnlijk niet gegaan.

Vanaf vandaag geef jij die stem niet langer toestemming om in je hoofd die woorden te uiten. Gebruik in plaats daarvan de zin: “Het heeft geen prioriteit.” En ervaar hoe snel jouw perspectief verschuift als je op deze manier kijkt naar de uitdagingen van het leven.

Met 168 uur in een week is tijd een waardevol bezit. Jouw prioriteiten, of je het zegt of niet, zijn die waar je voor kiest om die uren aan te spenderen. Het is niet wat je zègt, dat belangrijk is, het is wat je dóet, dat is belangrijk.

Het spreekt voor zich, dat als je een alleenstaande moeder bent met drie banen, je andere prioriteiten hebt: het zorgen voor je kinderen en ‘eten op de plank’ krijgen, heeft dan voorrang over de meeste dingen. In zo’n dergelijke situatie moeten we accepteren dat de Game of Life wordt gespeeld met de hoogste moeilijkheidsgraad, maar je kunt wel proberen om aan de dingen te werken, die je situatie zal verbeteren wanneer en waar je kan.

Ik daag de stem in je hoofd uit om, vanaf vandaag, de uitdrukking: “Ik heb geen tijd” uit zijn woordenboek te wissen. In plaats daarvan moet je stem zeggen: “Het heeft geen prioriteit.” Als je je echt wilt inzetten voor het werken aan jouw leven in iets waar je trots op bent, moet dat voorrang krijgen op Facebook, videospelletjes, het bekijken van video’s op YouTube, televisie, enzovoort.

Zodra je stopt met het zeggen: “Ik heb geen tijd” en echt kijkt waar je jouw tijd aan besteed, zal je de tijd vinden om je te kunnen richten op de belangrijke zaken in je leven.

Excuus “Ik kan het me niet veroorloven”

Het argument “Ik kan het me niet veroorloven” is bedoeld om te rechtvaardigen géén geld te besteden aan de dingen die belangrijk voor jou zijn. Of het nu gaat om een reis of het nemen van lessen. Als dat kleine stemmetje in je hoofd je vertelt dat je “het je niet kan veroorloven” heb je drie opties:

  1. Tegen iedereen luid klagen, die maar wil luisteren
  2. Stoppen met geld te besteden aan voor jou onbelangrijke zaken
  3. Een manier vinden om extra geld te verdienen

De eerste optie zal je nooit helpen. Laten we dan eens kijken naar de opties twee en drie.

Net zoals je kan zien hoe je je tijd besteedt en zegt: “Het is niet wat ik zeg dat belangrijk is, maar wat ik doe, dat is belangrijk,” kun je een kijkje nemen in je uitgaven en snel zien wat je meent belangrijk te vinden in je leven:

  • Besteedt je € 100 per maand aan je televisie-abonnement?
  • Geef je elke dag € 10 uit aan een gezonde lunch, maar ga je langs de Mac drive op weg naar huis?
  • Koop je elke maand nieuwe kleding / schoenen?
  • Bezit je een gloednieuwe auto of is ‘ie tweedehands?
  • Ben je eigenaar van een huis dat groter is dan je nodig hebt?

Om je “Ik kan het me niet veroorloven” stemmen in je hoofd stil te krijgen, moet je doen wat je kan doen om te stoppen met het uitgeven van geld aan het onbelangrijke, zodat je de financiële middelen kan herverdelen voor zaken die je voorzien van duurzaam geluk.

Excuus “Ik ben te oud”

Wie zegt:”Je kunt een oude hond geen nieuwe trucs leren.” is een leugenaar. Suzanne Collins schreef ‘The Hunger Games’ op de leeftijd van 46. Tamae Watanabe beklom The Mount Everest op de leeftijd van 73, 10 jaar na het neerzetten van het vorige record van 63!

Het is misschien cliché, maar leeftijd is slechts een nummer en je bent zo oud als je je voelt. Of je nu 20, 50 of 80 bent, het is niets anders dan dat stemmetje in je hoofd die jou tegenhoudt bij het maken van positieve veranderingen in je leven, ongeacht je leeftijd.

Om dat stemmetje stil te krijgen, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Kan ik een manier vinden om vandaag gelukkiger en gezonder te worden dan ik gisteren was?
  • Kan ik een manier vinden om mijn leven vandaag meer voldoening te geven dan het een jaar geleden was?

Het is nooit te laat om te veranderen, je bent nooit te oud om te leren en je bent nooit te ver van het pad afgedwaald om weer terug te keren.

Heb jij een ander excuus dat jou tegenhoudt om je doel te bereiken? Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!