arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn de functies van lichaamsvet?

Bij lichaamsvet denk je hoogst waarschijnlijk direct aan het randje dat over je broek heen begint te puilen als je met de kerstdagen teveel hebt gegeten. Velen van ons, met name vrouwen, hebben een haat-liefdeverhouding met hun lichaamsvet, waarbij haat vaak de boventoon voert.

Dit beeld wordt ook nog eens versterkt door de media. Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat minstens één artikel in over diëten, afvallen of voedingssupplementen die ons slanker moeten maken. En dat natuurlijk dan met zo min mogelijk moeite.

Ook op televisie is de boodschap duidelijk: we moeten met zijn allen slanker en fitter worden en ons lichaamsvet vaarwel zeggen. Maar, zoals praktisch alles in ons lijf, is lichaamsvet er niet voor niets. Toch?

Dus wat is lichaamsvet eigenlijk en wat doet het? En is het echt zo slecht als iedereen beweert?

Lichaamsvet is een onmisbaar orgaan

Er is geen orgaan waar we tot voor kort zo weinig over wisten als ons vet. Want ja, vet is een orgaan, net zoals je hart en je longen.

Jarenlang, nee zelfs eeuwenlang, werd gedacht dat vet niet veel meer was dan een isolatielaagje, een hoopje blubber dat onze inwendige organen beschermt tegen kou en stoten. Maar niets is minder waar.

Vet blijkt een van de grootste organen van ons lichaam te zijn. Het onderzoek naar vet is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen en heeft ons vele nieuwe inzichten gegeven. Als er iets is, dat door artsen en vetonderzoekers is ontdekt, is dat ons vet niet alleen een belangrijk, maar zelfs een onmisbaar orgaan is.

Waarom onmisbaar?

Vet zorgt voor een continue aanvoer van brandstof naar onze andere organen als we langere tijd niet gegeten hebben. Dit hadden onze voorouders nodig om te kunnen overleven. Maar vet doet nog veel meer!

Het maakt ook talloze hormonen aan, stofjes die aan je bloed worden afgegeven om op afstand met andere organen zoals je hersenen te communiceren. Zo maakt het onder andere hormonen aan, die je eetlust afremmen als je net een groot bord friet op hebt, zodat je niet eindeloos door blijft eten. Handig, hè?

Waarom lichaamsvet onmisbaar was in de evolutie

In onze huidige maatschappij is er voedsel in overvloed en hoef je weinig moeite te doen om voor een hele week aan eten te komen. Je laadt je karretje vol in de supermarkt, of je maakt het jezelf nog makkelijker en bestelt je boodschappen online.

Hoe anders was dit voor onze voorouders in de prehistorie. Zij moesten jagen op hun eten en zwierven van plek naar plek. Dit betekende dat ze dagelijks vele kilometers aflegden en zich flink moesten inspannen, terwijl ze soms alsnog met lege handen ‘thuis’ kwamen.

Gelukkig hadden ze een reservevoorraad waar ze altijd op konden rekenen: hun lichaamsvet. Op dagen dat er geen eten beschikbaar was kon hieruit energie worden vrijgemaakt, zodat belangrijke organen zoals hersenen en hart hun functies konden blijven uitoefenen. Vet was cruciaal om te kunnen overleven.

Omslag in de evolutie: 10.000 jaar geleden

Na de periode van jagen en verzamelen vond 10.000 jaar geleden een belangrijke omslag plaats. Mensen gingen zich op één plek vestigen. Het was de eerste opstap naar het ontstaan van dorpen en steden. Ze gingen vee houden en producten verbouwen op het land en konden daarmee voedselvoorraden aanleggen.

Vanaf dat moment waren de periodes van grote hongersnood voorbij, maar waren we nog wel afhankelijk van de natuur. Oogsten konden namelijk mislukken en waren er dan alsnog voedseltekorten. Nog steeds was het lichaamsvet daarom een belangrijke vriend van de mens. Dit bleef zo tot ver in de achttiende eeuw.

Tweede landbouwrevolutie

Toen brak een periode aan die door Robert Fogel, winnaar van de Nobelprijs voor Economie in 1993, ook wel de ‘tweede landbouwrevolutie’ wordt genoemd. In zijn boek The Escape from Hunger and Premature Death, 1700-2100 beschrijft hij hoe in deze periode alles veranderde.

In het kort komt het hierop neer. Door de verbetering van de (landbouw)techniek kwam er meer voedsel beschikbaar. Hierdoor konden mensen, die tot dan toe altijd klein en mager waren, zowel in de lengte als in de breedte groeien. Ze werden sterker. Het gevolg was dat ze meer kracht en energie hadden om nog harder te werken, wat leidde tot economische groei, nieuwe technologische ontwikkelingen (o.a. machines) en… nóg meer beschikbaar voedsel. De westerse bevolking kwam toen dus in een soort positieve spiraal terecht.

De keerzijde van de positieve spiraal

Maar er was een keerzijde. Er kwam namelijk een moment waarop de maximale lengtegroei werd bereikt, die onze genen aankunnen, terwijl de overvloed aan voedsel voortduurde. Bovendien namen machines een deel van het werk over, waardoor mensen zich minder hoefden in te spannen.

Vanaf dat moment begon de evolutie zich langzaam tegen ons te keren. Was het ooit zo gunstig om zuinig met je energie om te gaan, door de grote beschikbaarheid van voedsel en minder intensieve lichamelijke arbeid, kregen mensen meer brandstof binnen dan ze konden verbranden. Er ontstond een overschot aan vetopslag.

Vet als onmisbaar opslagorgaan

Zoals een auto benzine nodig heeft om te kunnen rijden, hebben ook wij brandstof nodig om -letterlijk- vooruit te komen. We gebruiken namelijk op een dag namelijk nogal wat energie.

Ons hart pompt continu bloed door ons lichaam, we ademen gemiddeld twaalf keer per minuut en onze lever en nieren zuiveren ons bloed van afvalstoffen. En dat is alleen nog maar als ons lichaam in ‘rust’ is.

Want als we gaan bewegen of sporten schiet onze verbranding omhoog en is er natuurlijk nog meer brandstof nodig. Ons lichaam gebruikt, grof ingedeeld, twee soorten brandstof: suikers en vetten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn
vetten de belangrijkste brandstof voor de meeste organen!

Dit komt omdat vetten de meeste energie opleveren als ze verbrand worden, véél meer dan suikers. Dat heeft ons lichaam dus slim bekeken en daarom hebben we van vet doorgaans genoeg. Dáárom is ons lichaam dus ook zo heel zuinig op ons vet!

Vet is namelijk niet alleen de meest waardevolle brandstof van ons lichaam, het heeft ook andere onmisbare functies. Zo worden onze lichaamscellen omsloten door een laagje vet en vormt vet het omhulsel van onze zenuwbanen, zodat de zenuwen hun signalen snel kunnen doorgeven en we dus snel kunnen denken en bewegen.

Vertel me in het reactieveld hieronder of jij al een beetje van je vet bent gaan houden.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het duurt slechts 10 dagen en gaat je zóveel geven!