4 stappenplan om af te vallen
28 augustus 2019 

4 stappenplan om af te vallen

Graag geef ik je een 4 stappenplan om af te vallen wanneer er problemen op je pad komen. En helaas kan op ál je levensgebieden (school, werk, relaties, sociaal, enzovoorts) problemen voorkomen.

Als je een probleem niet oplost, krijg je daar last van. Als je bijvoorbeeld de kwestie van omgaan met stress op je werk niet goed oplost, zul je iedere keer als dat zich voordoet niet goed weten hoe je daarmee om moet gaan. Een manier om het rotgevoel dat daardoor ontstaat min of meer weg te krijgen is door jezelf af te leiden. De kans is redelijk groot dat je iets lekkers gaat eten, zodat je even niet aan de stressvolle situatie met je collega’s hoeft te denken.

Zo kun je bijvoorbeeld na een rotdag op je werk naar de supermarkt gaan om lekkere koekjes in te slaan om jezelf daar na het avondeten mee te troosten. Dat werkt even, maar doordat je het echte probleem niet oplost, komt dat probleem, met de bijbehorende gevolgen, iedere keer weer terug. Langzaam ontwikkel je de ongezonde gewoonte om bij tegenslag naar de supermarkt te gaan om iets lekkers te kopen.

Als je steeds gaat eten om de emoties van dat moment niet te voelen, zit je uiteindelijk met twee problemen: het echte probleem, plus het probleem dat je steeds te veel eet.

In plaats van voor hindernissen weg te lopen gaat het erom dat je ze leert te nemen. Een slimme manier om dat te doen is door een plan te bedenken én dat uit te voeren. Daarom geef ik je een model van vier stappen dat je hierbij helpt.

4 stappenplan om af te vallen – Stap 1: je maakt een plan

Het plan is jouw strategie, om een situatie die nu nog niet zo loopt als je zou willen, aan te pakken.

Stel, je doet altijd gehaast boodschappen. Daardoor neem je impulsief producten mee die je niet echt nodig hebt. Je vergeet dan misschien zelfs een paar gezonde voor een gezonde maaltijd. De consequenties zie je hiervan in en je wilt de situatie graag verbeteren.

Dan wordt je oefenproject om met aandacht boodschappen te doen. Vervolgens werk je dit plan zo precies mogelijk uit.

Wat heb je dan nodig om dat voor elkaar te krijgen?

Vooral in het begin helpt een boodschappenlijstje, zodat je weet wat je allemaal moet kopen.

Wat zet je op zo’n lijstje? Dat hangt af van hoe jij koken aanpakt. Ben jij iemand die allerlei gezonde ingrediënten inkoopt en ’s avonds bedenkt wat je wilt maken? Dan zul je basisingrediënten in huis moeten hebben en helpt het om vóórdat je naar de winkel gaat even je voorraad na te lopen. Of noteer meteen in je telefoon als iets op is en houd dat lijstje bij het inkopen bij de hand.

Als je niet zo’n freestyler bent en het voor jou beter werkt om vooraf te bedenken welke gerechten je gaat koken, dan kun je een preciezer lijstje maken van ingrediënten die je nodig hebt.

Het gaat er in beide gevallen om dat je het moment in de supermarkt zo makkelijk mogelijk maakt. Je hebt namelijk maar een beperkte hoeveelheid aandacht en je hebt je aandacht óók nodig om alle verleidingen te weerstaan. Richt je aandacht daarom bewust op het pakken van de gezonde producten die op je lijstje staan en niet op het bedenken wat je allemaal moet kopen als je al in de winkel bent.

4 stappenplan om af te vallen – Stap 2: je voert het uit

Vervolgens voer je je plan uit. Je doet met aandacht boodschappen op het moment dat jij hebt uitgekozen.

Bedenk tijdens het boodschappen doen welke vaardigheden je allemaal gebruikt. Sommige vaardigheden, zoals lopen, gaan vanzelf. Andere, zoals je lijstje erbij houden en doorstrepen wat je hebt gepakt, kun je best snel in de vingers krijgen. Weer iets anders, zoals chocoladerepen die in de aanbieding zijn weerstaan, is een vaardigheid die wat moeilijker is.

Door het hoofdproject (bewust boodschappen doen) op te delen in kleine deeltaken (het lijstje volgen en chocolade niet in je mandje leggen) wordt het overzichtelijker wat de uitvoering inhoudt.

Het wordt dan concreet wat jij al kan en wat je nog kunt verbeteren.

4 stappenplan om af te vallen
Stap 3: na de uitvoering evalueer je het resultaat

Naderhand bekijk je hoe het is gegaan. Je evalueert of het gelukt is om alles te kopen wat je nodig had. Heb je laten liggen wat niet op je lijstje stond? Ja? Supergoed!

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Volgende keer weer op dezelfde manier? Of is het toch niet helemaal gelukt? Hoe kwam dat? Registreer daarbij zo goed mogelijk wat er gebeurde, zoals waar werd je door beïnvloed? Waren bepaalde aanbiedingen toch interessanter dan je van tevoren had verwacht?
  • Was je lijstje duidelijk en heb je een systeem dat je bijvoorbeeld doorstreept of afvinkt wat je al hebt gepakt (zodat je weet wat je nog moet zoeken)?
  • Welke praktische ondersteuning zou helpen om het nog beter te doen? Zou het misschien helpen om vooraf al te weten welke producten die week in de aanbieding zijn, zodat je daar al eerder rekening mee kunt houden?
  • Waarom zijn aanbiedingen zo aantrekkelijk voor jou? Bespaar je eigenlijk wel geld als je iets koopt wat je niet per se nodig hebt?
  • Welke gedachten heb je op het moment dat je iets pakt wat niet op je lijstje staat en niet in de gezonde categorie valt?

4 stappenplan om af te vallen
Stap 4: als het nodig is, stel je het plan bij

Als je hebt geëvalueerd hoe het is gegaan kun je je plan aanpassen aan de hand van je bevindingen. Het bijstellen van je plan zorgt ervoor dat je plan steeds beter wordt.

Iedere keer als je evalueert en ziet dat het resultaat ongeveer zo is als gepland, wordt het makkelijker om het plan de volgende keer opnieuw zo uit te voeren. Stap voor stap leer je dat als je plan X uitvoert, je resultaat Y krijgt. Je krijgt vooraf steeds meer vertrouwen in de uitkomst. Oftewel: je zelfvertrouwen neemt toe.

Door op die manier goede gewoonten in je systeem te krijgen, heb je uiteindelijk steeds minder aandacht nodig om dat gedrag uit te voeren. Het lijstje bijhouden wordt dan net zo’n automatisme als lopen. Daardoor komt er aandacht vrij, die je kunt gebruiken om moeilijkere situaties aan te pakken. Bijvoorbeeld zonder lijstje gaan of op zaterdagochtend als het superdruk is in de supermarkt. Je verbetert jezelf door steeds een stapje hoger te gaan wat betreft moeilijkheid.

Uiteindelijk kun je zelfs, als je je goed voelt, een keer voor het chocolade- of chipschap gaan staan om te ervaren wat er dan met je gebeurt. Vrijwel zeker zal de zin om ze allemaal te proeven en de wens om ze te kopen toenemen. Laat dat eens gebeuren en kalmeer jezelf door aan iets anders, iets nog leukers te denken. Of door gewoon te blijven ademen en op het moment dat jij het wilt je om te draaien zonder de chocolade of chips mee te nemen.

Dat lukt je hoogst waarschijnlijk nu nog niet, maar als alle andere ‘makkelijkere’ dingen goed lopen en jij je volle aandacht helemaal aan één zo’n moment kunt besteden, is dat een ‘opdracht’ die je uiteindelijk aankunt.

Extra hulp nodig?

Als jij extra hulp kunt gebruiken, pas dan de strategie toe die je in mijn e-book ‘Programma: Doorbreek Slechte Eetgewoonten’ vindt.

Klik hier of op de cover van het e-book voor alle info.

e-book doorbreek slechte eetgewoonten

Voor wát ga jij een plan bedenken? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down