Biologisch, wat is dat nou eigenlijk?
16 mei 2015 

Biologisch, wat is dat nou eigenlijk?

Biologisch eten is vandaag de dag niet alleen meer voor ‘alternatievelingen’.

Tegenwoordig kun je gewoon in je eigen normale supermarkt ook terecht voor biovlees, biologische groenten en fruit en eco-eitjes.

Helaas is voeding, dat biologisch is, ietsje duurder. Desondanks wordt het wel steeds populairder.

Wat betekent biologisch nou eigenlijk precies? En zijn biologische producten (extra) gezond(er)?

‘Biologisch’, een beschermde term

‘Biologisch’ is een term dat niet zomaar op een voedingsmiddel mag worden geplakt.

Fabrikanten/producenten mogen deze term alleen op het etiket zetten als het voedingsmiddel aan strenge eisen voldoet.

In Nederland controleert het onafhankelijke instituut Skal streng of voedingsmiddelen wel echt ‘biologisch’ zijn. In andere landen doen andere vergelijkbare organisaties dat.

Europees keurmerk is verplicht op verpakte voedingsmiddelen

Op alle verpakte en biologische voedingsmiddelen, die in de EU worden geproduceerd, is het sinds 1 juli 2012 verplicht het Europees biologisch keurmerk te voeren.

europees biologisch keurmerk

Europees biologisch keurmerk

Dat is een logo in de vorm van een blaadje dat uit 12 sterren bestaat. Het kan een groen blaadje zijn, maar het wordt ook wel in zwart of wit gebruikt.

Op onverpakte biologische producten is dit logo niet verplicht.

Ook als op een voedingsmiddel het woord ‘biologisch’, ‘organic’, ‘bio’, ‘eko’ of ‘eco’ staat moet het voldoen aan de voorwaarden die aan biologische voeding worden gesteld.

Kortom: zie je één van die woorden of het Europees biologisch keurmerk? Dan koop je iets dat gegarandeerd biologisch is.

Andere logo’s

Tijdens het boodschappen doen kan je nog tegen veel meer keurmerken aanlopen. Dat zou je zo maar in de war kunnen brengen.

Naast het blaadje met de sterren zijn er nog twee logo’s die staan voor ‘biologisch’, namelijk:

Het EKO-logo betekent dat die producten biologisch én afkomstig zijn van een ondernemer die nog duurzamer werkt dan de Europese regelgeving eist voor biologische voeding.

Het Demeter-keurmerk wil zeggen dat die producten biologisch-dynamisch zijn: ze zijn niet alleen biologisch, maar voldoen ze ook aan extra eisen, waaronder de eisen op het gebied van dierenwelzijn.

Naast het Europees biologisch keurmerk zie je wel eens een logo van regionale of nationale keurmerken. Daarnaast zijn er nog andere logo’s die ons ook iets kunnen vertellen over de mate waarin er rekening is gehouden met duurzaamheid, dierenwelzijn of eerlijke handel. Denk maar aan het Beter Leven Kenmerk, Milieukeur, UTZ Certified, Fair trade of Max Havelaar. Echter, deze keurmerken garanderen niet dat het product biologisch is.

Biologische voeding gezonder? Feiten en fabels op een rij

Feit of fabel #1: Biologische voeding is gezonder

Dat is waar én niet waar. Als je op de lange termijn kijkt, is er namelijk geen duidelijk antwoord.

We hebben allemaal baat bij een gezonde planeet. Maar directe winst voor je lichaam, dat is wat anders. Er zijn meer dan 100 grote studies gedaan en daaruit is gebleken dat er in elk geval geen groot verschil is tussen ‘biologisch’ en ‘normaal voedsel’.

Voor bijvoorbeeld dat je van biologisch eten een beter immuunsysteem krijgt, is nauwelijks bewijs.

Feit of fabel #2: Een grazende koe levert gezondere melk

Dat is waar.

Het blijkt dat een koe die altijd lekker in de wei graast, melk produceert dat minder verzadigd vet en meer omega 3 vetzuren, vitamine E en bètacaroteen bevat. Dus, goed voor koe én mens.

Maar niet alleen biologische koeien grazen. 80% van de Nederlandse koeien is meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is deze 120 dagen een harde eis, bij hun is het dus 100%.

NB: de melk van álle koeien is in de winter minder gezond dan in de zomer, want ook dan staan biologische koeien meer binnen.

Feit of fabel #3: Een dier dat biologisch eet, levert een gezonder product op

Dat is niet waar.

Helaas wordt er veel geëxperimenteerd met veevoer, omdat dat veel invloed heeft op de gezondheid van het dier en mogelijk ook op het uiteindelijke product.

Daardoor bestaat de kans dat in de toekomst ook diervoeders worden ontwikkeld die echt gezondere producten opleveren. Nú is dit nog niet bewezen voor biologisch veevoer.

Feit of fabel #4: Biologische groente en fruit zijn niet giftig

Dat is waar.

Maar dat geldt volgens de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit) ook voor regulier groente en fruit. Er gelden namelijk strenge normen voor de resten van bestrijdingsmiddelen die in of op groente en fruit mogen zitten. Toch gaat het af en toe mis.

Helaas kan dit ook bij een biologisch product gebeuren, omdat niet alle (bacteriële) bestrijdingsmiddelen in die sector verboden zijn. Toch worden bij biologische producten nauwelijks overschrijdingen gevonden.

Biologische groente en fruit zouden volgens bepaalde onderzoeken wel wat meer gezonde stoffen, zoals antioxidanten bevatten, maar ook dat is weer weerlegd door ander onderzoek.

Vitaminegehaltes hangen veel meer samen of een product snel van het land in je winkelkar belandt, in welk seizoen je het koopt, enzovoorts.

Biologische voeding duurder?

Helaas ligt biologische voeding over het algemeen iets hoger in prijs.

Maar als je het slim aanpakt valt het voor je portemonnee uiteindelijk reuze mee.
Hoe? Dat ontdek je in het e-book ‘Bespaar Geld – Gezonde Voeding is niet Duur!’. Klik hier voor alle info, of op de afbeelding van het e-book.

e-book Bespaar Geld – Gezonde Voeding is niet Duur!

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Peter Baljet
Door

Peter Baljet

op 17 May 2015

Hallo, Hoe zit het met vis.Ben geschrokken over Tonijn over de hoeveelheid kwik dat er in zit.Eet het veel voor de krachtsport i.v.m.de eiwitten en hoe is het bij de andere vissoorten.(vervuiling van de wateren)

Klaziena
Door

Klaziena

op 17 May 2015

Hoi beste Peter, Een voedingsmiddel, dus ook vis, kan alleen biologisch zijn als het gehele productieproces gecontroleerd wordt op de wettelijk gestelde ecologische normen. Bij vis betekent dit dat deze gekweekt moet worden om aan de biologische eisen te voldoen. Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal grote snel zwemmende roofvissen, die zich in over grote delen van de wereldoceanen verplaatsen. Commercieel worden er 22 tonijnsoorten gevangen. Kan tonijn biologisch zijn? Tonijn zwemt van nature duizenden kilometers over de wereldzeeën. Het is onmogelijk te controleren, laat staan te manipuleren, waar hij zwemt en wat hij eet. Tonijn zal dus nooit biologisch kunnen zijn. Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn logo’s? Dolfijnvriendelijk gevangen tonijn is geen officieel keurmerk, maar een particulier label van de visserij. Het zegt iets over de manier waarop geelvintonijn is gevangen. Op bijna alle blikjes tonijn staat een zegeltje, in diverse variaties, met de tekst dolfijnvriendelijk gevangen. De meeste logo’s die hierop wijzen, zijn zelfverzonnen en zonder waarde. Andere vis wel biologisch? Wilde vis is niet biologisch. ‘Wild’ en ‘biologisch’ zijn immers niet hetzelfde. Kweekvis is niet wild, maar kan wél biologisch zijn. Milieukeur De criteria voor gekweekte vis met Milieukeur zijn in ontwikkeling. Voor Nederlandse meerval, paling en tilapia zijn Milieukeurcriteria opgesteld. Er zijn eisen voor het waterverbruik en het daarmee samenhangende energieverbruik. Ook voor het voer, diergeneesmiddelen en de waterkwaliteit zijn eisen opgesteld. Er is in Nederland al één tilapiakweker die volgens Milieukeurcriteria kweekt, maar deze vis is niet als zodanig herkenbaar te koop. Marine Stewardship Council (MSC) Het MSC keurmerk is een internationaal keurmerk voor een goed beheerde, duurzame visserij. Vissen volgens het MSC-keurmerk tast de natuur en de visstand niet aan. De vis is te herkennen aan het MSC-logo op de verpakking. In Nederland zijn Alaska zalm en Alaska koolvis (verwerkt in vissticks) met het MSC-keurmerk verkrijgbaar. Het keurmerk omvat geen gekweekte vis. Zie voor meer informatie https://www.msc.org/" target="_blank" rel="nofollow">www.msc.org Keurmerk Waddengoud De eerste duurzaam gevangen vissoort in Nederland is de harder. Deze is als gerookte vis verkrijgbaar met het keurmerk Waddengoud. Harder wordt kleinschalig en op een gecertificeerde duurzame wijze in de Waddenzee gevangen. Dat wil zeggen dat het harderbestand niet in gevaar komt en dat vogels en zeehonden niet verstoord worden. Bron: https://keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/waddengoud/" target="_blank" rel="nofollow">milieucentraal.nl Biologische vis Een groeiend aantal kwekerijen brengt biologische vis op de markt. Het gaat om zalm en forel. In de biologische kwekerijen wordt geen gebruik gemaakt van hormonen en antibiotica en hebben de vissen meer ruimte. De vis draagt de term ‘biologisch’, maar geen EKO-keurmerk, omdat het buitenlandse producten zijn. De buitenlandse keurmerken zijn: het Duitse ‘Naturland’ en het Engelse ‘Soil-association’. Er kunnen buitenlandse termen voor ‘biologisch’ zijn gebruikt, zoals het Engelse ‘organic’. Biologische vis is te koop bij natuurvoedingswinkels. Vis gevangen zonder drijfnetten Bij natuurvoedingswinkels is ook vis te koop die is gevangen zonder drijfnetten. Het gaat hierbij meestal om projecten waar lokale kleine vissers worden gesteund. Het kan gaan om blikjes sardientjes, haring, tonijn, zalm en makreel, maar ook om ingevroren kabeljauw. Er is geen officieel erkend keurmerk voor deze vis. Gecertificeerd biologische vis is in Nederland nog moeilijk te krijgen. Niet duurzaam Er zijn vissoorten die sowieso niet duurzaam zijn, ongeacht waar het vandaan komt of hoe het gevangen is. Bij paling en blauwvintonijn is dit op dit moment het geval, deze kan je beter even vermijden. Voedingsadvies Vis bevat hoe dan ook toxines en hormonen. Het is daarom verstandig het beste uit de kwaden te kiezen, omdat vis ook goede eigenschappen heeft voor de gezondheid. Er wordt vaak aangeraden om 2 keer per week vis te eten waarvan 1 keer vette vis. Gifstoffen Magere vis bevat minder gifstoffen dan vette vis. Bij gifstoffen kan je denken aan dioxines en kwik. Het verschilt ook per vissoort hoeveel gifstoffen een vis bevat. Vissen die meer gifstoffen bevatten zijn vis uit de Nederlandse wateren, Middellandse zee, dichtbij de kust gevangen vis en roofvissen, zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai. Uiteraard ook ongecontroleerde kweekvissen uit Azië bijvoorbeeld, denk maar aan de Fukushima ramp. Ik hoop dat ik je enigszins heb kunnen helpen met mijn (uitgebreide) antwoord. Met een gezonde en slanke groet, Klaziena Waerts

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down