arrow_drop_up arrow_drop_down
De beste versie van jezelf...bereik je met deze simpele truc
18 september 2018 

De beste versie van jezelf...bereik je met deze simpele truc

De beste versie van jezelf bereik je op je beste dagen, toch?

Mijn beste dagen worden bepaald door mijn beste beslissingen. Beslissingen die me trots op mezelf laten voelen, maar het zijn niet altijd mákkelijke beslissingen. Soms denk ik: “Waarom neem ik niet de makkelijkste weg?” Maar als ik die minder makkelijke weg ben ingeslagen en ik die weg goed beëindig, heb ik er nooit spijt van!

Neem bijvoorbeeld gisterochtend. Je zou niet geloven wat voor ochtend ik had. Ik werd wakker en voelde me mentaal zo fris als 2 weken oud braaksel van een hond. Absoluut niet mentaal fris dus 🤤 Een lekker hete douche helpt me meestal uit deze trieste toestand, maar gisteren niet. Toch slenterde ik naar mijn laptop, zoals ik elke ochtend doe. En ik zat. En ik zat maar naar dat beeldscherm te staren.

Ik kon niet de mentale energie vinden om te beginnen. Ik dacht bij mezelf: “Misschien moet ik het maar vandaag even rustig aan doen.” Maar toen dacht ik aan iets wat ik ergens heb gelezen en het ging ongeveer zo:

Als van vrachtwagenchauffeurs en vuilnismannen
wordt verwacht dat ze hun werk elke dag doen,
waarom zou het dan anders voor mij zijn?

Lees verder om te ontdekken hoe je weer de beste versie van jezelf vindt, net als ik deed.

De beste versie van jezelf vinden door trots te zijn op je inspanningen, niet op de uitkomst

Ik dwong mezelf om dingen te bedenken die nuttig waren om te doen voor mijn cliënten. Ik opende eindelijk de tekstverwerker en schreef een paar zinnen.  Al snel had ik deze blog geschreven.

Toen ik bij deze blog op ‘publiceren’ klikte, voelde ik trots uit mijn borstkas glippen. Ik dacht eraan hoe moeilijk het was om te beginnen, en ook hoe gemakkelijk het was om gewoon niet te beginnen. Maar toch was ik begonnen. En voelde ik me trots op mezelf!

Welke momenten bepalen de beste versie van jezelf?

Ik dacht even terug aan bepalende momenten in mijn leven. De momenten waarop ik iemand vergaf in plaats van wrok te blijven koesteren. De keren dat ik de behoeften van anderen voorrang gaf op die van mij. Al die beslissingen hebben mij ertoe gebracht de persoon te worden die ik nu ben. De vriendin van, de dochter van, en jouw eetrelatie coach.

Ik heb nooit spijt gehad de juiste dingen te doen. Want zelfs al had ik er niet onmiddellijk profijt van, ik had altijd dat gevoel van trots zijn op mezelf. Die trots helpt me om vertrouwen te hebben in mezelf, en dat vertrouwen moedigt me aan om nog moeilijkere beslissingen te nemen. Al die lastige(re) beslissingen zijn de reden dat ik nu gelukkig ben.

Het is niet altijd zo geweest. Mijn beslissingen werden vroeger voor een groot deel bepaalt door de keus tussen ‘makkelijk en ‘ongemakkelijk’, en die keus viel dan eigenlijk altijd op ‘makkelijk’. Maar die aanpak heeft me niet ver gebracht.

Met welke truc kom je tot de beste versie van jezelf?

Een van de grootste tips die me hielp over te schakelen naar een leven met goede beslissingen was dit:

Prijs de inspanning, niet de uitkomst

Het is nooit gemakkelijk om de meest moeilijke beslissing te nemen. Maar wanneer je jezelf aanwent om te doen wat het juiste is, gaat het vanzelf natuurlijker aanvoelen. En als je moeilijke keuzes voor lange(re) tijd uitstelt, neemt de benodigde inspanning om het voor elkaar te krijgen alleen maar toe. Daarom begin ik mijn dag met de zwaarste, moeilijkste, lastigste dingen.

Het dilemma

Het is belangrijk om trots te zijn op je inspanningen, omdat het tijd kost om je doelen te bereiken. En als het bereiken van een bepaald doel een voorwaarde is om je goed te voelen over jezelf, zul je je slecht voelen totdat je er bent.

Maar dat is nou juist het dilemma hier: je moet je dus dan constant goed over jezelf voelen om de moeite te nemen om uiteindelijk te kunnen bereiken wat je wilt. Als je niet trots bent op je inspanningen, zul je geen goed gevoel over jezelf hebben in het heden. En als je geen goed gevoel over jezelf hebt, zul je niet de motivatie hebben om morgen je uiterste best te doen, en overmorgen, en de dag daarna, en voor hoeveel dagen het ook duurt om je doel te bereiken.

Maar wanneer je trots bent op je inspanningen, ontvang je een directe beloning die je inspireert om jezelf te blijven pushen. Dat is hoe ik mezelf heb leren accepteren en te blijven motiveren. En tegen de tijd dat ik mijn doelen bereikte, besefte ik dat ik nooit hét doel nodig had om me goed te voelen over mezelf. Ik moest gewoon mijn best doen :)

Ik moedig je aan om na te denken over je leven in termen van goede beslissingen. Wanneer je wordt geconfronteerd met een moeilijke situatie, of als je niet weet wat je moet doen, denk dan: “Wat kan ik doen waardoor ik trots op mezelf zal zijn?

Doe dat dan!

Je leven zal zich ontwikkelen in verhouding tot die goede beslissingen.

Vertel me of dit blogartikel bij jou wat teweegbrengt en waarom. Deel het met mij in het commentaarveld hieronder.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!