Grip op je eetgedrag
12 juni 2019 

Grip op je eetgedrag

Grip op je eetgedrag krijg je door jezelf te verplaatsen van de onbekende aanleiding om te veel te eten naar zelf de leiding nemen

Mijn eigen negatieve ervaringen met te veel eten, zijn niet gering: lees hier er meer over (opent in nieuw tabblad).

Als puber vroeg mijn moeder,  als ik wéér alle pakken koeken uit de voorraadkast had opgegeten en die voor visite was bedoelt, wat de reden was dat ik dat had gedaan. Mijn antwoord was steevast: ‘Geen idee.’

Het leek alsof het vanzelf ging. Alsof er geen duidelijke reden was en zo’n moment me…tsja…overkwam. Ervaar jij dit ook zo? Lees dan snel verder hoe je grip op je eetgedrag krijgt.

Grip op je eetgedrag krijg je door zo’n moment te zien aankomen

Het is alsof de oorzaak van te veel eten volledig buiten mij lag en jou ligt. Maar dit is absoluut niet waar!

Daarom is het enorm belangrijk om in te zien dat (te veel) eten niet opeens gebeurt. Er gaat áltijd iets vooraf aan een eetmoment. Als je weet wat dat is, wordt het mogelijk om die momenten te zien aankomen. Dan kun je, voordat het misgaat, daar zelf invloed op uitoefenen en iets anders doen.

Wat gaat vooraf, waardoor je grip op je eetgedrag verliest?

De gebeurtenis, die voorafgaat aan een eetmoment, kan van alles zijn. Een deadline op je werk, een weegmoment dat tegenvalt, een halve zak chips die je overhebt van het weekend en tegenkomt in de kast op het moment dat je gaat koken, of je voetbalclub die matig presteert, enzovoorts.

Soms is het iets heftigs, zoals een geliefd persoon die plotseling overlijdt, maar het kan net zo goed de saaiste verjaardag van het jaar zijn bij je schoonouders, waar dus juist echt helemaal niets gebeurt.

Het kan iets concreets zijn, zoals in de supermarkt het gangpad met koekjes inlopen, bij de bakker binnenstappen, of iemand anders zien eten. Maar ook een gevoel, waarbij je soms niet eens kunt beschrijven wat het precies is: gewoon trek in iets.

Eten kan ook uitgelokt worden door een speciale plek, bijvoorbeeld jouw hoek van de bank waar je altijd televisie kijkt en chips eet. Die context is al zo vaak gepaard gegaan met eten, dat je op het moment dat je neerploft zin in eten krijgt.

Een gebeurtenis ervaart iedereen anders

Een gebeurtenis is feitelijk wat er gebeurt. Dat is voor iedereen hetzelfde. Maar de manier waaróp je die gebeurtenis ervaart verschilt wel per persoon. Jouw interpretatie van een gebeurtenis bepaalt of een gebeurtenis een aanleiding is om (te veel) te eten.

Je interpretatie is de manier waarop jij die gebeurtenis uitlegt en invult,
en is de combinatie van gedachten en gevoelens (over een gebeurtenis).

Dus door jouw interpretatie ga je iets doen en dat heeft dan een bepaald gevolg. Op die manier vormt jouw interpretatie een bruggetje tussen een gebeurtenis en je gedrag.

Voorbeeldsituatie van een interpretatie

Stel, je bent op een bruiloft.

De feitelijke gebeurtenis is dat er andere mensen aanwezig zijn en er meestal wel ergens eten op tafel staat. Je zou in deze situatie vooral oog kunnen hebben voor de andere mensen en hen waarnemen als ‘gevaarlijk’. Je kunt onmogelijk weten wat ze denken, maar je vult hun gedachten in en raakt ervan overtuigd dat zij minder interesse hebben om met je te kletsen vanwege je overgewicht. Daardoor krijg je het een beetje benauwd en uiteindelijk is de stress zo hoog opgelopen dat je toch een tweede stuk taart neemt (ook al had je van tevoren bedacht het bij één te laten).

Dit zorgt vervolgens voor nog meer stress en dat is weer een nieuwe gebeurtenis.

Die interpreteer je dan weer, bijvoorbeeld met de gedachte dat het je nooit gaat lukken om af te vallen en je dus net zo goed maar kunt genieten van al dat lekkere eten.

Dezelfde situatie met een andere interpretatie

Je kunt op een bruiloft ook vooral bezig zijn met het eten, omdat het er zo lekker uitziet. Deze uitleg van de situatie levert een andere vorm van spanning op.

Je had je voorgenomen om niet zoveel te nemen, alleen geloof je eerlijk gezegd zelf niet dat dit je gaat lukken. De vorige keren had je ook zulke goede voornemens, maar had je uiteindelijk toch te veel genomen en kwam je met buikpijn thuis.

Door de tweestrijd in je hoofd kun je niet echt genieten van het feest. Je bent er ook nog steeds niet uit hoe je dit aan gaat pakken, zodat je niet ‘verwacht’ dat iemand je iets aanbiedt en je het vrijwel automatisch aanneemt. Met als gevolg dat je nog meer neemt waar je zin in hebt en je voorneemt om het de volgende keer echt beter te doen.

Krijg grip op je eetgedrag door in kaart te brengen

Je krijgt grip op je eetgedrag door in kaart te brengen wat bij jou het (voor jou) ongewenste eetgedrag uitlokt. Wat zijn voor jou de aanleidingen om te veel te eten of producten te eten die niet bijdragen aan jouw doel(en)?

Als je in de gaten krijgt wanneer dat gebeurt, kun je vervolgens onderzoeken waaróm dat gebeurt. Welke interpretatie geef jij aan de gebeurtenis waardoor je gaat eten?

Als je daar meer zicht op krijgt en daar beweging in kunt krijgen, kun je bepaalde negatieve interpretaties loslaten (bijvoorbeeld het idee dat het toch niet gaat lukken) en jezelf meer sturen naar het gewenste gedrag: door een passend plan van aanpak te bedenken en dat uit te voeren. Op die manier beïnvloed je het gevolg.

Hulp nodig bij het maken van jouw persoonlijke plan van aanpak?

Dan helpt het e-book ‘Plan van Aanpak om Ongewenst Eetgedrag te Doorbreken’ jou!

Klik hier voor alle info, of op de afbeelding van het e-book.

doorbreek ongewenst eetgedrag

Op het bruiloftsfeest (zie voorbeeldsituatie) kan het bijvoorbeeld helpen om met iemand anders een gezellig praatje te maken, om daarmee uit je hoofd te krijgen dat niet iedereen naar jou kijkt.

Als je het eten zo aantrekkelijk vindt, heb je een andere aanpak nodig. Dan heb je meer aan realistische afspraken nodig met jezelf (met de nadruk op realistisch!) en een noodplan voor als het toch mis dreigt te gaan. Uiteindelijk kun je, in plaats van dat je je laat overvallen door aanleidingen en achteraf pas merkt dat je het eetmoment niet goed hebt doorstaan (zie de illustratie hieronder) zelf de leiding nemen en je vooraf bewegen naar (voor jou) gewenst gedrag.

Je gedrag wordt ook door gewenning beïnvloed

Een belangrijk aanvullend punt is dat je gedrag niet alleen bepaald wordt door je (psychologische) interpretatie, maar ook wordt beïnvloed door gewenning, je (automatische) gewoonten.

Neem bijvoorbeeld het moment rond vier uur waarop je ervaart dat je minder energie hebt. Je kunt dit bekijken vanuit de ongezonde verklaring: ‘Ik heb trek, dus nu mag ik een chocoladereep of een blikje energydrink.’

In principe is dat net zo’n soort aanname als wanneer je op een feest gelooft dat iedereen naar je kijkt. De gedachte waarmee je goedkeurt om iets te eten klopt namelijk niet per se. Je bent namelijk al tijden gewend om iets te eten op dat tijdstip, maar het is niet de enige manier om deze gebeurtenis uit te leggen. Je zou net zo goed even gewoon pauze nodig kunnen hebben.

De ‘gezonde’ interpretatie is dat je merkt dat je je minder goed kunt concentreren, omdat je al anderhalf uur non-stop hebt gewerkt. De oplossing kan net zo goed zijn om van je werkplek op te staan en kort naar buiten te gaan. Dat biedt hetzelfde resultaat, alleen dan zonder de nadelen van een snack.

Je gedrag wordt ook door lichamelijke factoren beïnvloed

Daarnaast kun je de trek om vier uur ook meer lichamelijk bekijken.

Je ervaart trek, maar dat wil niet zeggen dat je lichaam energie tekortkomt. Er is namelijk genoeg energie (in de vorm van vetreserve) aanwezig, maar die wordt blijkbaar niet vrijgemaakt anders zou je geen ‘trek’ ervaren.

Lichamelijk gezien betekent ‘trek’ dus niet dat je energie nodig hebt, maar is het een signaal dat je bloedsuikerspiegel lager is dan gewenst. Je lichaam zou dat zelf kunnen oplossen door nieuwe glucose (suiker in je bloed) vrij te maken, maar als je gewend bent om rond vier uur een snack te eten, doet je lichaam dat niet.

Het eten van snacks lijkt daarom de oplossing, maar versterkt juist het probleem. Tussendoortjes bevatten vrijwel altijd suiker, die bijdragen aan een onstabiele bloedsuikerspiegel. De glucose in je bloed stijgt snel, waardoor je er weer even tegenaan kunt. Maar na zo’n sterke stijging volgt ook een snelle daling. Dat vat je weer op als trek, waarna je iets te eten neemt en zo een negatieve spiraal in stand houdt.

Wat is een betere oplossing?

Een betere oplossing is om je lunch aan te pakken: minder snelle koolhydraten zoals wit brood, koek of vers geperst sinaasappelsap. En meer langzame koolhydraten, zoals volkoren brood, peulvruchten en een hele sinaasappel. De lichamelijke trek, die van binnenuit komt en (daardoor) moeilijker te stoppen is, verandert dan of verdwijnt zelfs.

De makkelijke optie is om door te gaan met je gewoonten. Je blijft gewoon doen wat je nu doet, zonder precies door te hebben wat daaraan voorafgaat.

Wil je een plan van aanpak om je slechte (eet)gewoonten te doorbreken?
Klik hier voor alle info, of op de afbeelding van het e-book.

doorbreek slechte eetgewoonten

Als je blijvend gewicht wilt verliezen zonder dieet, is het nodig om duidelijk te krijgen wanneer het mis dreigt te gaan.

Je kunt namelijk pas iets veranderen als je van tevoren weet welke gebeurtenis relevant voor je is, beter begrijpt wat je op zo’n moment denkt en voelt, en hoe dit doorwerkt in wat je doet. Door zo bewust je eigen eetpatronen te onderzoeken, zal het minder vaak voorkomen dat je opeens te veel hebt gegeten.

Krijg grip op je eetgedrag m.b.h.v. de gratis app Mindful Eetdagboek

Klik op de afbeelding hieronder (opent in nieuw tabblad) voor alle info over mijn gratis app, of download de gratis app direct 🙂

app mindful eetdagboek

Hoe ga jij grip krijgen op je eetgedrag? Vertel het mij hieronder.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down