Hoe word ik gelukkig? Met deze oefening van 5 minuten
24 juli 2018 

Hoe word ik gelukkig? Met deze oefening van 5 minuten

Onze gewoonten zijn grappig, maar op zo’n manier dat je één wenkbrauw optrekt en een beetje met je hoofd schudt.

Al van oudsher zijn we best wel goed in het volhouden van de niet zo goede zaken, zoals slechte relaties, negatieve zelfpraat, slechte banen, enzovoorts. En helaas zijn we minder goed in het volhouden van het doen van goede zaken, zoals bijvoorbeeld het nastreven van onze passies en het verbeteren van ons leven.

Na het observeren van dit fenomeen in mijn leven en bij die van anderen, ben ik tot een conclusie gekomen:

We hebben alleen een bepaalde hoeveelheid kracht om vol te houden. Als je ál je krachten besteedt aan onbelangrijke levenszaken, zul je het nooit kunnen volhouden bij de zaken die wél belangrijk zijn om een kwaliteitsleven te leiden. Ik spreek uit eigen ervaring.

Hoe word ik gelukkig?

Dat heb ik tijdens mijn 22 jaar durende strijd met eten en mijn lichaam me behoorlijk vaak afgevraagd.

Van mijn 12de tot en met mijn 34ste was mijn leven een lange reeks van ellendige situaties. Ik was verslaafd aan eten, televisie en had medelijden met mezelf en was afhankelijk van iedereen behalve ik. Ik herinner me dat ik ’s nachts over mijn dagen piekerde: “Wat doe ik in hemelsnaam verkeerd?”

Maar als ik nu hierop terugkijk, dan was mijn ellendige leven een onvermijdelijk bijproduct van mijn eigen verkeerde gewoonten.

Hoe ziet jouw levenskracht / energie taart eruit?

Als onze levenskracht / energie een taart zou zijn, werd mijn taart voor 97% opgegeten door ellende. En op mijn 34ste had ik een openbaring op de vraag Hoe word ik gelukkig? En het antwoord is:

“Door mijn taart te veranderen!”

Dus veranderde ik bewust de verhouding van mijn dagelijkse gewoonten. Ik zette een rantsoen op mijn televisie-kijktijd en dwong ik mezelf om meer alledaagse dingen te doen: lezen, studeren, creëren, mediteren, enzovoorts.

Maar mijn transformatie gebeurde niet meteen

Het kostte tijd en reflectie om de activiteiten te identificeren die mijn ellendige leven hadden gecreëerd. Een dagboek bijhouden hielp me bij deze reflectie. Ook deed ik elke ochtend, na het opstaan, met mezelf een soort van brainstormsessie, waarbij ik mezelf verplichtte om een analyse van de dag ervoor te maken. Bij deze analyse bekeek en beoordeelde ik of de activiteiten van gisteren mij energie gaven of juist kostte.

Toen mijn levenskracht / energie taart verschoof, verbeterde de kwaliteit van mijn leven evenredig. Mijn depressieve gevoelens en angsten begonnen te verdwijnen. En ik wist dat ik echt iets op het spoor was toen ik andere mensen vroeg hoe zij het deden: “Oh weet je, elke dag die ellendige baan!” Ik denk, en zou het zelfs dan nu zeggen (licht eraan wie het zegt): “Meen je dat serieus? Van alle leuke banen die er bestaan, zit jij vast in een ellendige baan? Waarom blijf je dan in die ellendige baan?!”

Je kan nog vandaag ruimte maken voor buitengewone dingen!

De vijf minuten durende oefening die je leven voor altijd zal veranderen:

Pak een pen en een notitieboekje. (Het is oké, ik zal hier zijn wanneer je terugkomt.)

Inventariseer nu je dagelijkse activiteiten. Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en televisie, oefenen, lezen, creëren, enzovoorts. Markeer vervolgens elke activiteit óf dat het een activiteit is die je energie geeft / je leven verrijkt, óf dat het een activiteit is dat je op termijn geen energie geeft / niet je leven verrijkt.

Voor het gemak noemen we de activiteiten die je energie geven energiegevers en de activiteiten die je geen energie geven, en zelfs energie kosten, energieverslinders.

Energiegevers en energieverslinders

Noteer nu alle energiegevers die je wilt omzetten in gewoonten. Bijvoorbeeld lichaamsbeweging, geld verdienen met je passie, enzovoorts. Stel je voor hoe goed je je zou voelen om dát soort leven te leiden. Visualiseer hoe het leven eruit ziet als je jezelf constant uitdaagt en verbetert in je gezondheid & welzijn, relaties en in je carrière. Stel jezelf dan de vraag: “Kan ik dat volhouden?”

Als je eerlijk bent moet je nu misschien volmondig “Nee” zeggen. Maar als je nu nog eens goed kijkt naar de energieverslinders die jij nu volhoudt, wordt je “Ja” al een beetje luider. En nadat je 90% van je gebruikelijke energieverslinders hebt geëlimineerd, zal je “Ja” luid zijn. Zo luid dat je het écht gelooft. En dat is wanneer je volhardt in alle dingen die het leven buitengewoon maken 🙂

Dus waar wacht je nog op? Onderzoek je leven! Dump de energieverslinders die je tegenhouden. (Ja, zelfs als het mensen zijn.) En zet je in voor de energiegevers waarvan je weet dat je ze nodig hebt.

Aangezien morgen niemand kan worden beloofd, stel daarom deze oefening niet nog een seconde uit. Begin nu. Stop met lezen. Wat doe je hier nog steeds? Ga je leven veranderen!

Hoe word ik gelukkig? Met het e-book ‘Doorbreek je slechte gewoonten’

Wanneer je dezelfde slechte gewoonten blijft herhalen, zou je eigenlijk gek zijn om te denken dat dan ooit iets voor je zal veranderen.

Deze gids ‘Doorbreek jouw Slechte Eetgewoonten’ zal je laten zien hoe te stoppen met die waanzin en jou te laten starten met je echte leven: door te stoppen met slechte eetgewoonten en ze te vervangen door positieve. Dit e-book werkt niet alleen voor slechte eetgewoonten, maar voor alle slechte gewoonten 🙂

Klik hier voor alle details, of klik op de afbeelding van het e-book hieronder.

doorbreek slechte eetgewoonten

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down