De nummer 1 reden waarom plannen maken niet werkt
27 september 2016 

De nummer 1 reden waarom plannen maken niet werkt

Hoe ervaar jij tijd?

Als je bent opgegroeid in een westerse cultuur kunt je tijd zien als een rechte lijn. Horizontaal, met het verleden aan de linkerkant, het heden in het midden, en de toekomst aan de rechterkant. Verleden, heden, toekomst – alles gebeurt gescheiden.

Denk nu er eens even over na hoe je dit concept van tijd gebruikt om te plannen.

Verstandelijk weet jij heus wel dat de enige keer dat je écht actie kunt ondernemen dit moment is, maar wordt je nog steeds verleid om terug te kijken in het verleden – alsof dat je op een of andere manier zal helpen om betere beslissingen te nemen en efficiënter te plannen.

Je bènt in staat om te erkennen dat het verleden voorbij is en de toekomst nog niet is gebeurd, maar je besteedt zoveel tijd aan plannen en piekeren dat je jezelf berooft van de gelegenheid om te genieten…van dit moment.

Het heet plannen en speculatie en het is een ongelofelijke megaverspilling van je tijd. “Wat zal er gebeuren? Wat zal niet gebeuren? Waarom zal het gebeuren? Als ik dit doe, misschien zal dit gebeuren. Als ik dit en dan DIT doe, misschien zal dit gebeuren.”

Ik heb een theorie over plannen en speculeren. Plannen en speculatie leidt altijd en alleen maar tot lijden.

Dus… hoe kom je af van het station genaamd Plannen en speculeren? Lees verder om te ontdekken welke trein dat is.

Het huidig moment maakt de toekomst

Wees je bewust van het feit dat het huidige
moment de toekomst is die in de maak is!

Als je nu stressvolle zaadjes plant, druk speculerend over wat wel of niet zal gebeuren in de toekomst, wat denk je dat er gaat groeien? Als je rust zaait en ze bewaterd met aanwezigheid en vriendelijkheid, wat denk je dat dan zal groeien?

In plaats van dat je je zo druk maakt om de toekomst te controleren, kun je er beter voor zorgen dat je hoogwaardige zaden plant in het hier en nu.

Toch maakt dit plannen niet irrelevant. Zoals Eisenhower zei: “Plannen zijn nutteloos, maar de planning is onmisbaar.”

Kun je je leven plannen?

Het leven…en dus ook die van jou… gaat nooit volgens plan.

Je kunt het plannen en erover speculeren zo veel als je wilt, maar een ding dat je zeker weet is dat het leven nooit precies zal eindigen hoe je het je nu voorstelt.

Bovendien….hoe saai zou dat zijn!

Maar dat betekent niet dat je leven plannen irrelevant is. De planning maakt je duidelijk wat je wilt in het leven en waarom. Daarna is het de truc om jezelf eraan over te geven, te accepteren en erop te vertrouwen.

Accepteren, vertrouwen en overgeven?

De woorden acceptatie, vertrouwen en overgave kan je gemakkelijk interpreteren als opgeven, stoppen, of als luiheid. Niets is verder van de waarheid verwijderd. Het vergt juist moed om je eraan over te geven!

Ware meesterschap is te weten wanneer je de trein moet pakken en verder moet reizen. Als je plannen maakt, zet al je aandacht op het maken van de meest mooie blauwdruk.

Pak vervolgens dit prachtige plan…en gooi dit uit het raam!

Volg je me nog?

Als je nu helemaal in de war bent, blijf nog even bij me…

Het doel van het figuurlijk weggooien van je plannen is niet bedoeld om al je werk ongedaan te maken; het is de bedoeling dat je je overgeeft en accepteert dat de dingen die je wilt in het leven zullen verschijnen wanneer ze op je pad moeten komen.

Dus, maak mooie plannen. Krijg zo duidelijk over wat je wilt in je leven en waarom. Gooi daarna je verwachtingen uit het raam en begin met het nemen van actie met veel ruimte voor improvisatie.

gezonde relatie met eten

Heb jij je plannen het raam uitgegooid? Goed zo! Vertel me wat het met je doet. Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down