Waarom 'slank zijn' het verkeerde doel is
17 januari 2017 

Waarom 'slank zijn' het verkeerde doel is

Ik heb ruim 20 jaar van mijn leven gewenst dat ik slank zou zijn. Maar hoeveel gewicht ik ook verloor, mijn lichaam was nooit dun genoeg.

Zoveel van mijn mentale energie en gedachten zijn door de loop der jaren opgeslokt door vrijwel continue te denken over mijn wens dunner te zijn.

Ik werd een slaaf van de beloftes aan mezelf. “Als ik slank ben, ga ik naar feestjes”.”Als ik genoeg gewicht heb verloren, zal ik stoppen met het vermijden van sociale contacten”. “Als ik weer … weeg zal ik me aanmelden voor die dansles die ik altijd al wilde nemen”.

Maar als we werkelijk dat gewicht hebben verloren … wat dan?

We hebben nog steeds te maken met het leven

Ook al ben je dan die … kilo verloren, je leven blijft hetzelfde. Deze problemen, verdriet en lastige situaties.

De bak met ijs zal nog steeds onze manier van het ontvluchten van onaangename emoties zijn. Je verliest het gewicht, maar je bent nog steeds jezelf, met dezelfde gewoonten, gedrag en reacties.

Deze wanhopige wens van slank willen zijn ontspoort alleen maar je reis naar je doel. Het echte werk is naar binnen in jezelf te gaan. Kijken naar de redenen waarom je doet wat je doet met voedsel. Dus als je merkt dat je wanhopig wenst dat je slank zou willen zijn, onthoud dan deze twee dingen:

#1 Vind jouw ‘ik ben goed genoeg’

We zijn allemaal geboren wetende dat we ‘goed genoeg’ zijn.

Kleine kinderen vragen zich nooit af of ze goed genoeg zijn. Ze weten het gewoon. Ze laten zich precies aan de wereld zien zoals ze zijn. Vragen zich nooit af of ze wel goed genoeg zijn.

Omdat je denkt ‘niet goed genoeg te zijn’, of denkt niet te worden geaccepteerd als … (bijvoorbeeld, als je dunner bent, krijg ik een betere baan) is aangeleerd gedrag. Gaandeweg hebben we ‘geleerd’ dat om geaccepteerd te worden we anders moeten zijn of eruit moeten zien.

Maar ik zeg: “volkomen belachelijk!”

Wie heeft ooit gezegd dat een maatje 36 jou minder maakt dan een maatje 44? Wie heeft eigenlijk vastgesteld dat die vorm beter is dan dat lichaamstype?

Het begint allemaal met hoe je jezelf ziet. En het begint met het vinden van jouw ‘goed genoeg zijn’. De diepe overtuiging dat je aanvaardbaar bent, zoals je bent.

Dus, waar en hoe vind je deze dan? Je vindt het in jezelf.

Als je het (nog) niet kunt vinden. Niet weet hoe het voelt, of het verwarrend voor je is je ‘goed genoeg’ te voelen …  maak hiervan je persoonlijke missie. Ga onderzoeken hoe je jouw gevoel van ‘goed genoeg zijn’ te vinden.

Tip: kijk ook eens bij ‘mindset en motivatie‘.

Zelf vond ik mijn ‘goed genoeg zijn’ door naar binnen te keren. Mijn innerlijke saboteurs te observeren. Elke dag gedurende een minuut voor mezelf te herhalen wat mijn goede eigenschappen zijn. En daardoor diep van binnen te beseffen dat ik aangeboren, goed genoeg, ben.

Jij kunt dit vinden via een van deze, of iets anders: religie, schrijven, een passie, enzovoorts.

Als je toestemming nodig hebt om het te geloven, is hier die toestemming. Je hebt toestemming om precies te zijn wie jij bent in deze wereld. Jij bent goed genoeg door gewoon jezelf te zijn.

Dit is niet iets wat, als je het hebt gevonden, klaar mee bent. Het is een levenslang proces van jezelf eraan herinneren.

Hoe weet je dat je goed genoeg bent? Omdat je dat gewoon bent.

Je bent nog steeds dezelfde persoon met of zonder dat extra gewicht. Er is niemand zo mooi, uniek, met precies jouw kwaliteiten, eigenaardigheden en persoonlijkheid. Accepteer dat. Omarm het.

Het gevoel van ‘goed genoeg zijn’ is niet iets wat je ‘krijgt’. Het is iets wat je ontdekt dat er al die tijd al was … een diepe fluistering in je ziel, dat lonkt en je roept en op je wacht om zich met jou te verbinden.

#2 Ontdek wat je werkelijk wilt

Wat wil je nog meer behalve dunner zijn? Ga je hierin verdiepen. Wat wil je echt diep van binnen? Wat is je werkelijke verlangen naar meer dan wat dan ook?

Goed in je huid voelen? Om er beter uit te zien in je kleding? Vertrouwen? Dit zijn allemaal maar net het topje van de ijsberg. Wat wil je echt?

Toen ik wanhopig worstelde met eten en mijn gewicht stelde ik mezelf ook deze vraag. Ik kwam tot de ontdekking dat ik groots, iets goeds wilde doen met mijn leven. Wat dé basis was van het beginnen van Gezonde Relatie met Eten 🙂

Dus wat is het dat jij diep van binnen wilt? Als je het niet weet, stel jezelf toch deze vraag. Zie of er iets omhoog komt. Begin met het gesprek met het diepere deel van jezelf – ze praat altijd tegen je. Het moeilijkste is te leren hoe ernaar te luisteren.
Dát kan ik jou leren met behulp van mijn GEEF-programma.

Wil je ’n kleinere stap zetten, dan gelijk een grootte met een programma?

Ik kan me voorstellen dat nu gelijk een programma, dan kun je ook vandaag al een kleinere stap zetten met het e-book ‘Innerlijke Saboterende Gedachten Herkennen’.

Klik hier voor alle info, of klik op de afbeelding hieronder.

innerlijke saboterende gedachten herkennen

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik depressief raakte als gevolg van mijn eetgedrag en overgewicht, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogartikelen

Ik heb meer dan 125 artikelen!

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!

arrow_drop_up arrow_drop_down