arrow_drop_up arrow_drop_down
8 januari 2019 

Wist jij dit over gezonde voeding?

In mijn ogen zouden we – en kan dit gelukkig ook relatief vrij eenvoudig – gezonde voeding simpeler moeten maken, want het wordt té ingewikkeld gemaakt…als je het mij vraagt.

Er zijn zoveel meningen en vele, vele berichten die elkaar tegenstrijden. Het is daardoor voor heel veel mensen behoorlijk lastig geworden om te bepalen wat nu gezonde voeding is en wat niet.

Maar gelukkig is gezonde voeding eenvoudiger dan je denkt. Ontdek 5 verrassende inzichten over gezonde voeding en ze maken je leven nog een stuk makkelijker ook 🙂

#1 Er bestaan vele, vele visies over gezonde voeding

Het volgende is je vast weleens opgevallen. Altijd is het weer groot nieuws (en als het om gezonde voeding gaat wordt het vaak ‘geschreeuwd van de daken’) als uit een of ander wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat voedingsproduct … ongezond of zelfs potentieel ziekmakend blijkt te zijn. En toch blijkt een jaar later, volgens een ander onderzoek, het eigenlijk wel reuze mee te vallen en mag je weer gerust datzelfde voedingsproduct eten.

Het mooiste voorbeeld vind ik nog steeds eigeel.
Eieren zijn lang uit den boze geweest. Je kan je dat vast nog wel herinneren. Vanwege het eigeel, en het slechte cholesterolverhogend effect daarvan, mocht je maar maximaal 2 eieren per week eten. Er verscheen een artikel in een medisch tijdschrift over een geestelijk zieke man die jarenlang 36 hardgekookte eieren per dag at en een normaal cholesterolniveau had. Studies erna gaven aan dat het eten van eieren het risico op hartziekten niet verhoogt. We maakten weer dankbaar geelgekleurde omeletten. Eieren werden weer onze vriend.

#2 Gezonde voeding gaat niet over ‘perfect eten’

Nee, het gaat over het veranderen van de balans. Zeg maar ‘een gulde middenweg vinden’. Perfect gezond eten is véél moeilijker dan 90% gezond eten. Maar toch zijn de resultaten bijna hetzelfde. Verrast?

Je wilt je best doen steeds meer gezonde voeding te eten en steeds minder troep. Het verschuiven van die balans is je doel – niet perfectie.

Wanneer je het voor elkaar krijgt om voornamelijk gezond te eten, en voornamelijk is hier écht het sleutelwoord, dan maakt het niet zoveel uit voor je lichaam als je hier af en toe afwijkt.

#3 Gezond eten is een ketting van kleine invloeden op je gezondheid

Elke keer als je iets in je mond doet, heeft dit een kleine invloed op je gezondheid. Des te vaker jij iets gezonds in je mond doet, des te gezonder je zult worden. Hoe vaker je troep doorslikt, des te minder gezond je zult worden.

Simpel en logisch, toch?

Een gezond eetpatroon bestaat uit tientallen kleine, dagelijkse gewoonten. Wanneer je die kleine gewoonten stuk voor stuk positief verandert, zul je op termijn deze positiviteit zeker merken.

Velen van ons zijn voorstander van drastische veranderingen in één keer. Maar het probleem daarvan is dat zulke veranderingen héél zwaar zijn om vol te houden, Eigenlijk beter gezegd: ‘niet vol te houden’.

Als je jezelf stap voor stap traint om gezonder te eten, kun je het levenslang volhouden. Dan spreken we ook niet meer van ‘volhouden’, maar wat ‘normaal’ is voor jou. Dat klinkt wel heel fijn, toch?! 🙂

#4 Ik hoef jou niet te vertellen hoe gezond eten eruit ziet. Dat weet jij allang

Natuurlijk weet jij heus wel wat gezond(er) eten is. Toch blijven velen van ons eindeloos zoeken naar het perfecte eetpatroon. Naar bijzondere voedingsmiddelen, nieuwe trends en vernieuwende inzichten.

Zoals ik al bij #1 stelde heeft dit geen zin, want wat vandaag ‘heel goed voor je is’ is morgen ‘niet goed voor je gezondheid’ en zelfs misschien wel ziekmakend.

Toch is het heel eenvoudig, en dat weet je allang. Je moet minder bewerkte troep eten en meer in de richting gaan van onbewerkte voeding. Groente, fruit, hele granen, peulvruchten, noten en zaden.

Simpel. Eet meer gezonde plantaardigheden en minder troep. Dan ben je al op 80%.

#5 Wat is jouw doel met gezonde voeding?

Bij #1 hebben we al gezien dat de conversatie over gezond eten nogal kan oplopen, soms zelfs hoog. Maar vaak wordt niet beseft dat verschillende mensen ook verschillende doelen hebben.

  • Velen willen gezond eten, omdat ze willen afvallen.
  • Anderen willen gezond eten, omdat ze spieren willen kweken.
  • Sommigen willen gezond eten, omdat ze de klachten van een specifieke ziekte of aandoening willen verminderen.
  • Anderen willen gezond eten, omdat ze meer energie willen hebben.
  • Sommigen willen gezond eten, omdat ze een specifiek doel hebben, zoals zwanger worden of een sportwedstrijd winnen.

Het probleem hierbij is dat al deze mensen verschillende doelen hebben, maar ze voeren dezelfde discussie.

Het heeft geen enkele zin om iemand een bodybuilder dieet aan te bevelen als diegene zijn spieren niet wil gaan trainen. En het is al helemaal onzin om een glutenvrij dieet voor te schrijven als deze gezonde persoon geen glutenallergie heeft.

Als je weet wat je precies probeert te bereiken, zie je ineens dat de horizon van ‘gezond eten’ veel dichterbij is. En er is één doel dat ik persoonlijk het meest logisch vind. Namelijk het verhogen van je gezondheid terwijl je je levenskwaliteit verhoogt.

En wanneer je als gevolg daarvan een mooier figuur ontwikkelt, dan is dat mooie bonus.

Als je eet met dit doel in gedachten, valt het spreekwoordelijke kwartje (ten minste dat hoop ik) dat je je niet meer druk hoeft te maken om een heleboel dingen rond gezonde voeding.

Denk jij dat gezonde voeding duur is?

En denk jij zo over gezond koken?

  • “Gezond koken is duur”
  • “Gezond koken kost te veel tijd en ik heb het al zo druk”

Herken jij dit? Dit zijn, denk ik wel, de meeste gebruikte argumenten om toch gewoon de pakjes en zakjes te gebruiken in de keuken. Omdat het sneller is en goedkoper…

Maar gezond koken is niet duur en kost niet meer tijd dan normaal (tenzij je echt nog nooit groenten hebt schoongemaakt en die zou je eventueel ook voorgesneden en schoongemaakt kunnen kopen).

Door slim te plannen en in te kopen bespaar je zelfs geld!

Een slank(er) lichaam is leuk, maar niet alles

Het is een beetje als veel geld hebben. Heb je er te weinig van om rond te komen, ben je ontevreden. Wanneer je er meer van gaat verdienen, word je steeds blijer. Maar op een bepaald moment besef je dat extra geld niets extra doet voor je geluk.

Zo is het ook met een mooi figuur. Het is fijn als de weegschaal een cijfer aangeeft die jij wenst, zodat je je goed voelt over jezelf.

Maar als je eenmaal op dat gewicht zit, zal dat droomlijf waar je zo hard voor hebt gewerkt, je niet ineens ontzettend gelukkig maken. Natuurlijk heeft het heus wel waarde, maar overschatten de meeste mensen die waarde.

Ook zonder een strak en slank lichaam kun je een heel goed, gezond, tevreden en gelukkig leven hebben.

Dit wil niet zeggen dat je er geen moeite voor moet doen! Maar er is meer in het leven dan een slank lichaam.

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaziena Waerts. Ik ben mental coach en gewichtsconsulente, maar op de eerste plaats ervaringsdeskundige. Zelf heb ik 22 jaar enorm veel last gehad van emotie eten en eetbuien. Ook mijn gewicht heeft gevarieerd tussen de 55 en 90 kilo. Toen ik er letterlijk een eind aan wilde maken, zó depressief was ik, ging ik onderzoeken waaróm ik steeds m'n gevoelens moest wegvreten. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Ook verloor ik blijvend 25 kilo. Ik gun jou hetzelfde! Om jou veel leed, frustratie, schaamte, schuld en overtollig gewicht te besparen is het mijn doel jou op een plezierige manier gewicht te laten verliezen zónder dieet en weer te laten genieten van eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)
Reactie plaatsen

Gratis mini video-training
Blijvend Afvallen ZONDER Dieet 
in 4 stappen

Jij gaat toch wel dit 4 stappenplan doen? Het zijn slechts 10 korte video's en gaat je zóveel geven!